Srbi u Mađarskoj svečano dočekali Julijansku novu godinu

Srpska zajednica u Mađarskoj je, shodno tradiciji i običajima, u veselom raspoloženju dočekala Novu godinu po Julijanskom kalendaru. Slavilo se u Budimpešti. Čipu, Tukulji, Santovu, Lovri, Batanji i mnogim drugim mestima u kojima žive Srbi, ali je i ovog puta najveselije bilo u – Pomazu.

Kulturni centar i biblioteka Pomaza, naselja severno od Budimpešte, nije mogao da primi sve zainteresovane. U prepunoj sali je bilo oko 300 gostiju, a mnogi nisu uspeli da rezervišu sto.

“Pravoslavna nova godina dočekuje se u Pomazu duže od jednog veka, a prema jednom ranijem dogovoru u Srpskoj samoupravi u Mađarskoj njemu je pripala čast da organizuje centralnu proslavu. U poslednje vreme, međutim, ravnopravno se slavi i u drugim mestima”, izjavila je za RTV predsednica Srpske samouprave u tom pitoresknom naselju nadomak Sentandreje Anica Šošić Krunić.

Običaj je da se plaća samo ulaz, a svako sebi donosi hranu i piće, s tim da gostima na raspolaganju stoji i bife. Za dobro saposloženje pobrinuo se orkestar “Zora”, na čijem širokom repertoaru su poznate srpske narodne pesme i kola, ali i šlagari sa prostora nekada zajedničke države i strani hitovi.

Tačno u ponoć grupa sveštenika, sa protojerejem Zoranom (Ostojićem) na čelu, takođe prema tradiciji, otpevala je himnu “Bože pravde”, a u novu godinu po Julijanskom kalendaru prisutne su uveli nezaobilazni – trubači.

 

RTVKOMENTARI

  1. Sati kaže:

    Srećna Nova godina svim pravoslavcima diljem sveta.

  2. hugo grocijus kaže:

    STA SVE MOGU SRBI AKO SU U PRAVOM OKRUZZENJU

OSTAVITE KOMENTAR