Skupština: Vetropark može da se gradi, prigovor opozicije

Između ostalog je i o tome danas odluku donela Skupština grada Subotice.

Predstavnici vlasti  su istakli pozitivni efekat vetroelektrana, dok je opozicija kritikovala činjenicu da su ugovori sa proizvođačima potpisani pre odluke Skupštine, odnosno da će planirane vetroelektrane biti previše blizu naseljenim mestima.

U okolini Čantavira za sada je još sve tiho. Na poljima je tek iznikla mlada pšenica. Za nekoliko godina će međutim iz zemlje iznići mnoštvo vetroelektrana. Po mišljenju Mikloša Balaše, odbornika iz Čantavira, od toga će i selo, ali i grad Subotica imati velike koristi: „Izgradiće 75 kilometara puta posipanog kamenjem i to od postojećih letnjih puteva, tako da se isti neće morati asfaltirati. Te puteve će koristiti i poljoprivrednici i izvođači radova. Pored toga tu je i ušteda energije ali i ekonomska strana celog programa. ”

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Petar G. kaže:

  Pa da, kada bi na zapadu gradili, morali bi da asfaltiraju.
  Ovde ako budu hteli da pospu tucanikom svi će da poblesave od sreće… Odbornik iz Čantavira srećan što neće morati da se asfaltira !!! Kakva komedija.
  Ali eto, ako narod Čantavira želi vetropark, treba mu želju ispuniti.

 2. Belial kaže:

  Jos uvek niko ne izjavljuje sta grad Subotica dobija ovim projektom? Procenat? Porez? Bilo sta?

 3. Pera kaže:

  @Belial, procenat da. Samo ne baš grad, više gradonačelnik i ekipa.
  Interesantno bi bilo da neko kaže javnosti ko je na brzinu pokupovao dobar deo te zemlje gde će se graditi vetrenjače, pre nego je izašla vest u javnost.

 4. Ledenjak kaže:

  Čantavir.Igračka političara kojeg neče nikome da pozajme.
  Čantavir .Skup bogatih kulaka koji neće da rade na zemlji .Mrze ceo svet a najviše sami sebe…

 5. Salamander kaže:

  Koliki su ekonomski i ekološki efekti za nas građane od ovog posla, a koliko za političare koji su pokupovali njive? Put će biti naplaćen kao da je asfaltirani auto put, a nasuće jedan red tucanika i ljudi će se radovati ko mala deca jer neće morati da idu po blatu jedno pola godine taman dok im se oporave okolni zasadi koji će biti pogaženi. Već vidim jako unosan posao koji će nekome obezbediti lepu penziju prilokom silaska s vlasti, ali najveće pitanje je gde su NOVINARI – istražujte radite svoj posao i dajte sve u javnost pa onda neće više ni tužilaštvo da ćuti ako se dokazi o nameštenim poslovima pojave – ne postoji drugi način za početak borbe protiv ovih “komaraca” nego obelodanjivanjem istine.

 6. Pera kaže:

  Kaže gradonačelnik:”Ovaj projekat je dogovoren na višim nivoima vlasti. Na nama u lokalu je da budemo efikasni u sprovođenju odluke.”
  Pametnom dosta da shvati ko ih je ovde poslao i kome ide procenat.
  To što će ta gomila džinovskih ventilatora da promeni tok vazdušnih struja, izazove turbulencije koje će da promene mikroklimu područija, to nikoga ne interesuje. Dve godine dok traju radovi će neki imati 1000 evra godišnje. A posle 500 evra godišnje jer je to na njihovoj zemlji. A štete od promenjene mikroklime, za nekoliko obližnjih sela, pa šta.
  Dobiće 500 evra, ej !!!

 7. Istina... kaže:

  Sve, iz svih stranaka, tela, organizacija… na gomilu da ih staviš ne bi dobio jedan koristan atom nečega.

 8. Istina... kaže:

  @Pera

  A subvencije za nerentabilnu proizvodnju električne energije? Država će da podmiruje gubitke iz budžeta tj. od poreskih obveznika i iz kredita banaka vlasnika (i) ovog projekta. Apsolutno ne postoji nijedan suštinski koristan element u njemu sem profita njegovih vlasnika a štetnost po okolinu, koju navodno čuvaju preko zaštite čovekove okoline, je samo još jedan izvor profita preko ekoloških projekata kojima će da je suzbijaju. Oni neprestano gase vatru benzinom i to predstavljaju kao dobro.

 9. pista kaže:

  Hahaha… ne slusaj sta kaze, nego ko kaze. Miklos Balasa, kulak cantavirski za sve rezzime… Trenutno viri iz Pastorovog dupeta.

 10. Dr sc. tro. Stormwatch kaže:

  Samo nek se gradi ako je vec unapred dogovoreno, i da bude vetropark shto veci da se konacno ta neasfaltirana Subotica u kojoj su generacije i generacije odrasle na valjku, monofaznoj struji, septichkim jamama i bunarskoj vodi malo ucivilizira, posto posebno danasnja nazadnjacka vlast nije sposobna 8 godina da asfaltira, trofazira, kanalizacira i pitkom vodom infrastrukturira grad. Jedini projekat koji oni mogu da naprave je da ga neko drugi preuzme i napravi.

 11. Punisher kaže:

  1000 e godisnje= 9750 din mesecno,
  500 e godisnje=4875 din mesecno.

 12. Damjan kaže:

  Vetro parkovi se grade i u drugim državama, u planinama, brdima,na moru …nisam vide nigde asfalt. To i nije toliko bitno, jer će put biti održavan zbog njihove potrebe, a poljoprivrednici će imati koristi. Bitno je to da se zna da li opština ima koristi, zašto EPS ne gradi vetrenjače?

 13. Sam i jedini kaže:

  Da se razumemo, ne pripadam ni jednoj partiji, jos manje podrzavam njihove politike, ali ljudi, ne da ste se nalupetali samo tako… Kako vetrenjaca menja mikroklimu kada ona radi na snagu vetra. Ne odredjuje ona u kom pravcu ce vetar da duva . Drugo, EPS ne gradi jer nema te pare da ulozi. Trece, ne moze neko iz opstine da kaze kakav ce put biti jer nije izradila projekat. Put ce biti kakav projekat kaze.

OSTAVITE KOMENTAR