Skupština Grada: Prepirka o plaćenim penalima EBRD

Odbornici Demokratske stranke pozvali su danas na odgovornost gradonačelnika Subotice i direktora Javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” zbog više od 160.000 evra plaćenih “penala” Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) zbog nepovučenih sredstava iz zajma za finansiranje projekta unapređenja vodnih sistema.

skupstina_gk

Gradonačelnik je iznošenje ovih podataka u javnost ocenio nekorektnim i odgovornost prebacio na rukovodstvo grada koje je 2012. godine potpisivalo ugovor o zajmu, rekavši da su bili svesni da će doći do ovakvih posledica.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Slavko Parać ocenio je plaćanje ovih penala kao skandal i naveo da je u momentu potpisivanja ugovora već bila spremna projektna dokumentacija za raspisivanje tendera, ali da se promenom rukovodstva u ovom preduzeću “čekalo godinama da se posao završi”.

“Zbog neodgovornog odnosa direktora i novih vlasti je došlo do plaćanja tih penala. Ja sam na to upozoravao pre godinu i po dana”, rekao je Parać i dodao da se za taj novac moglo mnogo toga korisnog izgraditi u Subotici.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, na pitanje ko je odgovoran za plaćanje penala, upućuje na nadležne u JKP “Vodovod i kanalizacija”, za koje smatra da su savesno i pošteno i odgovorno radili svoj posao.

“Ono što je meni objašnjeno jeste da je procedura EBRD banke ovakva kakva jeste, nažalost dugačka. Kada je potpisivan ugovor se tačno znalo da će ove obaveze nastati od strane grada prema ovom kreditnom zaduživanju i da se baš zbog toga išlo na ovakvo rešenje, a nije se išlo na kamatne stope, jer bi kamatne stope bile čak tri puta veće”, rekao je Maglai.

On je naglasio da se treba obratiti pažnja prilikom sledećih sklapanja kreditnih aranžmana sa stranim bankama, kako se ne bi ponovo došlo u ovakvu situaciju.

Ovaj podatak naveden je u Izveštaju o ostvarenju budžeta grada Subotice za period od 1. januara do 30. septembra 2015 godine, koji je usvojen na današnjoj sednici Skupštine grada.

Kako se navodi, Ugovor o zajmu, potpisan 2012. godine sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za projekat unapređenja vodnih sistema u Subotici u visini od 11 miliona evra, stupio je na snagu 24. oktobra 2014. godine.

Prema planu povlačenja sredstava zajma koji je izradio JKP “Vodovod i kanalizacija” do 30. septembra 2015. godine povučeno je skoro 2,2 miliona evra zajma i nešto više od 726.000 evra donacije koju je obezbedila EBRD u visini od 2,04 miliona evra kao donaciju za tehničku pomoć za izvođenje projekta.

Međutim, izveštaju se navodi da je u prvih devet meseci ove godine plaćeno skoro 20 miliona dinara na ime “provizije na nepovučena sredstva”.

“U toku izveštajnog perioda izvršeno je plaćanje kamate u visini od 7.489,35 evra i provizije na nepovučena sredstva u visini od 167.542,86 evra”, navodi se u izveštaju.

Što se ostvarenja budžeta tiče, prema izveštaju je u prvih devet meseci 2015. godine budžet grada raspolagao sa više od 3,2 milijarde dinara, što iznosi 53,13 odsto planiranog godišnjeg obima.

U odnosu na isti period prethodne godine, kako je navedeno, raspolagano je sa 6,52 odsto više sredstava.

Prema izveštaju, najveća povećanja prihoda u odnosu na isti period prošle godine zabeležena su u kategorijama poreza na zarade i imovinu.

Od januara do septembra ove godine, od ukupno raspoloživih sredstava budžeta grada utrošeno je 93,2 odsto, odnosno nešto preko tri milijarde dinara, što je nešto manje od polovine planiranog obima rashoda i izdataka.

U periodu januar – septembar 2015. godine izvršeni su kapitalni izdaci u ukupnoj vrednosti od nešto preko 422 miliona dinara što je u odnosu na planirani obim 22,2 odsto.

U Izveštaju se takođe navodi i presek stanja po pitanju dugovanja grada za kredite kod međunarodnih i domaćih razvojnih i poslovnih banaka za infrastrukturna ulaganja iz prethodnih godina.

Tako Subotica Evropskoj banci za obnovu i razvoj duguje više od 3,6 miliona evra, skoro 92 miliona dinara Sosijete ženeral banci i više od 736.000 evra AIK banci.

 

TanjugKOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    Rezultati uspesne vladavine iMagla (TM)….stotine hiljada eura placanja penala zbog nesposobnosti da se povuku sredstva, par milioncica Eura duga Evropskoj Banci za obnovu i razvoj, milionski izdaci u dinarima za kamate, dvocifreni milionski izdaci u dinarima za penale uzrokovane nesposobnoscu razlicitih vrsta, trocifreni milionski dinarski izdaci za dugove bankama…KLAP KLAP KLAP KLAP iMagla (TM).
    Suboticani su bas onako momachki platili tu prednju fasadu pozorista i jedan kruzni tok! Jebote, nisi morao bas toliko da se trudis oko grada…bolje da te prednje fasade i kruznog toka nije ni bilo ali da je tih milijardu dinara prospichkanih na budalastine ostalo u gradskoj kasi.

    NEMATE POJMA! VEZE SA ZIVOTOM NEMATE, NESPOSOBNA BADNO!

OSTAVITE KOMENTAR