Srđan Dragojević: Palić treba da postane nacionalni festival!

Poznati domaći reditelj i predsednik žirija ovogodišnjeg Festivala evropskog filma na Paliću Srđan Dragojević predlaže da Palić postane nacionalni festival, odnosno da se produži na još pet dana nakon internacionalnog dela programa.

 

Dragojević se slaže sa ocenom ovogodišnjeg dobitnika nagrade za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji Emira Kusturice da je Palić “sigurna kuća za dobre filmove”. “Mislim da bi to bilo dobro za našu kinematografiju zbog vrlo dobrih i važnih gostiju koji dolaze da gledaju filmove. Bolje je imati jedan festival kao što je Palić, nego nekoliko domaćih festivala, koji istina imaju tradiciju, ali su pomalo već u padu, što zbog nedostatka budžeta, što zbog zasićenja”, smatra Dragojević.

 

Dragojević koncentraciju domaće kinematografije u jedan festival vidi kao rešenje za finansijske probleme, s obzirom da je i ovogodišnji, jubilarni Palićki festival imao problema sa dobijanjem sredstava od Ministarstva kulture. “Kada imate pet festivala, a nemate ni jedan nacionalni, možda treba posegnuti za tim da se smanji broj drugih festivala i da se uloži nešto više u jedan koji bi bio zaista reprezentativan. Drugog rešenja u ovakvoj krizi nema”, smatra Dragojević.

 

On na osnovu svog dvadesetogodišnjeg iskustva u stvaranju filmova kaže da su ranije prilično lako mogli naći i sponzore, a da danas sponzora nema. “Treba razmisliti o nekoj vrlo restriktivnoj strategiji koja bi uključila finansiranje onog što je zaista najbolje, umesto da se novac rasipa na mnogo strana”, zaključuje Dragojević. Osvrćući se na ovogodišnji jubilarni festival na Paliću, on je rekao da su članovi žirija sinoćnu odluku o najboljim filmovima festivala doneli jednoglasno i veoma brzo, podsećajući da svi članovi žirija imaju veliko iskustvo sa raznih festivala, a da se niko od njih se ne seća da je žiri bio toliko efikasan i jednoglasan.

 

“Nagrađeni filmovi su se zaista istakli i zaista su jako interesantni. Ja sam nedavno bio član žirija festivala u Stokholmu i moram da primetim da je Palić imao bolju i interesantniju selekciju od festivala kakav je Stokholm, koji ima neograničen budžet”, rekao je Dragojević. Jubilarni Festival evropskog filma Palić završava se večeras projekcijama filmova i dodelom nagrada na Letnjoj pozornici.

 

izvor: Tanjug, PrvaKOMENTARI

  1. Bazooka Joe kaže:

    Taman posla; Palic treba da ostane evropski, internacionalni festival. Ne treba nam filmski festival uz cevapcice i Dragacevce. To imate u Leskovcu, Soko Banji, Mokroj Gori.

OSTAVITE KOMENTAR