Srpski pokret Dveri: Vreme je za lustraciju

Glavni odbor Srpskog pokreta Dveri je u subotu, 1. februara 2020. godine, doneo odluku o usvajanju Deklaracije o lustraciji, a tekst Deklaracije prenosimo u celosti.

Polazeći od potrebe za korenitom promenom postojećeg korumpiranog političkog sistema u Srbiji,

Imajući za cilj uvođenje odgovornosti kao vrhovnog principa prilikom vršenja javnih funkcija,

Srpski pokret Dveri donosi

 

DEKLARACIJU O LUSTRACIJI

(ODGOVORNOSTI ZA KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA I ZAKONA)

 1. Mnogi koji su aktivni na društveno-političkoj i medijskoj sceni Srbije poslednjih 75 godina su zainteresovani da nikada ne dođe do ispitivanja njihove odgovornosti u proteklom periodu. Ali su zato građani Srbije veoma zainteresovani za lustraciju i odgovornost svih onih koji su kršili zakon u ovom periodu, kao i oduzimanje imovine nosilaca javnih funkcija stečene nezakonitim putem.
 2. Donošenjem i primenom Zakona o lustraciji utemeljio bi se novi vid političke odgovornosti koji bi značio da bavljenje politikom ne sme biti dozvoljeno onima koji su kršili ljudska prava ili na bilo koji drugi način učestvovali u kršenju zakona.
 3. Zakonom o lustraciji bi bila osnovana Komisija sa posebnim ovlašćenjima za ispitivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava i zakona. Ukoliko bi Komisija utvrdila da je pretendent na neku javnu funkciju ili osoba koja već obavlja određenu funkciju kršila ljudska prava i zakone – donela bi zaključak o tome i lustrirani funkcioner bi snosio posledice u vidu zabrane daljeg obavljanja javne funkcije, a protiv istog bi bila podneta i krivična prijava nadležnim tužilaštvima, ako već nije krivično procesuiran pre toga.
 4. Provera kršenja ljudskih prava i zakona obavljala bi se uvidom Komisije u dosijea BIA-e, dokumenta policije, pravosuđa, univerziteta i druge zvanične spise. Zato je najpre potrebno donošenje Zakona o otvaranju tajnih dosijea, kao i preispitivanje svih akademskih zvanja.
 5. Opšti oblici kršenja ljudskih prava i zakona koji bi bili predmet Zakona o lustraciji su sve radnje lica preduzete u vršenju dužnosti koje predstavljaju krivično delo ili drugo kažnjivo delo koje se goni po službenoj dužnosti, koje imaju za cilj da se neko lice liši prava koje mu pripada, radnje koje imaju za cilj da utiču na državni organ da donese odluku kojom se građani dovode u neravnopravni položaj (da li su neki tužilački ili sudski slučajevi sa posebnom pažnjom tretirani iz političkih razloga, a neki drugi su sklanjani i nikada nisu došli na red…), radnje kojima se povređuje pravo na privatnost (doušnik za tajnu policiju, neovlašćeno otvaranje pošte ili prisluškivanje, dostavljanje protivzakonitih informacija…), oduzimanje privatne imovine nakon 1945, pljačkaške privatizacije posle 2000, trgovinu fakultetskim diplomama i doktoratima…
 6. Posledica sprovedenog postupka lustracije bila bi izricanje privremene zabrane bavljenja politikom ili rada u državnim institucijama i službama. Zabrana se može odnositi na obavljanje funkcije narodnog poslanika, predsednika, ministra, gradonačelnika, tužioca, sudije, direktora javnog preduzeća, guvernera Narodne banke…
 7. Lustracija je potrebna jer rešava probleme korumpiranog sistema u kome decenijama deluje ista korumpirana struktura političara, novinara, policajaca, tužilaca i sudija. Ovaj politički sistem je zreo za lustraciju i ne postoji drugi način njegovog ozdravljenja i očišćenja.
 8. Donošenjem Zakona o lustraciji i njegovom primenom postavio bi se novi vid političke odgovornosti koji uspostavlja novu državnu upravu i vraća poverenje građana u svoju državu.
 9. Kao što lice koje je bilo na dugogodišnjoj robiji ne može biti policajac ili lice koje je osuđivano ne može biti narodni poslanik ili odbornik tako lustracija treba da učini da onaj ko se pokazao kao sklon protivzakonitim i nečasnim radnjama više ne može da se bavi politikom i radi u državnoj službi.
 10. Lustracija nije i ne sme biti nekontrolisana osveta nad političkim neistomišljenicima već politička i svaka druga odgovornost za kršenje zakona i jasna razlika između starog i novog političkog uređenja.

 

Infoslužba DveriKOMENTARI

 1. (ba)laban kaže:

  Ovakav pristup neće podržati samo oni koji su se godinama bogatili raznim mutljavinama, korupcijom i nečasnim radnjama. S obzirom da su protivnici donošenja ovakvog Zakona, podrazumeva se da su se svi aktuelni političari iz vlasti, a i oni prethodni, izuzetno mnogo okoristili upravljajući državom i budžetskim sredstvima.

  Pitam se, kome normalnom ovakav Zakon nije ono što se sasvim logično podrazumeva? Dolazimo do zaključka da su svi političari iz vlasti u poslednjih trideset i jednu godinu naše demokratije lopovi, probisveti i da će imati sreće što je smrtna kazna ukinuta, ukoliko se nekim čudom ovaj Zakon usvoji.

  Birajmo, menjajmo, ali se potrudimo da to nikad više ne bude ni jedan jedini govnar koji je sda ili je nekada bio u vlasti. Dakle, NE Vučić, NE Dačić-koferče, NE Čeda-narkoman, NE Šešelj-ratni zločinac, NE Tadić, NE Dinkić, NE Đilas… i još mnogo tih NEEEEE… samo novi mladi i neokaljani ljudi.

  Sa ovim izlizanim lopovima i lažovima u kazamate i baciti ključeve.

  Ne dopustiti da se ponovi ovo ZLO, jer smo to već iskusili sa žvalavkom i “koferčetom”, kojima smo, nažalost, dopustili da se reinkarniraju.

 2. Rax kaže:

  Ovo je preko potrebno, ali ovaj zakon je vec postojao. Na ovome se dobijaju glasovi, tako je vucko pritvorio miskovica, a cinimi se ds sarcevica ili kako se zove. Zemlja puna kriminala, a dvojica pozvana na odgovornost. Ja mislim da srbija ne moze da se spasi, propala drzava, gradjani na prosjackom stapu, politicari i njima bliski multimilioneri. Kasni je za sve.

 3. jasso kaže:

  Gospodo iz dveri i da se dogodi ta vasa lustracija i ovi odu sa vlasti i budu i kaznjeni za svoja zlodela sto su ucinili i vi dodjete nekim cudom na vlast,a sta je garancija da vi necete biti isti ili cak i mnogo gori,jel samo vasa CASNA REC………

 4. Meritor kaže:

  Šta bi vi bre…? Ovo je kapitalizam ,vučko je garantovao strancima kvalificiranu i jeftinu radnu snagu. Dodelio im tuđa oduzeta zemljišta od bivših vlasnika koje su oduzeli komunisti nakon drugog svetskog rata. O trošku države komunalno opremio te parcele ( doveli su ,vodu ,kanalizaciju ,grejanje itd) Investitori su na tim parcelama izgradili svoje polumontažne objekte u kojima će radnici raditi kao ‘iznamljena’ jeftina radna snaga.
  Kako ste naivni bre,Zar vi mislite da će nemci i drugi razgovarati sa narodom koji sastavlja kraj sa krajem kada se investira u Srbiju. Oni nađe sagovornike u onima koji se se dobro podkožili i imaju veliku imovinu i garanciju za privrednu saradnju. Cenu rada određuju oni a ne marod . Pošteno zarađeno njih to ne zanima. Kapitalizam drugačije funkcionira : ti meni novac ,ja tebi robu.Transakcije kontrolišu banke. Dok je sve O.K i platni promet funkcionira sve teće ko po loju. Često transakcija novaca se vrši u susednoj Mađarskoj -sve transparentno i nakon toga naručena roba preko carinskih terminala ulazi u zemlju.
  Zaboravite stečeno znanje na Ekonomskim fakultetima iz vreme socijalizma i komunizma. A još manje vremena gubite sa ‘ Master’ diplomama. Ekonomija danas drugačije funkcionira…E sada što narod treba da pokriva takvu ekonomiju…i naroda koriste u srbiji da bude garant da svojim porezima,prirezima,paušalnim opterećenjima i na kraju jeftinom radnom snagom da bi bogati bili još bogatiji-tu ima tema za diskusiju.

 5. Salamander kaže:

  Da Lustracija funkcioniše ne zna se da li bi imali dovoljno “školovani” političara da zameni sve ove postojeće jer “firma” koja je osnovana davnih devedesetih koja pljačka ovaj narod radi punom parom i niko se neće odreći kompanije koja posluje najbolje u državi…ne budite utopisti jer ovakav sistem mora da se menja ali u realnim okvirima u protivnom ovo je samo još jedan politički pucanj u prazno. Krenite bolje od početka – od lustracije neće biti ništa sve dok nemamo pravi ustav (a ne ovak kvazi-ustav) kao pravni okvir jedne države koji treba da se poštuje što trenutno nije slučaj, pa iz njega regulišite zakone, stvorite pravo nezavisno sudstvo, nezavisne medije, kreirajte racionalno zakonadavnu i izvršnu vlast koju je pod kontrolom i smenjiva od strane građana – ako nemamo osnovu do tada sve su prazne priče. Menjajte sistem pa će sve ostalo doći po redu.

 6. stormwatch kaže:

  @meritor
  “ti meni novac ,ja tebi robu.”, “Transakcije kontrolišu banke.”, “Često transakcija novaca se vrši u susednoj Mađarskoj -sve transparentno i nakon toga naručena roba preko carinskih terminala ulazi u zemlju.”

  Ne znam gde ste vi gospon Meritor do sada bili, ali svaka zdrava ekonomija se bazira na placanju obaveza i placanju novca za isporuchenu robu….to shto ste vi u vashoj lezileb “ekonomiji” po beogradskom receptu nauchili da se uzima roba na dodjem ti a da dugovi ne moraju da se vracaju…to je srzh svih vashih problema od dole.

 7. Mercator kaže:

  @ Meritor
  Ti mozes da menjas nikove na tekucoj traci, ali tvoje neznanje i prirodna blesavost te odaju i ti ne mozes sakriti da si onaj dosadni i glupi Megille koji bi uporno nesto da kaze i koji o nicemu nema pojma. Nedotupavna sirovina. Ovo ti pisem tek toliko da te podsetim da ima i onih koji te otkrivaju cim zines.

OSTAVITE KOMENTAR