Sistem gradnje „Stirofert“ priznat kao patent u EU

“StiroFert””, sistem građenja zidova i međuspratnih konstrukcija, inovacija je dr Milana Kekanovića, profesora Građevinskog fakulteta u Subotici, koja je priznata kao patent u Evropskoj uniji. Unapređeni sistem gradnje koji obezbeđuje energetsku efikasnost zgrada biće primenjivan ne samo u Srbiji i zemljama u okruženju već i u Španiji, Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Kako napraviti zgradu koja ima odličnu toplotnu, zvučnu izolaciju, protivpožarnu zaštitu, da dobro odoleva i zemljotresu, a da je, pri tome, i jeftinija nego što je uobičajeno? Rešenje je “StiroFert”, sistem građenja zidova i međuspratnih konkstrukcija, koji je patentirao profesor Građevinskog fakulteta u Subotici, dr Milan Kekanović, a koji je priznat u Evropskoj uniji.

Izvor: RTV

“Što se tiče samih zidova oni su tako osmišljeni i urađeni da su u stanju da izvrše izuzetno dobru, pre svega, termoizolaciju, zatim zvučnu izolaciju, protivpožarnu zaštitu, zatim u stanju su da apsorbuju sve moguće vibracije, a tu, pre svega, mislimo na vibraciju od potresa”, objašnjava dr Milan Kekanović, profesor na Građevinskom fakultetu u Subotici i inovator sistema “StiroFert”.

Prema tvrdnjama dr Milana Kekanovića, objekat u Perastu pod zaštitom UNESCO-a, star 400 godina, potpuno je odoleo zemljotresu. Zgrada u Sremskoj Mitrovici, pokazala je izuzetnu energetsku efikasnost. Međuspratna konstrukcija sa najvećim rasponom uspešno je primenjena na objektu HI “Đerdap”. Praksa, kao i atesti relevantnih instituta u Beogradu i Madridu, potvrdili su brojne prednosti “StiroFert”-a.

“Radi se o lakšim međuspratnim konstrukcijama, sa zarobljenom oplatom koja je, u stvari, ekspandirani polistiren ili stiropor tako da oplata, u stvari, u startu omogućava olakšanje konstrukcije, a posle, u eksploataciji, služi kao veoma moćna termoizolacija na vrlo potrebnom mestu, a to je strop”, kaže professor dr Milan Kekanović.

Izvor: RTV

Inovacija prof. dr Milana Kekanovića, koja se uspešno primenjuje na objektima više od 15 godina, sada je i usavršena i priznata od EU kao njegov patent. Interesantno je da je vlasnik licence Miodrag Kustudić, nekadašnji fudbaler Vojvodine poznat kao “nebeski skakač”, a sada biznismen u Alikanteu, jer je dao bezrezervnu finansijsku podršku “StiroFert”-u koji će, pored Srbije i zemalja u okruženju, naći primenu i na gradilištima u Španiji, Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.KOMENTARI

 1. Jahac kaže:

  Od pre 25 god u madjarskoj sa tim blokovima se grade kuce , 90 tih kad ste isli preko po milka cokoladu , da ste svratili u drvaru videli bi iste blokove , ali hvala bogu neko je to primetio i Licencirao ! ( sta sve papir trpi ) vlasnik licence je “ nebeski skakac “ kod nebeskog naroda u Srbiji !
  Lepo , sve cestitke za pricu ,

 2. pista kaže:

  A sta profesor misli o toplotnoj izolaciji kuca nabijanica sa dobrim, izolovanim temeljima? Evo ja kao seljacko dete tvrdim: ti zidovi „dissu“, gradnja nije skupa, leti su prirodno komforne, hladovina idealna a zimi se dobro zagrevaju i dugo drze toplotu. Ne kazem da treba ziveti u srednjem veku, ali nisu nasi stari bili tako mutavi.
  Sada su se u EU setili te stare tehnologije gradnje pa su takve kuce nazvali kao „Eko Kuce“ jbt.

 3. Anonimni kaže:

  STIROFERT DOO VRBAS – U LIKVIDACIJI – kaze APR

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: