Spašeno „Bunjevačko kolo”

Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo” na putu je ozdravljenja nakon što je lani, zbog blokade računa više od godinu dana, otišlo u stečaj. Društvo sada nesmetano radi, narednog vikenda organizuje i centralnu proslavu „Dužijance”, a imaju u planu i oživljavanje sekcija, kao i razvijanje novih sadržaja poput negovanja zaboravljenih zanata.

 

Kako je podsetio Marinko Prčić, predsednik HKC „Bunjevačko kolo“, 15. novembra prošle godine ovo društvo je otišlo u stečaj zbog blokade računa, a kada su se prijavili svi poverioci utvrđeno je da im se duguje oko 6,25 miliona dinara. Gotovo celokupan dug nastao je pre dve godine kada je društvo bilo organizator proslave 100 godina obeležavanja „Dužijance”. Tadašnji predsednik Društva Davor Dulić tvrdio je da je proslava koštala 12,5 miliona dinara i da su svi dugovi namireni. Ali, nakon njegovog odlaska ispostavilo se da polovina poverilaca nije isplaćena, a finansijski izveštaj nikada nije podnet. Na izveštaju ni grad nije insistirao, iako je upravo gradonačelnik imenovao tadašnji organizacioni odbor.

Pregledom finansijskog poslovanja HKC-a, revizorska kuća je ustanovila niz nepravilnosti, ali kako je rekao Marinko Prčić: – Proslava 100 godina „Dužijance” bila je dobro organizovana, ali je verovatno bilo i finansijskih prekršaja zbog kojih je i rađena revizija. Najviše su oštećeni simpatizeri ovog društva. Pokušaćemo da to popravimo, ali ostaje ova mrlja u poslovanju – rekao je Prčić.

 

Da bi društvo nastavilo da radi, doneta je odluka da se sačini konzorcijum čiji su članovi Marinko Prčić, Marinko Piuković, Ivan Piuković, Andrija Bašić Palković, Pavle Kujundžić i Tomislav Vojnić otkupili dugovanja „Bunjevačkog kola”. – Od prethodnih poverilaca otkupili smo dugove za 2,5 miliona dinara, jer su neki dugovi oprošteni, a neki prepolovljeni. Privredni sud u Subotici potvrdio je da je naš konzorcijum jedini poverilac, a mi nikada nećemo aktivirati ove dugove prema „Bunjevačkom kolu“ – objašnjava Pavle Kujundžić, potpredsednik Centra.

 

———————————————-

 

Protest bačkih Bunjevaca

 

I dok rukovodstvo „Bunjevačkog kola” najavljuje centralnu proslavu „Dužijance” koja će trajati od četvrtka do nedelje, Savez bačkih Bunjevaca, njegov predsednik Mirko Bajić i aktuelni predsednik Nacionalnog saveta Bunjevaca Branko Pokornić oglasili su se otvorenim pismom gradonačelniku. Kako kažu, oni su odbili da prisustvuju „Dužijanci“, koja iako se proklamuje kao gradska godinama se manifestuje kao hrvatsko-crkvena manifestacija, na kojoj se otvoreno negira pravo na samobitnost bunjevačke manjine. „Dužijanca”, smatraju oni, treba da se organizuje tako da na njoj učestvuju predstavnici svih nacionalnih zajednica. Inače, Mirko Bajić je i pomoćnik predsednik Skupštine grada, i odbornik kao i Pokornić.

 

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. Neša kaže:

  Da nisam lepo vaspitan rado bih opsovao a ovako ću samo reći da mi se povra.. od raznih “uspešnih” stručnjaka:

  – „Bunjevačko kolo” otišlo u stečaj zbog blokade računa više od godinu dana
  – jedan od “uspešnih” tvrdio da su dugovi prema poveriocima namireni
  – istina je da nisu i da tvrdnja nije tačna
  – 
  finansijski izveštaj nikada nije podnet a grad na njemu nije insistirao iako je upravo gradonačelnik imenovao tadašnji organizacioni odbor (dakle grad je znao za pravo stanje)
  – 
  revizorska kuća ustanovila niz nepravilnosti
  – Marinko Prčić: “Proslava 100 godina „Dužijance” bila je dobro organizovana”
  – kako crno DOBRO ORGANIZOVANA kada je ostao dug od preko 6 milona dinara nekom ko kuka i propada zbog manjka novca!!!
  – Marinko Prčić: “verovatno je bilo i finansijskih prekršaja”
  – da li je iko odgovarao?!?
  – 
  Marinko Prčić: “Najviše su oštećeni simpatizeri ovog društva. Pokušaćemo da to popravimo”
  – Zabole “uspešne” stručnjake za simpatizere. 
  – Najviše bode oči završnica izjave “p
  okušaćemo da to popravimo” koja unapred ukazuje da će na “pokušaju” sve i ostati!

  Važno da su oni “uspešni” i da za tuđ novac nikada niko od njih nije odgovarao! 

   

OSTAVITE KOMENTAR