Sitnice nisu samo hobi – pojedinci od njih stvaraju prave male umetničke predmete

Tramvaj zvani želja stoji u centru Subotice. Sve one najlepše želje za vaše najmilije možete pronaći pretočene u sitnice koje čine praznike srećnijima u ovom tramvaju, ili sličnim objektima, preko društvenih mreža, kod malih privrednika. Kupovinom ovakvih predmeta, od prodavaca koji imaju sertifikat starih zanata, pomažete i njihov opstanak jer su mnogi od njih zbog pandemijom otkazanih vašara i izložbi sada na rubu egzistencije.

Sitnice koje život znače. Ili u ovom slučaju znače iskrenu pažnju. Dokaz da ste se potrudili da, misleći na onu osobu kojoj je namenjena, izaberete pravi poklončić. Umesto ispraznih SMS poruka. Takozvanih “forvarduša”, gde se više ni pošiljalac ne obraća lično primaocu. Srećna nova godina. Reči koje su postale toliko izlizane da više ne znate ko vam zaista želi sreću u Novoj godini. Dok u ovom slučaju imate mali znak pažnje, koji će vas tokom praznika podsećati na te želje.

“Ljudi koji su kreativni su po nekoj svojoj inerciji optimisti. Tako da se nadamo da će biti dobro. Koliko god to sada zvučalo stereotipno, ali nekako, ova kreativnosti i bavljenje izradom rukotvorina nas nekako održava optimisitima”, kazala je autorka ovakvih sitnica Snežana Prćić.

Osim iskrenog znaka pažnje kao dokaza najleših želja, kupovinom sitnica podržava se i mala privreda. Jer su proizvođači sitnica, ali i poljoprivrednih i drugih proizvoda ove godine, baš kao i njihovi kupci, ostali bez božićnih vašara i izložbi, čime je ugrožena njihova egzistencija.

“Mislim da bi najveća podrška bila ono što je inače krilatica koja kruži i po društvenim mrežama, i po našim javnim servisima, ili po drugim televizijskim ili radio stanicama, a to je jedna jedina rečenica – kupujmo od malih privrednika”, poručuje ona.

Sitnice nisu samo hobi. Pojedinci od njih stvaraju prave male umetničke predmete. To je prepoznala i država, tako da nadležno ministarstvo deli sertifikate za umetničke i zanatske radionice.

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =