Skup 149 Orčića

Nastavljajući tradiciju porodičnog okupljanja koje su prvi put 1964. godine organizovali Šime i Jaga Orčić iz Gornjeg Tavankuta, ove godine se u Tavankutskoj šumi sastala većina od čak 149 Orčića zbog čega je susret dobio naziv „Orčićijada“.

Marko Orčić, Šimin unuk, praunuk Vranje i Stane Orčić, povodom 50 godina okupljanja porodice objavio je knjigu „(I)storija o porodici Šime i Jage Orčić“ i uz zanimljivosti o pojedincima i porodici u knjizi se nalaze i fotografije iz porodičnog albuma.

 

 
– Šime Orčić je pozvao u goste sedam sinova i oni su sa porodicama činili grupu od 37 ljudi. Imao je osmoro dece, ali je najmlađi Marko preminuo kada mu je bilo sedam godina. Kasnije su se rodbinski sastanci nastavili u Tavankutskoj šumi. Sada se sastajemo svake treće godine. Uglavnom nas bude između 80 i 100, dolazimo iz cele Srbije, ali i Mađarske, Slovenije, Nemačke i u Amerike – priča Marko Orčić.

 

 

Marko Orčić napisao knjigu o porodici

 

 

 

Vranje i Stana Orčić su živeli u Gornjem Tavankutu. Bavili su se poljoprivredom, bili su siromašni i teško su prehranjivali osmoro dece među kojima je i Markov deda Šime. Kuća u kojoj su živeli, pored starog groblja, više ne postoji.

 

 

Šime Orčić se bavio zemljoradnjom u Đurđinu. Kasnije je kupio konjsku zapregu, malo stoke, ovaca i otišao u Šebešić gde je uzeo zemlju u arendu.
Većina Orčića je, inače, talentovana za muziku.

 

 

 

BLICKOMENTARI

 1. Mister No kaže:

  Svaka čast Orčići!

 2. keca kaže:

  ma sta reci, pravi ljudi, pa jos plemicke krvi i zastupljeni sa mnogo nacija, mnogo zanimanja, imaju 5 doktora u svojim zanimanjima a kod njih nezapolenost najmanje zastupljena,skoro 99 posto radi, i daju primer da se može

   

 3. stormwatch kaže:

  Bravo bravo!!! Samo sta sad ako se Neorčići organizuju i naprave skup sa 150 članova?

 4. Mister No kaže:

  Nemojte da Vas Dulići čuju, napraviće svoju Dužijancu  😆
   

 5. ljubica kaže:

  pošto sam i ja nekada bila Orčić (mada mi to danas ne piše u ličnoj karti ali se ipak tako osećam  😉  ) imala sam običaj reći da u Subotici žive Orčići a svi ostali su NEOrčići.

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: