Solarna elektrana na parceli bivše Azotare

Novosadska kompanija Untermolo planira da u Subotici izgradi solarnu elektranu Bikovo. Reč je o delu parcele bivše Azotare, između koridora železničke pruge Beograd-Novi Sad-Subotica, opštinskog puta Subotica-Čantavir i vodotoka Čikera, u ataru naselja Bikovo.

Obuhvat plana detaljne regulacije koji je Grad Sbotica stavio na rani javni uvid iznosi nešto manje od 80 hektara zemljišta, a reč je o neizgrađenom zemljištu.

Na ovoj lokaciji predviđena je izgradnja kompleksa solarnog postrojenja, odnosno postrojenja za proizvodnju električne energije iz energije sunca i plasiranje proizvedene energije u prenosni sistem. Prema planiranoj koncepciji, predviđeno je postrojenje maksimalne moguće instalisane snage, preko 50 MW i njegovo priključenje na prenosnu mrežu.

FN paneli biće postavljeni severno i južno od postojećeg glavnog internog puta koji kompleks povezuje sa spoljnom saobraćajnom mrežom. Unutar ovih površina paneli će biti grupisani u blokove između kojih je potrebno formirati pristupne puteve koji će služiti i kao koridori podzemne sabirne srednjenaponske mreže koja proizvedenu električnu energiju treba da dovede do glavnog transformatorskog postrojenja – trafo stanice.

U okviru kompleksa planirane solarne elektrane predviđena je i izgradnja komandno-nadzorne zgrade u koju se smešta potrebna oprema za upravljanje sistemom. Ovaj objekat će biti lociran u blizini trafo stanice, kako bi se formirala racionalna mreža internih komunikacionih vodova do FN panela.

Priključenje solarne elektrane Bikovo na postojeći DV 110 kV broj 133/3 planirano je izgradnjom nadzemnog visokonaponskog dalekovoda.

Plan koji je izradilo Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, biće na ranom javnom uvidu do 19. januara 2022. godine.

 

eKapijaKOMENTARI

 1. taraba kaže:

  privatni proizvodjac struje …. hmmm …
  ovako moze a individualna kuca za sebe to ne …..

 2. zig zigi kaže:

  Niste napisali stace biti sa tom strujom kome ce to da ide?
  A kao sto je taraba napisao, kako mogu oni a mi ne mozemo?

 3. Caru Carevo kaže:

  Hm, daleko je more a još dalje sunce.

 4. Nevaljali_GASTRO_Blogger_naGradeskiprevoz_SUBOTICA kaže:

  Ovo je vest !!!Svidja mi se

 5. Zsiga kaže:

  Cena tog placa bagatela, 130.000.000 $ To su financirali arapski i sada to i sada otplaćuju stanovnici Srbije

 6. Dušan Balać kaže:

  Po kojoj ceni će isporučivati el.energiju u prenosni sistem EPS i ko je kupac?

 7. Anonimni kaže:

  Zssto srbi nemogu da prodaju struju epsu iz zelenih izvors

 8. Gemeri Laslo kaže:

  Veoma pametno i korisno da se el. energija dobije od sunca! Sto vise ovakvih izvora ( sunce i vetar) treba iskoristiti jer energetska kriza koja uveliko uzima zamah, obezbedit ce nam barem nesto sto je jeftino i sigurno! Uopste nije bitno ko je to platio i koliko ce zaraditi i koliko kosta izgradnja, jer za nas uvek bitni problemi ko ce se obogatiti ili ko ce koliko ukrasti, kao da je to najvaznija briga za neke ljude!!!

 9. Gojko Djurikin kaže:

  Po meni..odlicna ideja..Proslo je vise desetina godina od kada „Azotara “ ne funkcionise onako kako je zamisljena..Sticajem okolnosti bio sam u prilici da se upoznam sa svim postojecim kako nadzemnim tako i podzemnim kompleksima ovoga nekada giganta…Ljudi..Kapaciteti samo nadzemnog dela..postojeceg ( zgrade) su neverovatni potencijal..Kvalitet tih betonskih konstrukcija je neverovatan..Neko, arhitekti, inzinjeri ..bi od citavog kompleksa mogao , uz oredjena finansijska sredstva, da napravi senzacionalni poslovno stambeno rekreativni kompleks…Ima sve…Pruga..Medjunarodna prolazi kroz sam kompleks..Utovarno utovarna stanica za vagone (kako nadzemna tako i podzemna ) postoji..Pokretne trake za razvoz istovarene robe..postoje..(potrebna prilagodjavanja za neke vrste roba )..Prilazni put..
  .Postoji…Energetika..Postoji ..Kapacitet Trafoa podzemnih tunela koji sprovode kompletnu elektro i druge instalacije..Postoje ..Takav kvalitet i kapacitet podzemnih tunela ne postoje nigde u nasem gradu. …Voda..Ma i toga ima na pretek..Postoje I .nezavisni (fabricki bunari ) sa ogromnim kapacitetima…I povrh svega navedenog postoje jos uvek neiskoriscene parcele koje zvrje prazne..Prazni magacini (moguce je u ,recimo jednom (natkrivenom osmisliti..recimo, teniske , kosarkaske ili neke slicne terene )…Granica je samo ..masta..Sredjivanje kompleksa Azotare zahteve velika sredstva ali sam ubedjen da bi se citav kompleks ( neizgradjen deo (njive i sl ) mogao iskoristiti za navedenu namenu..solarnu elektranu ali sam misljenja da bi se izgradjeni deo (zapusten ovoga trenutka ) mogao uz dobro osmisljenu strategiju dovesti u funkciju da bude jedan od nainteresantnijih lokaliteta za ozbiljna ulaganja ozbiljnih investitora i da bi ova lokacija bila jedna od najpozeljnijih u ovoj drzavi..Ni jedna ponudjena lokacija u drzavi nema sto ova ima…Pozdrav.

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: