Smanjiti cenzus za sitne krađe

Savez vojvođanskih Mađara (SVM)saopštio je danas da će amandmanima na Predlog izmena Krivičnog zakonika pokušati da izdejstvuje drastično smanjenje cenzusa za delo sitne krađe, koje prema predloženom rešenju iznosi 15.000 dinara.

SVM je podsetio da je 16. marta prošle godine resornim ministarstvima uputio inicijativu da se smanji vrednost od 15.000 dinara, ispod koje se krivično delo krađe, kvalifikuje kao sitna krađa, ali da u predloženom zakonskom rešenju, to nije promenjeno.

„Ministarstvo pravde je u svom odgovoru izrazilo spremnost da prilikom naredne izmene Krivičnog zakonika uvaži predloge SVM. U razgovorima sa predstavnicima Ministarstva pravde proteklih meseci više puta smo insistirali na rešavanju ovog problema“, navodi SVM.

Izostanak smanjenja cenzusa od 15.000 dinara u Predlogu koji je Vlada Srbije 31. januara ove godine utvrdila i uputila ga Skupštini Srbije, je, po oceni SVM, ignorisanje stvarnosti, jer vrednost od 15.000 dinara, za građane Srbije ne predstavlja malu vrednost.

„Krajnje je vreme, da država, umesto ohrabrujuće poruke koju važećom regulativom šalje izvršiocima krivičnih dela, pokaže odlučnost da štiti imovinu svojih građana“, navodi SVM.

SVM će, kako se ističe, pokušati da putem amandmana izdejstvuje drastično smanjenje cenzusa za delo sitne krađe i dodaje da će podrška tog saveza izmenama Krivičnog zakona zavisiti od odnosa Vlade Srbije prema tom pitanju.

SVM je 16. marta 2011. zatražio od nadležnih državnih organa da odlučnije reaguju na serije učestalih krađa i provala u pojedinim delovima Vojvodine.

Savez je tada naveo da se lopovi koriste odredbom da policija posebno ne istražuje krađe i provale koje prouzrokuju štetu manju od 15.000 dinara.

 

 

 

BetaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR