Sitno brojim ne mogu da stojim

Đaci iz obližnje osnovne škole pripremili su poklone vojsci u Prvoj kasarni na Palićkom putu i sa učiteljicama krenuli da im ih odnesu. Razgledali su tamo razne eksponate, upozali se sa ratnom tradicijom neke vojvođanske brigade, a kada su hteli da predaju poklone, rečeno im je da je većina vojske negde otišla ali da će neko svakako doći da to uzme i sačuva za svoje drugove kada se vrate sa vežbe.

Jedan vojnik se žurno približavao pisti gde su deca čekala, kada je zavladala neverica. Pa to je Paja Bakšiš iz Otpisanih! Nastala je neopisiva galama i spopadanje čoveka sa svih strana. Bio je to glavom i bradom Miki Manojlović, tada mlad i veoma popularan glumac u jugoslovenskim filmovima i serijama, ali sada u najobičnijoj SMB uniformi i ošišan po PS-u (Pravilu službe). Da je to neko vreme današnje, tabloidi bi sigurno pratili gde koji selebriti guli svoj vojni rok, kako mu stoji uniforma, da li mu je ispao sapun na tuširanju i slične besmislice, ali Miki je služio 1977/78. kada je to verovatno bilo neumesno.

Mnogi znani i neznani proveli su svoj rok u Subotici i na neki način bili naši sugrađani, kao što smo i mi bili raspoređeni od Đevđelije do Ajdovščine da malo bolje upoznamo tamošnji sastav zemljišta kopajući rovove ili lokalna piva koja smo ispijali u kantini. I oni su posle otišli kući sa uspomenama na Suboticu a po neko i sa istetoviranim imenom ovog grada, uz obaveznu godinu i ono JNA.

jna

Sada je i to prošlost. Vojska više nije narodna a iz Subotice se povukla potpuno i ostavila prazne kasarne.

Šta je vojska značila za Suboticu ? Sigurne plate koje su se ovde trošile, izgradnju stanova za svoje kadrove i angažman subotičke privrede koja je snabdevala celu JNA (Željezničar – uniforme, “29. Novembar”- konzervirana hrana, Sever – naoružanje…).

 

Proizvodnja – AUROMETAL Subotica

aurometal 2

 

aurometal 1

I  mladići iz Subotice imali su obezbeđen smeštaj u nekoj od kasarni širom države. Svako se kući vraćao pun utisaka i priča koje nikoga nisu zanimale. Nije to bilo samo upoznavanje sa vršnjacima iz drugih krajeva već malo dublje sagledavanje sebe i drugih u posebnim okolnostima.

Sve što je neko bio ili imao pre nego što je obukao tu uniformu, nije više imalo vrednost u JNA. Kao nigde pre ni posle, mogao si biti čovek i drug ili nula. Bila je neka fraza o kovačnici bratstva i jedinstva koja je zvučala kao i sve parole – prazno, ali je to tako sa ljudima svuda. Kada se sa nekim provodi toliko vremena, spava, jede i kupa zajedno, onda nastaju veoma čvrste veze. Zbog toga nije bilo nacionalizma u tako šarolikom društvu kao što je bila JNA. Iznad svega je bila  sudbinska povezanost. Postojali smo mi i naša muka naspram ostalog srećnog sveta.

ratna mornarica

Nije da nije bilo zezanja u vojsci, šta više, bilo je žestoke zajebancije. Nekome je to bila prilika da pusti brkove ili da se tetovira. Poznate su malo sirovije smicalice kao “miniranje kreveta” ili “vožnja bicikla”, a ni vojnička poezija nije bila za svačije uho :

“Sitno brojim, muda mi se klate,

Dajte ..čke  ako Boga znate…”

Kako bude prolazilo vreme, ovi i slični biseri i vojničke anegdote, biće priče koje pričaju neki stariji ljudi,  jer obaveznog vojnog roka više nema. Sem uspomena, ono što je ostalo do danas onima koji su “vraćali dug zemlji”, jeste veština  uživanja u malim stvarima civilnog života. U mekanoj garderobi i posteljini, u čistim čarapama ili komforu obične wc šolje.

Da na kraju ne zaboravimo devojke. I one su omirisale barut. U školi je u okviru predmeta ONO I DSZ, bilo obavezno gađanje na strelištu  iz prave puške. Učili su i cure i dečaci o vrstama mina i granata. Ko nije išao u srednju školu morao je da prođe predvojničku obuku u šumi. U duhu parole svoje nećemo – tuđe  nedamo ili tako nekako, spremali smo se za odbrambeni rat. Vojna doktrina je bila defanzivna i svi su imali da budu uključeni. Svi smo jedna armija !


 

Rat za Radijalac

radijalac-1
 

Kaži baba gde unuka spava

radijalac-2

Poslednja odbrana Gradske kuće

vojna vezba subotica

vojna-vezba-1

Radnici Metalije, danas Interšped (Pap Pala 17)

vojna-vezba-2

Ranjenici na početku Bolmanske ulice (ispred današnjeg Gentleman's pub-a)

vojna-vezba-3

Spašavanje ljudi na Trgu Cara Jovana Nenada

vojna-vezba-5

Civilna zaštita u Puma trenerkama

vojna-vezba-4KOMENTARI

 1. kix kaže:

  pitam se,zasto http://www.grasubotica.co.rs voli toliko komunizam?

 2. zorandjala kaže:

  dali se secate jovana dzakule, bokserskog  reprezentativca ,pa zorana zote antonijevica fudbalera zvezde i reprezentacije i oni su u subotici bili vojnici.

 3. Double P kaže:

   

  kix:

  pitam se,zasto http://www.grasubotica.co.rs voli toliko komunizam?

   

   

  Jer je u komunizmu bilo bolje nego sada.

 4. Usputachni kaže:

   

  kix:

  pitam se,zasto http://www.grasubotica.co.rs voli toliko komunizam?

   

   

  Zao mi je sto ti vidis samo komunizam iz ovog teksta (i ostalih tekstova) a ne neko proslo vreme za kojim neko zali jer se bolje zivelo(u sustini kad ga poredis sa ovim vremenom). Mozda je bilo i boljih vremena ali nemamo generacije koje bi potvrdile ili demantovale,imamo samo slike i zapise. Pod rubriku stari grad upada komunisticko vreme,vreme pre i posle 1., 2. svetskog rata,vreme Austro-Ugarske…. sve je to stari grad. Jel bi zeleo da filtriraju neko vreme koje se tebi ne svidja pa da ga kolektivno zaboravimo? Ja bih zeleo po tom pitanju da filtriram sadasnje vreme,ali nazalost nista od toga. Pitaj ljude oko sebe uzivaju li sad u ovoj "demokratiji". Iznenadices se koliko je "komunista" oko tebe.

 5. Lansky kaže:

   

  zorandjala:

  dali se secate jovana dzakule, bokserskog  reprezentativca ,pa zorana zote antonijevica fudbalera zvezde i reprezentacije i oni su u subotici bili vojnici.

   

   

  Godine 1947. u Subotici je služio Franjo Mihalić (čuveni atletičar, srebro na OI Melburn 1956. u maratonu)

 6. Anonimni kaže:

  Mozete da polemisete, bilo je bolje ali nije bio komunizam vec realni Socijalizam.

 7. Mariner kaže:

  Ta vaša dobra vojska zvana JNA je razbila Jugoslaviju,živeli su na teret naroda, a te koje vi favorizujete koji su "služili" vojsku u Suboticikao i udrugim mestima su bili obični krivinaši koji su najmanje bili u kasarnama već su izmišljali razne druge aktivnosti da bi lagodno proveli vojničke dane.

 8. komšija kaže:

  Daj bože da se vrati redovno služenje vojnog roka ( bez civilnog služenja ), jer mnogi momci besni bez roditeljskog vaspitanja i radnih navika upadaju u nevolje i prave još veće probleme. Vojska je imala pristup da se momci dovedu ured pred život i da služe svojoj otadžbini ( da urade nešto korisno ). Kada padne sneg nema omladine da odbaci sneg a vojska izadje i za čas se odbaci bude druženje itd. Pa kada se desi neka nepogoda ko će da reaguje, kada se tako nešto desi vojska se digne i po ceo dan radi  pomaže. Svaki dan imaš raspored rada i naučiš nešto u životu dok si u vojsci i stekneš prijatelje za ceo život.

 9. doktor kaže:

   

  Mariner: Ta vaša dobra vojska zvana JNA je razbila Jugoslaviju,živeli su na teret naroda, a te koje vi favorizujete koji su "služili" vojsku u Suboticikao i udrugim mestima su bili obični krivinaši koji su najmanje bili u kasarnama već su izmišljali razne druge aktivnosti da bi lagodno proveli vojničke dane.

    Ti si najverovatnije jako malo dete, pa zato ne znas sta pricas (pises)

 10. zorandjala kaže:

  mariner ja sam naprimer bio vojnik 1968god jos tada se reklo odes tele dodjes vo u prevodu u vojsci se odrastalo. danas to odrastanje nemas mozes samo da odrastes u zatvoru jer nijedna vaspitna ustanova sem zatvora neradi u ovom nasem feudalizmu.

 11. Mariner kaže:

   

  komšija: Daj bože da se vrati redovno služenje vojnog roka ( bez civilnog služenja ), jer mnogi momci besni bez roditeljskog vaspitanja i radnih navika upadaju u nevolje i prave još veće probleme. Vojska je imala pristup da se momci dovedu ured pred život i da služe svojoj otadžbini ( da urade nešto korisno ). Kada padne sneg nema omladine da odbaci sneg a vojska izadje i za čas se odbaci bude druženje itd. Pa kada se desi neka nepogoda ko će da reaguje, kada se tako nešto desi vojska se digne i po ceo dan radi  pomaže. Svaki dan imaš raspored rada i naučiš nešto u životu dok si u vojsci i stekneš prijatelje za ceo život.

    U Vukovaru naprimjer JNA nije sneg čistio,već je etnički čistilo "teren"i čuvao "josag".

 12. Gospon kaže:

  JNA?Ta hajte molim vas!Gomila polupismenih oficira ,uglavnom triperaša i bezbožnika koji nikad nisu išli u crkvu,skupljenih s kojekakvih planina i školovanih džabe;obično su se oždirali i kartali po mesnim birtijama,a žene su im se kur.vale s vojnicima dok su bili na terenu.Ostaće upamćeni po uniformi koja podseća na udarništvo "prve petoletke" kad su otimali zemlju kulacima i provodili komunističku revoluciju.

  Po verskom uverenju su bili totemisti jer su trčali ko sumanuti s komadom drveta za kojeg su verovali da je inkarnacija dobrog duha – Josipa Broza Tita koji je ustvari bio mitsko biće,nikad dokazano da je stvarno postojalo, bog rata,osvete i razvratnog života.Međutim,njihova vlast nije dugo trajala i nakon što su sišli s istorijske scene osuđeni su na damnatio memoriae.Koristili su simbol zvezde s pet krakova koju su farbali u boju krvi jer su verovali da se njihovo zamišljeno idealno društvo – komunizam ostvaruje krvlju,slično kao hrišćani koji su slavili krv Isusa Hrista.Propali su nakon stotinjak godina jer nisu znali gazdovati nego krasti i živeti na tuđoj grbači.

 13. vule024 kaže:

  Pa zar morate svaku temu pod ,,Stari Grad'' da pokvarite?? Sta fali da se zna kako je nekad bilo u Subotici……

 14. zorandjala kaže:

   

  Gospon: JNA?Ta hajte molim vas!Gomila polupismenih oficira ,uglavnom triperaša i bezbožnika koji nikad nisu išli u crkvu,skupljenih s kojekakvih planina i školovanih džabe;obično su se oždirali i kartali po mesnim birtijama,a žene su im se kur.vale s vojnicima dok su bili na terenu.Ostaće upamćeni po uniformi koja podseća na udarništvo "prve petoletke" kad su otimali zemlju kulacima i provodili komunističku revoluciju. Po verskom uverenju su bili totemisti jer su trčali ko sumanuti s komadom drveta za kojeg su verovali da je inkarnacija dobrog duha – Josipa Broza Tita koji je ustvari bio mitsko biće,nikad dokazano da je stvarno postojalo, bog rata,osvete i razvratnog života.Međutim,njihova vlast nije dugo trajala i nakon što su sišli s istorijske scene osuđeni su na damnatio memoriae.Koristili su simbol zvezde s pet krakova koju su farbali u boju krvi jer su verovali da se njihovo zamišljeno idealno društvo – komunizam ostvaruje krvlju,slično kao hrišćani koji su slavili krv Isusa Hrista.Propali su nakon stotinjak godina jer nisu znali gazdovati nego krasti i živeti na tuđoj grbači.  

    .al je ovo iscasen um

 15. Jasso kaže:

  @gospon

  nisam siguran iz koje si ti vukojebine dosao,ali lupetas toliko gluposti da se verovatno i sam cudis,kako ti to uspeva…

 16. Scaly kaže:

  Mislim da je sam lansky bio vrlo malo dete kada je doživljavao opisanu JNA – ili mu je tata bio teški vezator, pa mu je u armiji bilo više nego dobro. Naime, JNA uopšte nije bila bez nacionalizma i – kako se na kraju pokazalo – uopšte nije bila narodna armija. JNA ne ratuje protiv svog naroda, jer je sm pojam NARODNA! – bila osnova postanka i opstanka ove vojske!

  Međutim, u JNA – u onom dobrom vremenu (za neke dobrom, za druge jako lošem) i te kako je bilo mnogo lažnog bratstva – i još lažnijeg jedinstva! Bilo je to vreme vezatora i vezica… partijske pripadnosti… a jako je važno bilo od kuda si! Tako ti je bilo i u vojsci. Ako si bio bosanac – sposoban si bio i bez ikakve škole…. slovenaci su punili zatvore… hrvati bili isključeni iz svega jer se nikom u vojsci nije sviđao njihov jezik i naglasak… ako si bio 'manjinac' pogotovo albanac – bio si boranija odnosno čistač i pomoćno osoblje… mađare su ismejavali zbog nedovoljnog znanja srpskog jezika… Sve u svemu, pored poniženja mnogih, vojska je tadašnjim vojnicima uzela godinu pa i više vremena od života, a gluposti političkog časa nikada nikoga nisu vaspitavali! Bilo je sve to ispiranje mozga…. i dobro je neko napisao – laka dobro plaćena služba za podobne tzv. otadžbince! koji su svoj patriotizam dokazali i devedesetih kada su mesec pa i više na tenkovima napuštali Suboticu u smeru Baranje, Topuskog i Vukovara i napadali 'svoj narod'. Sve u svemu, vojska je na kraju uvek zadnja sigurna poluga totalitarizma…

 17. zorandjala kaže:

  a ja mislim da ti ovo nemislis scaly nego tako pises jer nisi rascistio sa autorom jna postoji od kraja 2ratana ovamo a ne samo od 80 god do raspada kada su se povampirili nacionalisti.

 18. Kertvaros kaže:

  Nikada vise u zivotu nisam jeo sa takvim apetitom, tako lako zaspao, i tako cvrsto spavao – kao u JNA.

 19. Budimo realni kaže:

  Malo je ovde nostalagije i "žala za mlados`" kada se pominje JNA, malo ima istine da sve to nije ni izdaleka bilo tako idealno kako se danas čini – ali je činjenica i ono o druženju i prijateljstvima koja su se sklapala "za sva vremena", i sve u svemu, bilo je lepo…dok je trajalo. Na žalost, drugi deo priče došao je početkom 90-ih, kada se pokazalo da je takva vojska bila nesposobna da odbrani Jugoslaviju, jer se, tobož, "spremala da ratuje protiv spoljašnjeg neprijatelja", a napao je unutrašnji! Pa se jadna nije snašla. Nesposobna, izdana kao i 1941., tamo gde je pokušala da brani državu i zaustavi njeno rasturanje, proglašena je "agresorskom" i "srbočetničkom" i "velikosrpskom" i "poslednjim bastionom komunizma" u isto vreme, što, priznaćete, nikako ne ide jedno s drugim! A nikome u toj SFRJ nije bilo toliko loše da se morala raspasti. Bilo je svakakvih gluposti u toj Jugi ali ponoviću velikim slovima:NIKOME U TOJ SFRJ NIJE BILO TOLIKO LOŠE DA SE MORALA RASPASTI. Što ovaj piše gluposti: te smejali se Hrvatima i Mađarima u JNA, te Šiptare ponižavali, te Slovence zatvarali (???) itd. – samo je zaboravio da kaže koliko su se smejali lalama ili gedžovanima, i koliko su oni dobijali prekorednih i pranja klozeta! Eh, gospodo, pokušajte malo manje da budete kivni a malo više da uključite vijuge, pa će vam biti jasno i da JNA nije razbila Jugoslaviju, i ko je kriv za Vukovar a naročito zbog čega nam je danas ovako kako jeste! Mislim, svima iz bivše Juge, svi smo manje-više u istom čabru (da ne kažem nečem drugom), pa sad ako je bolje…dobro!

 20. Gospon kaže:

  JNA otiša na đubre,a njezino gvožđe u otpad,ne treba više ni Ciganima.

 21. Makaran kaže:

   

  Gospon: JNA otiša na đubre,a njezino gvožđe u otpad,ne treba više ni Ciganima.

    Kratko, jasno, istinito.

 22. Makaran kaže:

   

  Budimo realni: Malo je ovde nostalagije i "žala za mlados`" kada se pominje JNA, malo ima istine da sve to nije ni izdaleka bilo tako idealno kako se danas čini – ali je činjenica i ono o druženju i prijateljstvima koja su se sklapala "za sva vremena", i sve u svemu, bilo je lepo…dok je trajalo. Na žalost, drugi deo priče došao je početkom 90-ih, kada se pokazalo da je takva vojska bila nesposobna da odbrani Jugoslaviju, jer se, tobož, "spremala da ratuje protiv spoljašnjeg neprijatelja", a napao je unutrašnji! Pa se jadna nije snašla. Nesposobna, izdana kao i 1941., tamo gde je pokušala da brani državu i zaustavi njeno rasturanje, proglašena je "agresorskom" i "srbočetničkom" i "velikosrpskom" i "poslednjim bastionom komunizma" u isto vreme, što, priznaćete, nikako ne ide jedno s drugim! A nikome u toj SFRJ nije bilo toliko loše da se morala raspasti. Bilo je svakakvih gluposti u toj Jugi ali ponoviću velikim slovima:NIKOME U TOJ SFRJ NIJE BILO TOLIKO LOŠE DA SE MORALA RASPASTI. Što ovaj piše gluposti: te smejali se Hrvatima i Mađarima u JNA, te Šiptare ponižavali, te Slovence zatvarali (???) itd. – samo je zaboravio da kaže koliko su se smejali lalama ili gedžovanima, i koliko su oni dobijali prekorednih i pranja klozeta! Eh, gospodo, pokušajte malo manje da budete kivni a malo više da uključite vijuge, pa će vam biti jasno i da JNA nije razbila Jugoslaviju, i ko je kriv za Vukovar a naročito zbog čega nam je danas ovako kako jeste! Mislim, svima iz bivše Juge, svi smo manje-više u istom čabru (da ne kažem nečem drugom), pa sad ako je bolje…dobro!  

  Ispao klin iz đaka.

 23. znatiželjac kaže:

  Odakle je ispao klin, pojasnite malo?

 24. Makaran kaže:

   

  znatiželjac:

  Odakle je ispao klin, pojasnite malo?

   

   

  Ovde napišite odgovor…Iz glave pisca teksta i glava ponekih diskutanata…

 25. znatiželjac kaže:

  @Makaran

  Aha sad mi je jasno. Otkud pa meni da pročitam da je klin ispao iz DJAKA  iliti učenika iz neke škole, e svašta od mene!

 26. Budimo realni kaže:

  @Makaran, šta ti to znači "ispao klin iz đaka"?

 27. zorandjala kaže:

   

  Budimo realni:

  @Makaran, šta ti to znači "ispao klin iz đaka"?

   

   

  Ovde napišite odgovor…on je dipl. arhitektic valjda zna gde se udara ekser.

 28. Budimo realni kaže:

  …on je dipl. arhitektic valjda zna gde se udara ekser. – E pa ni dalje mi nije jasno to sa klinom ili ekserom, iako je arhitektić, zašto mi Makaran ne objasni? Da li mu se ne sviđa moj komentar i zbog čega? Šta nije tačno od onoga što sam napisao? Možda bi mi aplaudirao da sam rekao da su Srbi i JNA razbili Jugoslaviju, a ne povampirene ustaše i mudžahedini!?

 29. Aleksa kaže:

  Gospodo moja, koji tu lupate bez veze po JNA, ja ću vam objasniti jedinu pravu istinu o tome kome su se smejali.koga su šikanirali itd. Moj, sada već pokojni otac, kada sam polazio u vojsku dao mi je ovaj savet: "Sine, pritaji se prvih 15, 20 dana, do tada će na površinu isplivati svi oni koji će nadalje biti problemi", i verujte mi tako je i bilo, nije tu bilo razlike po nacionalnoj niti verskoj pripadnost, bilo je važno samo ponašanje i odnos prema vojnoj disciplini.

 30. Gospon kaže:

  JNA je negovala parareligiski kult zvezde petokrake nasađene na drveno sapište – "štafetu" s kojom su svi "narodi i narodnosti" optrčavali SFRJ uzduž i popreko šireći svoju veru u bezbožni komunistički poredak i trulu socijalističku demagogiju što je sve završavalo uručivanjem totema tada već "omatoreloj drtini" Jospu Brozu Titi s upriličenim slavljem na stadionu poput onog što danas još vidimo u Severnoj Koreji:kolektivnim orgazmičkim "svršavanjem" s "dragim vođom" kao vrhuncem ideološke odanosti.

  To su samo refleksije starih animističkih ,predhrišćanskih poriva koji ponekad,u obliku totalitarnih ideologija "provale" u istoriju kao probuđeni primitivni refleks davno prevaziđene prošlosti.

 31. Lansky kaže:

  Šnala za kravatu – Jugoslovenska ratna mornarica

  Aurometal Subotica

 32. Aleksa kaže:

  Poštovani gospodine "Gospon" (mada ovo gospodine dovodim u sumnju), Vi mora da ste na ovaj sajt dolutali sa neke druge planete. Ne plačemo mi, koji smo to proživeli, za nekakvom "drtinom" nego za vremenom kada su svi bili zaposleni, kada se nije moglo krasti, kada ste mirne duše u sred noći mogli proći celim gradom, kada ste svake godine išli na more, kada ste se besplatno školovali, kada su barabe pokupili milicajci i dobro ih ispeglali u stanici.

  I zvali Vi to komunizam,socijalizam ili diktatura, voleo bih da uporedite ondašnji i sadašnji nivo životnog standarda običnog čoveka, kada je u Subotici bio tramvaj, pozorište, opera, četiri bioskopa, te kada nikome nije smetalo što je u nazivu fabrike Sever stajalo – Tvornica električnih strojeva.

  Putovali smo našim pasošem po celom svetu, a sada nam drhte gaće da nam ponovo ne uvedu vize. Pa recite mi, stvarno odkuda ste zalutali na ovaj sajt, u ovaj grad, među ove ljude koji su nekada bili normalni, koji su uvažavali jedni druge, kada moj sin u školi nije znao da kaže koje je nacionalnosti, kada nismo bacali smeće na ulici, nismo vozili biciklu na trotoaru, starijima prepuštali svoje mesto u tramvaju ili autobusu.

  I na kraju za nas je to bilo normalno, jer su nas tome učili u porodici, u školi.

 33. Florijan kaže:

  Tudi jaz sem bil u JNA v Subotici 77. 79 leta Majska klasa iz Ajdovščine doma,če se me kdo spomni naj mi kaj napiše pozdrav vsem hvala naprej Florijan Likar  

 34. Ivo kaže:

  Postovana Gospodo,
  Ja sam bio u JNA u Subotici (prva kasarna),bio sam u Ratu 1991 na Strani Hrvata
  ali za mene je covijek i postujem covijeka bilo koje Narodnosti ako je covijek,
  Kad je bio Rat Borio se vojnik Protiv Vojnika a svatko ko je ubio neoruzanoga covijeka nije covijek i ne moze se ni sa zivotinjom usporediti(bila bi uvreda za zivotinje).Rat je Zavrsen a mlatite gluposti i vrijedate jednog Drugog.za Vrijeme drugog svijetskog Rata Nacisti su ubili koliko Stanovnista ,a danas bi svatko htio raditi u Nijemackoj.
  Sijecam se rado Dana u JNA bilo je losih dana kad sam bio “GUSTER” ali i bilo je lijepih dana.JNA se nekad cijenila ali poslije Tita polako je skretala krivim putem.U svakoj zemlji ima Policije,Vojske,Politicare i svaka Drzava placa te ljude parama Stanovnistva ili se to zvala JNA ili bilo kako drugo.
  Ne branim Tita ali kad gledam njegove govore uvijek je Govorio nedajte da razbiju Bratstvo i Jedinstvo i nedajte da vas otruju .Sta gledate tko je kakve Nacionalnost pogledajte malo oko sebe i zapitajte se Dali sam sa zenom,muzem,bratom,ujkom,tetom,svekrvom,zetom,majkom,ocem, susjedom ,nekadasnjim prijateljem u dobrom odnosu pa ne moras ici na drugu nacionalnost.
  Moj otac je govorio politika je Kurva ,a politika je napravila mrznju medu ljudima.
  Svaki politicar gleda da napuni svoj sef sa parama i trazi budale da ga podrzavaju.
  Ili Hrvat ili Srbin ili Sta drugo covijek zeli da zivi i da mu bude bolje.
  Ovo su Napravili Politicari ,Televizija(Reporteri) i Budale
  Sada svatko ima svoju Drzavu i jeli sad bolje ??? Idite u crkvu ponekad i pomolite se i za druge pa cete uspijeti u zivotu i ne meljite Gluposti.Ali Budala ce uvijek biti i ja sam jedan sto ovdije ovo pisem ali mozda ce netko poslije ovog otici u crkvu i pomolite se.

  Izvinite na gramatickim greskama i nemojte me vrijedati jer sam vec sam napisao da sam Budala.

  Pozdrav svim ljudima a budalama zelim da se opamete i da postuju covijeka.

OSTAVITE KOMENTAR