Širom Srbije kampanja za zdravu trudnoću

Karavan “Koraci za zdravu trudnoću” koji će promovisati zdrave stilove života i pružiti trudnicama sve neophodne informacije o sigurnoj, bezbednoj i pravilnoj trudnoći u narednih šest meseci biće organizovan u 10 gradova Srbije.

 

muskarci-trudnocaTrudnicama širom Srbije biće pružene sve neophodne informacije o sigurnoj, bezbednoj i pravilnoj trudnoći.

 

Projekat su osmislili i organizovali Fondacija “Dragica Nikolić”, Klinika za ginekologiju i akušerstvo KCS, Institut za javno zdravlja “Milan Jovanović Batut” i Banka matičnih ćelija “Krio sejv”.

 


Supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić rekla je da poboljšanje nataliteta u Srbiji predstavlja glavnu misiju Fondacije.
 

“Prema brojnim statistikama naša nacija polako izumire i treba podržati žene koje su se u ovako teškoj ekonomskoj situaciji odvažile da postanu majke. Majke su te koje su stvarale i vaspitavale stvaraoce države. U njihovoj brizi i skrivenoj suzi zapisani su i usponi i padovi i patnje jednog naroda”, rekla je Nikolić na predstavljanju projekta.
 

Direktorka projekta “Koraci za zdravu trudnoću” dr Mima Fazlagić podsetila je da je u Srbiji 2006. godine bilo 75.000 porođaja, a da je 2012. taj broj smanjen na 65.000.
 

“Godišnje imamo više od 4.200 prevremenih porođaja. Srbija ima najveći broj pobačaja u odnosu na zemlje u Evropi. Ovo je način da se progovori o trudnoći kao zdravlju” – rekla je dr Fazlagić.


Prva faza projekta traje do kraja godine i u tom periodu “Karavan zdrave trudnoće” posetiće tri grada, a prvi je Petrovac na Mlavi 24. novembra. Posle Nove godine počinje druga faza koja će trajati od februara do aprila i obuhvatiće edukativne tribine u Kragujevcu, Subotici, Zrenjaninu, Šapcu, Užicu, Kraljevu, Čačku, Leskovcu i Beogradu.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR