Sinoć u vestibilu

Puno sveta se okupilo sinoć u vestibilu, što je veliki hol Gradske kuće, na otvaranju izložbe povodom stotog rođendana najvažnijeg subotičkog zdanja.

 

Dok je na trgu policija sa psima tražila nepostojeću bombu za koju je dojavio neki klipan, iza debelih zidina Varoške kuće, gradonačelnik Modest Dulić je gostima izneo podatak da su za vreme rata ovde čuvane najvažnije stvari upravo zbog činjenice koliko je jaka i bezbedna ova građevina.

 

U svom nadahnutom govoru podsetio je brojne goste kako su se ovde donosile mnoge važne odluke, da su tu dolazili vladari, od kralja Aleksandra do Tita i njegovih naslednika, ali je ona uvek pripadala i ostalim građanima. Tu su se venčavali, upisivali u matične knjige posle rođenja, dolazili na koncerte i izložbe ili se pak skrivali od pljuska ispod njenih lukova. Iz praktičnih i sentimentalnih razloga, ona je uvek deo naših života.

Izložbu je ispred Istorijskog arhiva Subotice otvorio prof. dr Mesaroš Zoltan, konstatacijom da više nema živih svedoka njene izgradnje ali da je ona  sačuvana onakva kakva je bila i kad je izgrađena a da je izložba tu za one koji hoće da saznaju više detalja o njenoj gradnji i trajanju kroz burnu istoriju.

Čika Ditrih Đula je doneo i svoj prilog ovoj izložbi, originalnu tablu sa “prvom postavom”, u tada novoj Gradskoj kući. Od gradonačelnika do ostalih službenika, gde je i Ivan Sarić avijatičar.

I sliku svog dede Franje Mihalića, službenika u Gradskoj kući između dva rata :

Čika Bela pripoveda

Andrej i Sedma sila

Izložba se može razgledati do 21. septembraKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR