SPS poručuje da se problemi rešavaju u okviru Saveta

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije oglasio se povodom problema koji je nastao u Bunjevačkom nacionalnom savetu. Subotički socijalisti smatraju da sve nedoumice i nesporazumi treba da se reše u okviru institucija sistema. Zakon o nacionalnim savetima i drugi akti koji regulišu oblast zaštite prava i interesa nacionalnih manjina daju dovoljan institucionalni okvir za rešavanje tih pitanja u skladu sa najvišim evropskim standardima.

 

Socijalisti ističu da u vreme kada su oni bili na vlasti sprečena majorizacija bunjevačkog naroda što u bližoj istoriji nije bio slučaj. Dato im je pravo na slobodno nacionalno izjašnjavanje i političko delovanje čime su udareni temelji demokratizaciji društva i pokazana iskrena volja vlasti da sprovodi aktivnosti na planu unapređenja zaštite prava manjina i manjinskih zajednica.

 

Subotičani znaju da je u istorijskom smislu Bunjevački narod zajedno sa drugim slovenskim narodima dao veliki doprinos u stvaranju moderne srpske države čiji su politički predstavnici učestvovali u radu Velike Narodne Skupštine održane 25.11.1918. u Novom Sadu kad je Vojvodina prisajedinjena Srbiji.

 

Zbog tih činjenica smatramo da bunjevački narod i njegov interes ne sme da bude predmet jeftine političke trgovine i kalkulisanja već njegove interese treba da zastupaju njegovi legitimni predstavnici, zaključuju se u saopštenju Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije.KOMENTARI

  1. dasHHa kaže:

    Moderna srpska drzava?? Moderna na Marsu ili Veneri ali ne na plavoj planeti!

  2. jasso kaže:

    ovo je samo receno da i oni nesto kazu,a ko su po vama legitimni predtavnici bunjevaca,kad i Mirkovi i Acini tvrde da su to oni…

OSTAVITE KOMENTAR