Srđan Marjanović, 40 godina kasnije

Pre 40 godina na Omladinskom festivalu u Subotici prvu nagradu žirija dobio je Srđan Marjanović, pevač, kompozitor i gitarista, jedan od najznačajnijih predstavnika Beogradske akustičarske škole sedamdesetih godina.

 

Festival Omladina, 1973. godine

srdjan marjanovic

Četiri decenije stariji, danas se vratio da promoviše ovaj festival i predstavi svoju knjigu „Žice“. Roman-biografija je priča o rock’n’rollu, muci, bolu i suzama koji su pratili ono najlepše u tom poslu. Prepuna autentičnih likova i istinitih događaja, ova knjiga se u jednom delu bavi i subotičkim festivalom Omladina. Otrgnuto je od zaborava vreme kada je teže bilo kvalifikovati se nego pobediti na ovoj muzičkoj smotri i kada je Srđanu to pošlo za rukom.

 

9. novembar 2013. u hotelu Patria

omladina 2013

zice_vv

 

Pored knjige, danas je najavljeno takmičarsko veče festivala. Šezdesetih godina učesnici a danas organizatori, Kornelije Bata Kovač i Gabor Lenđel, govorili su o ključnim razlozima da se opredele za kandidovane kompozicije koje će biti izvedene. Jedna od prepreka je bio uslov da se pesma još nije našla na Youtubu i da se nije izvodila javno, što je dosta komplikovalo život svima jer se ceo jedan deo života preselio na internet pa  će u budućnosti još biti razmatran ovaj problem. Isto važi i za limit koji se odnosu na godine učesnika, pošto se mladost produžila te će on od sledeće godine verovatno biti 30.

 

Član žirija Olja Dešić iz Rijeke, rekao je da upravo ta „buka“ na internetu nameće potrebu da se muzičari i ljudi sretnu u živo i provode vreme zajedno, što je u prošlosti bilo ono što se najduže pamti.

kornelije kovac

Većeras, u takmičarskom delu festivala, nastupiće devet solista (uz orkestar) i devet grupa, uglavnom rokerske provenijencije. Ipak, među njima ima stilskih različitosti što je i bila namera onih koji su selektovali program.

Radio Subotica će od 20h direktno prenositi tok festivala a na televiziji će ga prikazati RTS.KOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    Hmmm….mladost se produzila i traje do 30. godine? E prijatelji, taj ko poznaje mladost zna da ona zavrsava sa 75 godina.

  2. zorandjala kaže:

    sretan ti dan punoletstva .nemoj da zaboravis da cucnes kad vrsis malu nuzdu.

OSTAVITE KOMENTAR