Skupština Udruženja za povrat imovine: za izmenu Zakona o restituciji

Godišnja skupština subotičkog Udruženja za povrat imovine održana juče u Velikoj većnici Gradske kuće. Pored zainteresovanih gradjana, skupštini su prisustvovali i predstavnici Agencije i Mreže za restituciju među kojima je bio i direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

 

Velika vecnica - restitucija (5)

 

Subotičani imaju primedbe na Zakon o restituciji koji kaže da se u slučaju nemogućnosti povratka zemlje bivšim vlasnicima daju državne obveznice.  Stoga će zatražiti od republičke Vlade izmenu postojećeg Zakona o restituciji kako bi se omogućila primena osnovnog načela ovog zakona, a to je vraćanje imovine u naturi. U praksi to bi značilo da ukoliko se ne može vratiti oduzeta imovina, pre svega zemlja, da se bivšem vlasniku vrati neka druga slična imovina, a ne obveznice. Ovaj stav je podržao i Sekulić lično u nadi da će ovaj predlog biti usvojen od strane novoformirane Vlade. Takođe je naglasio da Agencija planira da poseti sve gradove u Vojvodini, od kojih je Subotica prva, kako bi svi građani izneli svoje probleme.

 

Velika vecnica - restitucija (1)

 

Po nekim procenama bivši vlasnici potražuju u Srbiji oko 300 hiljada hektara. Nekadašnji vlasnici zemlje iz Severno bačkog okruga potražuju oko 13 hiljada hektara. Vraćen je tek mali deo.

 

Velika vecnica - restitucija (2)

Velika vecnica - restitucija (3)

Velika vecnica - restitucija (4)KOMENTARI

  1. filko kaže:

    E sad ima da se angažuju Mirko Bajić i Bunjevci.

  2. Anonimni kaže:

    objavite adresu ili tel. udruzenja za povrat imovine trazim ih mesecima

OSTAVITE KOMENTAR