Slatko subotičko

Subotica je u vreme Austro-Ugarske bila pod „hegemonijom“ bečkog stila pripremanja slatkiša , ali ulaskom u novo kraljevstvo 1918. pridružili su se i orijentalni specijaliteti. Došli su Albanci, Goranci i Makedonci, tradicionalni pečalbari i doneli burek, baklave, tuljumbe…da zauvek tu ostanu. Namerno pominjem burek iako nije slatkiš jer je postao nešto nezaobilazno. Iako brza i jeftina (i masna) hrana, svojim obožavaocima predstavlja kult.
(Pedi Ešdaun, bivši gubernator Bosne: “Burek spada u pet najboljih jela u svetu.“) Nekada se mogao kupiti i kod prodavaca koji su vukli limena kolica napunjena tepsijama, kao što su i sladoledžije imale pokretnu „radnju“.
Najstarija poslastičarnica danas je Pelivan (1923.) koji se tridesetih nalazio u Nićin palati na KORZOu. Na tom mestu je posle rata pola veka bila poslastičarnica Dubravka.

Pelivan na Korzou (pre rata)
Slika
Ispred Dubravke pedesetih
Slika
Ipak, ono što je najsnažnije ušlo u kolektivno pamćenje, što zauvek pamti svako ko je bio dete u velikoj Jugoslaviji, to je subotički PIONIR.

Pit’o gavran na drvetu čvorka
šta to znači Velika četvorka?
Slatko, slatko kao optimizam
Hajduk, Zvezda, Dinamo, Partizan
Zvezda, Hajduk, Partizan, Dinamo
Pravi PIONIR iz Subotice samo*

*(reklama iz 80ih za čokoladice Velika četvorka)

Kao početak se računa mala manufaktura za proizvodnju bombona porodice Ruff 1916. godine. Kao i mnogi njihovi sunarodnici Jevreji, marljivi i preduzimljivi, prenoseći znanje sa generacije na generaciju, za deset godina postali su najpoznatija fabrika za proizvodnju bombona i čokolade u Jugoslaviji. Fabrika se širi i modernizuje, zapošljava 55 radnika ima prodavnice u Beogradu, Novom Sadu, Velikom Bečkereku, Pančevu i Osijeku a prodaje robu i preko trgovačkih putnika.

Slika
Ruff bombonjera
Slika

Posle rata 1946. godine, fabrika je nacionalizovana a Ruffovi su se iselili u inostranstvo. Od 1948. to je „Tvornica čokolade i bombona Pionir“ iako će još godinama na štanglama čokolade biti utisnuto RUFF jer su korištene stare mašine.
Slika
Sedamdesetih, Pionir se seli u novu zgradu. Poslovna politika nije ni malo „socijalistička“. Dobre reklame, novi proizvodi i sve ono što danas zovemo marketing, bilo je na najvišem nivou. Neki proizvodi nisu opstali (npr kremić KREMITA i KREMITA MIX) ali su neki zacementirali svoju poziciju na tržištu za sva vremena. Tu pre svega mislim na NEGRO bombone. Kreiran po originalnoj recepturi braće Ruff još davnih dana, sve do sad je ostao jedinstven slatkiš. Ako je Saher torta jedan od simbola Beča, Žerbo kocke jedan od obeležja Pešte, za Suboticu su to NEGRO bomboni. Mesto im je i među subotičkim suvenirima jer imaju i istoriju i tradiciju.
Slika
Ups!
Slika

Početkom osamdesetih, kad smo po ko zna koji put pomislili da je beda daleko iza nas, na naplatu su došle nekakve kamate i dugovi, baš kada su na svetskim berzama skočile cene nafte, kafe, kakaovca… Politika „stabilizacije“ tj. restrikcije uvozne robe i sirovina, dovela je do velikih nestašica. Mlečnu čokoladu je zamenila ŠEĆERNA TABLA, nešto što samo izgledom podseća na čokoladu. Uvoza nema, u Mađarskoj su imali samo crnu čokoladu pa tih godina PRAVA čokolada dobija mitske razmere. Nova generacija dece samo iz priče zna o čokoladi sa lešnicima, Galebu i ostalo, dok su Toblerone i Nestle kao legenda o Svetom Gralu. Uzgred rečeno, osamdesetih nije bilo ni uvoza banana pa su oni koji su pamtili to majmunsko voće nazvani BANANA GENERACIJA.

Ovo nije čokolada !
Slika
Slika
Slika

Ovo je čokolada !
Slika
Slika
SlikaKOMENTARI

 1. Markes kaže:
  Pit’o gavran na drvetu čvorka
  šta to znači Velika četvorka?
  Slatko, slatko kao optimizam
  Hajduk, Zvezda, Dinamo, Partizan
  Zvezda, Hajduk, Partizan, Dinamo
  Pravi PIONIR iz Subotice samo*

  Hahaha!

  Ako je Saher torta jedan od simbola Beča, Žerbo kocke jedan od obeležja Pešte, za Suboticu su to NEGRO bomboni. Mesto im je i među subotičkim suvenirima jer imaju i istoriju i tradiciju.

  A medeno srce! :)

 2. djomla kaže:

  Slika

  Ako neko misli da je ovo na Senćanskom putu gde je sada Pionir, vara se. Ovo je u Maksima Gorkog preko puta Sarićevog spomenika, na mestu današnjeg "Tokia".
  Vise na ovom linku

 3. Kertvaros kaže:

  Nasao sam nesto zanimljivo u vezi fabrike Ruff.
  Obratite paznju na Losnummer 715,odnosno procenu vrednosti za ono"malo pleha"

  http://www.reklame-auktion.de/03_reklam … hp?page=28

 4. Lansky kaže:

  Ovo je genijalno ! Predratno pakovanje Ruff bombona.
  Cena je stvarno astronomska. Verovatno je veliki raritet. Razvijene zemlje imaju mnogo veće tržište antikviteta jer su i u prošlosti imali razvijenu industrijsku proizvodnju pa im je ostalo puno toga u nasleđe. Pakovanja industrijskih proizvoda kod nas je bilo vrlo malo, a za bombone sam mislio da sve znam. Ovo mora da je bilo ograničeno izdanje.

  Slika
  Slika

 5. djomla kaže:

  Treba javiti ljudima u Pinoiru da postoji nešto ovako, moža i kupe. Šta je za njih 2200 evra, a mogu da se hvale kako imaju dugu istoriju ili još bolje da na osnovu ovog pakovanja naprave novu ograničenu seriju slično upakovanih bombona.

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: