Sledeća stanica…Radio Subotica

Stanice gradskog autobusa imaju svoja imena koja su ozvaničena i na tablama povrh novih stajališta. Izbor imena je negde bio lagan a ponegde nije bilo dovoljno prepoznatljivog toponima po kome bi se stajalište zvalo.

“Samoposluga br 23” – ime je jedne stanice na Radijalcu, ili recimo, “Teretna stanica” – naziv autobuske stanice koja nije teretna ali se nalazi blizu železničke teretne (ispred Lidla).

Stara tramvajska karta danas čuva neke zaboravljene subotičke toponime (Konjički put, Senjak…) pa će tako i ove table jednog dana biti passe. Jedna već deluje kao spomenik prošlom vremenu. To je stajalište “Radio Subotica” u ulici Jovana Mikića, nedaleko od nekadašnje zgrade Radio Subotice. Svima draga radio stanica više ne postoji, sem u našim uspomenama i na ovoj tabli. Valjda zato i ovaj natpis nekako greje srce.

Možda se u izbor ovih imena mogao uključiti i jedan broj građana Subotice, sa svojim predlozima i idejama.KOMENTARI

 1. Aleksa kaže:

  Stajaliste tramvaja “Cicilla” na Palicu – naziv dobilo po vili ciji je vlasnik bio Cicilla, a stajaliste je bilo preko puta.

 2. Miki. kaže:

  Stajalište tramvaja kod ‘Sanda’ sa mirisom pepela- crne šljake iz fabrike Gasa iz Subotice…

 3. Kertvaros kaže:

  Ja mislim da je crna sljaka vecim delom stizala iz elektricne centrale. Koliko se secam sve tramvajske stanice od Palica (Zoo vrta) pa sve do suda su bile posute crnom sljakom da putnici ne gaze po blatu. Ugao Palickog puta i Pala Papa je oduvek bilo tramvajsko stajaliste “Teretna stanica” i imalo je jednu povecu natkrivenu nishu sa odgovarajucom klupom po celoj duzini, koja je sluzila putnicima za sedenje, a ostalo je sluzilo kao stanicni zaklon od kise, snega i sl. Ta tramvajska stanica je bila visoko frekventna jer su je u prvom redu koristili zaposleni u “Metaliji” koja je radila u tri smena i uvek je bilo mnogo ljudi. Sledeca stanica “Kod suda” je bila poplocana i nije trebala sljaku, a samo stajaliste je vec bilo nesto luksuznije u odnosu na ostala, sa zastakljenom cekaonicom i ugradjenom trafikom koja je – sto je vazno za reci, radila i Nedeljom i to je bilo vazno za pusace. Ostale stanice u gradskoj jezgri su bile poplocane, mislim sve do “Blaskovog kriza” a onda ponovo crna sljaka dalje do “Somborske kapije” Sama stanica “Palic-glavni ulaz” je bila posuta finim sitnim i belim tucanikom koji se je perfektno uklapao u parkovsku arhitekturu okoline. Stanica “Senjak ” tacno na sredini izmedju dve kasarne, je nekadasnji vojni objekat za lagerovanje sena (/Konjica) i po prirodi stvari objekat sa senom je morao biti van kasarne na sigurnoj razdaljini od nje, da u slucaju pozara ne budu zahvaceni ostali objekti. Seno se je svakodnevno dovozilo, tacno onoliko kolika je bila dnevna potreba i ukoliko bi doslo do pozara, steta ne bi bila suvise velika.

 4. ALIGATOR kaže:

  Isto kao i naziv “Zorka” kohi je dobio po poznatoj fabrici,a danas je vise nema ali je naselje a i autobuska linija ostala pod tim nazivom.

 5. Dr sc. tro. Stormwatch kaže:

  Za tu stanicu bi bolje ime bilo “Studio 3″……zvuchalo bi mistichnije sa te extra old school table…ovako su sve karte na astalu pa odma ljudi znajedu da je tu digod nekada bio Radio….

 6. Oki kaže:

  Stanica u Zmaj Jovinoj nije nikad trebala dobiti ime Čarnojevićeva, već po hramu Vaznesenja Gospodnjeg

 7. Iko kaže:

  @Oki
  Šta fali Čarnojeviću, da njega nije bilo, ne bi ni crkva – hram Vaznesenja Gospodnjeg postojala.

 8. Crkva nije autobus kaže:

  @ Oki
  Svaka cast tvojoj religioznosti i poboznosti, ali jedna profana autobuska stanica nije hram Bozji, i to ipak treba razlikovati.

 9. croat kaže:

  Meni se najvise dopadaju “ozvaniceni” nazivi koji su potekli od gradjana. Taj naziv mora da ima mogucnost lakog i brzog izgovora. Dok kazes stajaliste hram vaznesenja gospodnjeg, autobus odavno otisao a mnogi i nemaju pojma za taj naziv. Doduse nije kratko al meni jest orijentir kad kazes kod pravoslavne crkve ali u svakom slucaju Carnojeviceva je skroz ok. Oki naprimer moze u svom domu da nazove jedan hodnik, hodnikom hrama VG i nadam se da ce to ispuniti njegovo / njeno religiozno ushicenje.

OSTAVITE KOMENTAR