Skupština Subotice usvojila rebalans gradskog budžeta

Skupština Grada Subotice usvojila je danas rebalans gradskog budžeta koji iznosi skoro osam milijardi dinara. Dok vlast ističe povećanje transfera sa viših nivoa vlasti za investicije, opozicija naglašava pad kod pojedinih kategorija izvornih prihoda.

Rebalansirani budžet je gotovo isti, a kako je predstavljeno, do promena je došlo u strukturi planiranih primanja. Za razliku od prvobitnog budžeta, rebalansom se odustalo od zaduživanja grada, a povećana su sredstva od poreza na zarade, dok je raspoređeno više od milijardu dinara namenskih transfera sa viših nivoa vlasti za kapitalna ulaganja u gradu.

„Vidite i sami da je došlo do određenih ušteda, da smo vodili računa o rashodima u korist investicija. Takođe, blizu milijardu dinara smo dobili od strane Republike i Pokrajine u raznim projektima – od Gerontološkog centra, stanova za izbeglice, iz kulture, zatim za ulicu Maksima Gorkog, vidite da je ona u toku i da se radi i zbog toga je rebalans danas na dnevnom redu i, takođe, usvojen“- kaže gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Za opoziciju, na osnovu izveštaja o ostvarenju budžeta za prvih šest meseci ove godine, rebalansirani budžet neće biti ostvaren više od osamdeset procenata. Posebno ističi da se ne vidi veći pomak u izvornim prihodima grada.

„Tamo gde su izvorni prihodi – porez na imovinu, plaćanje od strane fizičkih lica ili porez na prenos apsolutnih prava – tu čak imamo smanjenje prihoda u odnosu na ranije godine. Mislim da to upućuje na to da imamo veliki broj naših sugrađana koji siromašno žive sa jedne strane, a sa druge strane imamo i smanjenje prometa nepokretnosti ovde u Subotici što ne ukazuje na perspektivu razvoja“- smatra Jene Maglai iz opozicionog Pokreta za građansku Suboticu.

U Gradskom veću je došlo do personalnih promena. Nakon ostavke člana veća zaduženog za poljoprivredu Šimona Ostragonca, na njegovo mesto postavljena je Hajnalka Bognar Pastor.

 

RTVKOMENTARI

 1. bac Vranje kaže:

  heheehh ovaj svm polako postaje porodicno okupljanje cobana( coban u prevodu pastor),pastor st. , pastor ml. , gdja pastor… zar oni ne znaju zaraditi lebac drugacije, npr svojim radom???

 2. Stevan kaže:

  @Bac Vranje
  Pastor je skroman,ova kr…..a je celo svoje pleme tj krdo pozapošljavala i to na državne jasle da piju,jedu,dangube i kradu ako mogu.Ovaj nema mere i misli država to sam ja!I uvek pohvali onog ko je na vlasti lažno se skrivajući iza drugih autoriteta.Koštunica je to osetio ali kasno ovaj ga je iskoristio i izdao……. Sistemska greška umesto dijagnoze dali mu funkciju kao i okruženju.

 3. yu kaže:

  Predsednik Gradskog odbora SUBNOR Subotica, Maksim Bakrač, rekao je da prilikom ovakvih svečanosti moramo da se podsetimo na 10. oktobar, najznačajniji datum u istoriji našeg grada, kada su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i pripadnici Prvog subotičkog partizanskog odreda, u sadejstvu sa jedinicama Crvene armije, slomili otpor neprijatelja i tako dugo očekivanu slobodu doneli Subotici i njenim građanima.

  – Zato smo dužni da negujemo posebne uspomene na, pre svega, slavnog komandanta Prvog subotičkog partizanskog odreda, vrhunskog sportistu i heroja Jovana Mikića Spartaka koji je za oslobođenje svog rodnog grada položio dvoj mladi život – kazao je Bakrač.

 4. Salamander kaže:

  Kakve uštede su postignute u korist investicija kada nam svaka investicija u ovom gradu izvuče gomilu para na projekte sa “dodatom vrednosti” koji završava ko zna gde. Prava ušteda bi bila kada bi neko proverio ko sve to namešta poslove sa nerealnom cenom i nerealnim vremenskim periodom izvođenja radova. Da ređamo sve projekte od pozorišta pa sve do rešavanja treće saobraćajne trake i dve raskrsnice od kojih jedna verovatno neće ni biti završena zbog glavne pošte?

 5. Meritor... kaže:

  SUBNOR ? -Maksim Bakrač ?…Koliko godina ima taj ‘borac’ iz SUBNOR-a ?
  Treba dodati da EU usvojila zaključke po kojem se osuđuju svi totalistički režimi pri tom i komunistički režim …

OSTAVITE KOMENTAR