„Solidarnost na delu“ ponovo u Subotici

Nakon dve godine pauze u Subotici se ponovo realizuje akcija „Solidarnost na delu“. Zahvaljujući ovoj tradicionalnoj akciji Crvenog krsta, đaci iz socijalno ugroženih porodica će ponovo, tokom letnjeg raspusta, otići na odmor.

Prikupljanje sredstava po subotičkim školama počelo je početkom godine. Đaci iz socijalno ugroženih porodica će zahvaljujući tom novcu biti poslata u neko od odmarališta Crvenog krsta.

“Namera nam je da ove godine pošaljemo više dece na dva mesta, odvojeno niže razrede od viših razreda, s obzirom na to da su pogramske aktivnosti koje mi realizujemo sa decom na mestu oporavka takve da su prilagođene različitim uzrastima. Tako da naši volonteri, koji idu u pratnji, zajedno sa nastavnicima iz škola, rade sa decom neke programske aktivnosti koje su interesantne deci i oni mogu da pronađu sebe u celoj toj priči, pa se ponekad dešava da i ostanu kod nas kao volonteri, ovde u Crvenom krstu“, objašnjava Zoran Molnar, stručni saradnik Crvenog krsta Subotica.

Godine 2019. kada se akcija poslednji put realizovala, na odmor su otišla 43 đaka. Broj dece koja će ovoga puta otići na letovanje zavisi od prikupljenih sredstava, ali to, kako ističe naš sagovornik, ne znači da će iz većih škola na odmor otići više đaka.

“Zato se i zove “Solidarnost na delu“, znači ne podrazumeva da onaj ko je prikupio više sredstava pošalje i veći broj dece, jer na kraju krajeva postoje male škole sa malim brojem dece gde je nemoguće da to oni prikupe. Tako da se raspoređuje broj dece po školama koja će ići na taj solidaran način, upravo prema samom nazivu akcije „Solidarnost na delu“. Kriterijumi škola su takvi da oni biraju decu koja su zaista ili u zdravstvenom problem, ili je socijalni status takav da ne mogu sebi da priušte odlazak na odmor, ili prema uspehu, zasluženom uspehu u školi“, dodaje Molnar.

Akcija zbog epidemije nije realizovana dve godine, ali su sredstva prikupljana. To je takođe garant da će ove godine dosta subotičke dece, u okviru ove akcije, otići na letovanje.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 28 = 35

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: