Socijalno preduzetništvo je lek protiv siromaštva

Savet za socijalno preduzetništvo Vojvodine planira da pripremi kartu korisnika svih socijalnih usluga sa ciljem da ih trajno osposobi da pomognu sebi i svojim bližnjima, jer je socijalno preduzetništvo najbolji vid borbe protiv siromaštva. To je zaključak sa sastanka organizacija Crvenog krsta Srbije i zemalja u regionu čiji je domaćin bila Subotica.

Gladnog čoveka najbolje ćete nahraniti ne ako mu date ribu, već ako ga naučite da peca. To je suština socijalnog preduzetništva, kaže profesor dr Lazar Ožegović, predsednik Pokrajinskog saveta za socijalno preduzetništvo, koji je održao predavanje na ovu temu na sastanku organizacija Crvenog krsta iz Srbije i regiona.

“Vlada Vojvodine odvojila je ove godine određena sredstva koja će isključivo biti korišćena za pripremu jedne velike akcije, a to je “mapiranje” korisnika socijalnih usluga”, izjavio je prof. dr Lazar Ožegović, predsednik Pokrajinskog saveta za socijalno preduzetništvo.

Kako samohranoj majci ili osobi koja je ostala bez posla u 50-oj godini života pomoći da zaradi za život umesto da bude korisnik socijalne pomoći? Odgovore na takva pitanja, koji znače socijalno preduzetništvo u njihovoj svakodnevnoj praksi, tražili su predstavnici organizacija Crvenog krsta iz Kragujevca, Užica, Subotice, Trebinja, Bara i Ohrida.

“Način takvog rada ne samo što učvršćuje stabilnost organizacije već doprinosi i da stignemo do svih korisnika naših usluga koje treba da, na neki način, animiramo da ne samo da čekaju na naše usluge, nego da i sami doprinose, da budu korisni sistemu i da mogu da se samoodržavaju na neki način”, objašnjava Saša Tučkov, sekretar Crvenog krsta Ohrida.

Osobe sa invaliditetom, samohrane majke, žrtve nasilja u porodici, migranti…. Crveni krst svima njima pomaže da izađu iz krizne situacije u kojoj su se našli.

“To je ono zbog čega mi profesionalci želimo da naučimo kako našim volonterima da obezbedimo da pomognu ljudima u patnji. To je naš osnovni cilj”, kaže Nevenka Bogdanović, sekretar Crvenog krsta Kragujevaca.

“Na ovom sastanku ćemo dobiti prave informacije o tome šta je socijalno preduzetništvo, kako ga sprovoditi i kako profite ostvarene na taj način usmeravati u aktivnosti koje će doneti dobrobit čitavoj zajednici, odnosno našim korisnicima”, kaže dr Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotica.

Pokrajinski savet za socijalno preduzetništvo planira da pripremi kartu korisnika, kao i da utvrdi vrstu socijalne usluge koja im je potrebna, a čiji će krajnji rezultat biti njihova osposobljenost da trajno pomognu sami sebi, jer je socijalno preduzetništvo najbolji vid borbe protiv siromaštva.

RTVKOMENTARI

 1. matori kaže:

  Propala država,propali svet i propala demagogija.Sramota me što sam ikad verovao u Tita.Taj da je imao mozga u glavi izgradio bi ekonomski i politički stabilan sistem koji bi se samoobnavljao i trajao.A ovako,trajalo je dok je i njega,a posle – e onda su izašle na videlo prave posledice njegove rabote.

 2. matori kaže:

  Ova marva nikad više neće žderat Titin kruv.

 3. stormwatch kaže:

  “Taj da je imao mozga u glavi izgradio bi ekonomski i politički stabilan sistem koji bi se samoobnavljao i trajao.”

  Jel ti chitash neshto shto pishesh ikada, vidim da ne razmisljash o tome shta pishes pa samo pitam. Pa nije ekonomsko politichki sistem vodenica pa da se sama vrti kako voda ide na nju. Za ozbiljan ekonomsko politichki sistem potrebni su i ozbiljni ljudi….i najbolji ekonomsko politichki sistem se razjebe u momentu kada se i najstabilniji takav sistem zameni nacionalizmom…to ste upravo vi uradili pocetkom devedesetih…normalno da to nece da funkcionishe….nacionalizam NIKADA u svetu ni od jedne zemlje nije napravio stabilnu i politicki jaku zemlju….samo vukojebinu!

 4. zis kaže:

  Eto pročitah naslov pa odmah povezao sa socijalnim preduzetništvom tj otimanjem dece od roditelja i davanje na usvojenje tamo negde po belom svetu.

OSTAVITE KOMENTAR