Sonnenfinsternis nad Suboticom

Sunčan dan u našem gradu bio je prilika da i Subotičani posmatraju delimično pomračenje sunca.

– „Ta nebeska pojava uzbuđuje čovečanstvo i razne kulture su na nju reagovale na različite načine. Najviše sa strahopoštovanjem“ – kaže istoričar dr Zoltan Mesaroš.

„Danas je ta pojava objašnjena, a za astronome je ona važna kako bi usavršili svoje tehnike merenja i svoje proračune. Postoje tri vrste pomračenja: potpuno, prstenasto i delimično“ – podseća Mesaroš.

pomracenje_sunca_subotica

-„Danas se u Subotici videlo delimično pomračenje, ali na Islandu, na Farskim ostrvima, u severnoj Africi i severnoj Aziji, vidljivo je bilo potpuno pomračenje. U Subotici je mesec na vrhuncu pomračenja pokrivao otprilike 60 odsto vidljive površine sunca. U 10, 48 časova je bio vrhunac.

Kod potpunog pomračenja, mesec pokrije čitavu vidljivu povšinu sunca a kod prstenastog na vrhuncu pokrije središnji deo sunca tako da se na vrhuncu ovakvog pomračenja vidi samo svetleći prsten vidljive površine nama najbliže zvezde.

Inače, pomračenja sunca na zemlji nisu tako retka, svake godine ih ima dva ili tri. Međutim, ona su vidljiva na relativno maloj površini zemljine kugle.

Potpuno pomračenje, kakvo smo imali 1999. godine, desiće se ponovo tek 3. septembra 2081. godine“ – kaže Mesaroš.

 

Šteta je što u Subotici ne postoji astronomsko društvo koje bi dalo validne podatke baš za grad Suboticu, pošto smo sve naše podatke sakupili sa inostranih izvora.KOMENTARI

  1. stambol kaže:

    eh, kada bi neko imao fotki ispred zelene fontane sa pomračenja iz 1999-e da ih postavi ovde… baš bi bilo cool 🙂

OSTAVITE KOMENTAR