Sonja

Kako je Sonja 1999. godine za vreme pomračenja sunca hodala subotičkim ulicama i pozivala građane da otvore prozore i da se ne boje, kako je poslednji nastup na sceni imala u Kostolanji Dežeu i druge uspomene, bile su tema filma i razgovora koji je u subotu uveče priređen u bioskopu Lifka.

 

Glumica Sonja Savić, jedna od najistaknutijih predstavnica generacije X,  iako je svojim radom obeležila više od tri decenije, umrla je prerano te 2008. godine.

 

Ovim povodom, gost bioskopa Lifka je bila Dragana Kanjevac, dugogodišnji TV novinar i publicista koja je režirala  ovaj dokumentarni film.

Autori izloženih fotografija snimljenih za vreme njenog izvođenja monodrame u Kostolanjiu, jesu Edvard Molnar i Nikola Lučić.

Verujem da bi svako, iole upoznat sa životom i delom Sonje Savić, intuitivno potvrdio da ona jeste bila simbol epohe i da je obeležila barem tri društveno-istorijski različita vremenska perioda, barem dve generacije. U taj simbol upisani su ne samo njena glumačka karijera na filmu i u pozorištu, brojni performansi, televizijske i radio emisije, režija predstava i video arta, već i politički aktivizam, i dakako sudbina koju će, u dokumentarcu, Nebojša Pajkić uporediti sa onom Jamesa Deana, a Đile Marković sa Ziggyjem Stardustom: sudbina zvezde koja živi brzo i sagoreva, jer shvata da je postala zvezda pet godina pre raspada planete.

 KOMENTARI

 1. Otto kaže:

  Bila je neverovatna…Sonja.

 2. lio kaže:

  “Hoces breskvicu doktore?”
  Nezaboravna i jedinstvena Sonja Savic.  

 3. Adrijana kaže:

  Takva Sonja se radja jednom u sto godina!

   

OSTAVITE KOMENTAR