Slobodna zona u Subotici među najboljima u Srbiji, promet veći od milijardu evra

Slobodna zona u Subotici među najboljima je u Srbiji po ukupnom prometu, vrednosti izvoza i pruženim uslugama, pokazuje izveštaj o poslovanju slobodnih zona u našoj zemlji. Ostvarena proizvodnja u ovoj zoni porasla je za skoro 150 miliona evra, a ukupan promet za više od 400 miliona, tako da je premašio milijardu evra.

Po ostvarenom prometu u prošloj godini, Slobodna zona u Subotici nalazi se na drugom mestu u Srbiji, tik iza zone u Beogradu, a zajedno sa Novim Sadom, Pirotom i Užicem čini skoro tri četvrtine prometa svih zona u Srbiji. U odnosu na godinu pre, nivo proizvodnje i izvoza porastao je za više od trećine.

„To je istorijski rezultat Slobodne zone Subotica, budući da je u prethodnoj godini ostvaren promet od negde oko 680 miliona za 2021. Naša istorijska godina bila je 2019., kada smo ostvarili 938 miliona, tako da je rezultat koji smo ostvarili u 2022. godini zaista istorijski i mi očekujemo, odnosno trendovi koje pratimo ove godine nam pokazuju da će ove godine rezultat biti svakako bar za 10 do 20 posto, na današnji dan kada bismo posmatrali, biti bolji“, ističe direktor Slobodne zone u Subotici Saša Gravorac.

Sa ostvarenim izvozom većim od 360 miliona evra, Flender, Bojsen i Kontitek iz zone u Subotici su među 10 najuspešnijih korisnika slobodnih zona u Srbiji. Ukupna vrednost proizvodnje preduzeća u subotičkoj zoni premašila je pola milijarde evra. Korisnici zone u Subotici u svoje poslovanje uključuju sve više domaćih preduzeća, tako da sada broje više od 40 kooperanata iz Subotice i regiona.

„To je u skladu sa našom strategijom i našim opredeljenjem da se što više domaće privrede uključi u rad sa našim korisnicima, odnosno da integrišemo domaću privredu u pružanje usluga našim korisnicima“, dodaje Gravorac.

Po obimu pruženih usluga, Slobodna zona u Subotici je najbolja u Srbiji. Zahvaljujući njenom uticaju na privredu regiona, svoje usluge pruža i na teritoriji Kikinde, a u budućnosti se to očekuje i na području Sente i Kanjiže.

 

RTVKOMENTARI

 1. Szekely kaže:

  Zovite Baju da zapeva na proszlavu dana Slobodne zone.

 2. Toza Nebuloza kaže:

  To je promet. A koliki je profit?

 3. MI5 kaže:

  Proces deindustrijlazicije Nemačke je u toku.Problemi sa Kinom će gurnuti celu Nemačku privredu u tešku recesiju.Gas će uskoro prestati da ide preko Ukrajine a verovatna je diverzija Turskog toka.EU će biti vraćena u kameno doba i postati lak plen velikih.Razmišljajate šta dalje…U toj zoni kad se povuku investitori možete planirati neki novi CITY za smeštaj migranata koji će tek početi da dolaze u Suboticu i Srbiju.Eto privremeno posla za građevince pošto stambena gradnja kako se šuška u građevinskim krugovima gadno štuca.Zavrnute slavine.Za preuređenje tih hala pare će dati kraljevina Saudijska Arabija jer svako širi svoj uticaj ali za to ne neophodno stanovništvo a njih barem za razliku od sterilnih,kukavički i pederski nastrojenih hrišćana ima.

 4. Zoran kaže:

  Naravno da cemo zvati Baju,necemo sigurno nekog Ujkicu. Eh kad se setim 2010,2011,posla nigde,radili ljudi za 15-20000 din.Neponovilo se. Nije ni ovo bas sjajno i bajno ali je mnogo bolje.Moja porodica od 4(supruga,dvoje dece i ja)clana je od ukupnog kucnog budzeta od oko 50000din 2012god dogurala do 250000 din sad. Savet za Vladu Rep Srbije da obezbedi jos vise fabrika i stranih investicija ali na jugu Srbije,oni su tamo jos nerazvijeni i dobro ce im doci.

 5. Olimp kaže:

  @MI5

  Ako EU bude vracena u kameno doba, Srbije vise nece ni biti. Srbija je sada u kamenom dobu.

 6. 250000 bajatih sendvica kaže:

  @Zoran

  Procitaj pazljivo. Imali ste 2012. Ukupne prihode 50.000 Din. zarade, a sad imate 250.000 Din. Sad ti tvrdis da ti je plata 5 puta veca nego pre 10 godina. Izracunaj onda kolika je bila inflacija u Srbiji za 10 godina. Svake godine od 2012. po zvanicnoj statistici bila je u proseku 13.3%, sto izadje 93,1% za 7 godina a realno je svake godine bila preko 20%, sto je 140% za 7 godina. Zadnje 3 godine inflacija je eksplodirala i iznosi zvanicno vise od 100% a realno vise od 200% u maloprodaji, sad izracunaj 340% inflacije za 10 godina sa 50.000 Dinara zarade 2012. i 250.000 Dinara zarade 2023. Kad Izracunas dobices da ti je plata porasla realno nekih 34%, ako je tebi to dobar rezultat onda sa tvojim rezonom nesto nije u redu.

 7. Uranus kaže:

  @ MI5

  EU će biti vraćena u kameno doba i postati lak plen velikih.

  Meni samo nikako nije jasno kome treba jedna propala EU i deindustrijalizovana Nemacka, pa makar bili i „lak plen“ Sta ce „veliki“ raditi sa jednom propalaom zemljom? Da nece mozda zbrinuti i hraniti njeno siromasno i gladno stanovnistvo? Uostalom ko su to „veliki“? Kina? Ili cak mozda i Rusija ? Kina zavisi od EU i USA daleko vise nego obratno. Sto se Rusije tice Vladimir Putin je u ime ruskog naroda, pre dva dana, na peronu zeljeznicke stanice u Vladivostoku spustio pantalone i pred celom svetom pokazao golotinju svoje drzave, svoga naroda i svoje politike. Dakle ko su ti „veliki“ ciji laki plen postaje jedna Nemacka i jedna EU?

 8. MI5 kaže:

  @Uranus i Olimp

  Neće nišra propasti preko noći.Jedino ako se veliki ne razvale atomskim bombama.A to nećemo gledati.Ovo je pitanju proces.Prvo EU i USA imaju ukupno 700-750 miliona stanovnika , znači 1/2 Kine.To je mahom staro stanovništvo koje nema snage da se takmiči sa državama koje brzo grabe.Afrika za 20 godina 2,5 milijardi stanovnika!Indija da je ne pominjemo.Arapski i Azijski svet pored toga što su tehološki i eonomski prestigli zapad sad ga demografski gaze.Šire uticaj ekonomski i vojno.Proces naseljavanja EU migrantima je u toku i to je Evropi jedini spas da biološki opstane.A to će imati i neke svoje negativne posledice pošto Evropa neće moći da ih apsorbuje i stavi u funkciju razvoja jer i oni znaju kakvu misiju imaju u EU.Biće interesantno.A što se tiče Srbije ona za 80-100 neće postojati kao i Srbi kao većinski narod na teritoriji Srbije.Ali koga boli q…c za Srbe , Srpske vlasti naročito od pre , sada i buduće…..

 9. Uranus kaže:

  @ MI5

  Da ne pricamo mnogo i da ne teoretisimo sta bi bilo kad bi bilo i sta bi sve moglo biti. Kina i Indija jesu najmnogoljudnije zemlje na planeti i ujedno najveca beda i to u svim sektorima. Nijedan covek pri zdravoj pameti ne odlazi tamo da sebi trazi egzistenciju.Glad, beda, bolesti i prljavstina su glavni pokazatelji dometa tih drzava. O politickom uredjenu i gradjanskim slobodama nema ni govora. U jednoj Indiji sa kastinskim sistemom koji odredjuje prava citavih etnija – govoriti o napretku i demokratiji je bezobrazno. Rusija povrsinom najveca zemlja na planeti je ekonomski na nivou jedne osrednje EU clanice (Italija) Ekonomija Rusije se svodi na prodaju i izvoz sirovina (kao nekada Africke kolonije) Rusija ima ogromne zaliha sirovina koje su stecena na osnovu jednog od najstrasnijih genocida u istoriji covecanstva, unistavanjem i istrebljavanjem nebrojenih indogenih naroda Sibira. Pored svih bogatstava Sibira stecenih genocidom, ruski narod i dalje zivi u bedi. Ist kao sto su nesposobni da bilo sta urade na ekonomskom planu sa svojim bogatstvom – podjednako su nasposobni da ogromnim kolicinama naoruzanja kojim raspolazu uspesno ratuju u Ukrajini. Kina je agrarno retardirana zemlja, sa suvise malo obradivog i kvalitetnog poljoprivrednog zemljista koja nije u stanju bez uvoza (uglavnom iz EU) prehrani svoje stanovnistvo. Podizanjem zastitnih carina na Kineski eksport bi Kina vrlo brzo bila na kolenima. Uzgred broj migranata i azilanata upravo iz Kine, Indije i Rusije iznosi samo u Nemackoj preko 4 miliona ljudi. O ostalim brojkama migranata iz tih zemalja po celoj EU ne raspolazem. U svakom slucaju sveukupni broj migranata iz zemalja BRIKS-a je mnogo veci od onih iz Afganistana, Sirije itd. Drugim recima – zemlje EU su jedan visi pojam ljudske egzistencije i to u svim zivotnim sferama prema ostatku planete i to onako „djuture“ u paketu.

 10. Milan Köln kaže:

  @Uranus

  Retko gde sam procitao konstruktivnije i elokventnije razmisljanje. Naveo si same cinjenice o stvarnom stanju stvari.

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: