Šta Mađari kupuju na subotičkom “Buvljaku”?

Tokom poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući tranzitnoj poziciji Subotice, Robna pijaca “Mali Bajmok” beleži ekspanziju kupca iz Mađarske. Uglavnom se kupuje garderoba i hrana, kao i sezonsko voće i povrće. Boro Brešćanski više od 20 godina radi na “Buvljaku”. Kaže da kupci iz Mađarske uglavnom kupuju hranu i sezonske proizvode.

“Kupuju uglavnom sve pošto je jeftinije neko kod njih. Sada je sezona jagoda koja je duplo, pa i više jeftinija nego u Mađarskoj, a i kvalitet je daleko viši nego njihov”, rekao je Boro Brešćanski trgovac.

Više od polovine (58%) kupaca iz Mađarske se na Robnoj pijaci “Mali Bajmok” snabdeva nekoliko puta godišnje, pokazuju rezultati istraživanja koje je realizovala “Tržnica”. Ovaj deo populacije kupaca dolazi od 2 do 4 puta godišnje, najčešće zbog sezonskih nabavki garderobe. Kupci iz Mađarske na subotičkom “Buvljaku” najčešće kupuju sve vrste garderobe (40,8%), hranu i piće (17,1%) i sportsku opremu (14,2%). Potom slede džins i aparati za domaćinstvo (9,5%) i kozmetika (9%).

“Oni dolaze u najvećem broju ovde da kupuju garderobu.Međutim, u poslednjih meseci kupuju i proizvode sa Zelene pijace. Kažu da im odgovara zbog cene. Dolaze porodično i izuzetno im se dopada atmosfera, to su sezonske kupovine i najviše im se dopada pljeskavica i to je jedan od kuriziteta koji se vide na pijaci”, kaže Marina Čović, saradnik za odnose sa javnošći a.d. “Tržnica” Subotica.

Pošto ovde posluje oko 1.500 registrovanih trgovačkih, zanatskih i ugostiteljskih radnji, odnosno poljoprivrednih gazdinstava Robna pijaca “Mali Bajmok” ima značajan udeo u ukupnom prometu u trgovini subotičkog regiona. Zahvaljujući bogatoj ponudi, pijaca je postala i svojevrsna atrakcija za posetioce i goste Subotice i Palića, pa tako doprinosi i turističkoj ponudi.

 

RTVKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Čim stignu u Suboticu na Buvljak, Mađarima je prva stvar da trče da pojedu ukusnu sveže pečenu pljeskavicu sa bogatim i raznovrsnim prilozima za dobru cenu u poređenju sa njihovim cenama, pa tek onda nastavljaju kupovinu ostalog, znači tek kada napune svoje stomake.
  Kolo sreće se okrenulo, jer, nekada smo mi isto tako trčali na zatvorenu pijacu kod autobuske stanice u Segedinu na one lepe sočne, crvene, hrskave mađarske pečene kobasice od pravog mesa sa senfom i finim svežim belim hlebom, vruće hurke, pečene kotlete šarana i palačinke raznih ukusa po bagatelnoj ceni u to vreme za naše jugoslovenske uslove.
  Posle obavljene kupovine, navratili bismo u centru Segedina u poslastičarnicu Virag na po koju tortu, kolač ili šomloji galušku i onda pravac kući.
  Lenine, jer se sećaš kako smo dobro i jeftino jeli u Mađarskoj???

 2. ffilozoff kaže:

  ORBAN je sad veci SRBIN od Maglaija,koji je doveo siptara za gradonacelnika SUBOTICE i izdao grad…

 3. STeve kaže:

  Robna pijaca „Mali Bajmok“ – budalastina dana.

 4. bac Vranje kaže:

  @ avet
  i ona vremena sa 1000 forinti se provodis ko hadzija celo vece po Segedinu

 5. Munemjea kaže:

  Kupuju “markiranu garderobu”sto siju siptari i ostali obojeni privrednici na makovoj sedmici u kucnoj radinosti!!!

 6. Pablo kaže:

  Avet zaboravio si mekike??

 7. Dva losa kaže:

  Ffilozof
  Nesto te nema u temana ko je unazad upropascivao Suboticu.Dodjes mi ko namenski moralista.

 8. ffilozoff kaže:

  #-dva losa- pisem kad hocu i moje misljenje je nebitno…

 9. ludom radovanje kaže:

  @avet
  I obavezno Traubi Szoda i Duna kavics i sve to na zaradi par Napoleona i Cezara

 10. Niko kaže:

  1500 registrovanih trgovackih zanatskih radnji! Odakle roba?, njima nije potrebno izdati fiskalni račun? Njima ako ne štima kassa nikom nista. A onaj u gradu odma se zatvori čim nešto nije u redu.ccc. smešno. Cirkus od države.

 11. Pera kaže:

  Samo neka dolaze,da se unapredi usluga ,prosiri asortiman i da se ulaze u Marketing u HU.

 12. PP kaže:

  Niko Da to su registrovani privrednici koji uredno placaju porez,doduse pausalno ili knjigaski ali se opet placa i ne moze se raditi ukoliko se ne placa.

 13. prozivcanin kaže:

  dolaze na buvljak po garderobu?
  a ne dolaze u suboticu kod stomatologa,kardiologa,ginekologa,frizera….to je kod njih sve sestoduplo jeftinije pa nemaju potrebu za tim,njima samo trebaju jagode,pivo i pljeskavice to je kod nas jeftinije.
  evropska unija je gladna,gola,zeljna,jebena za sasvim obican svet!

 14. Nije mi jasno kaže:

  @prozivčanin
  Šta si u stvari hteo svojim komentarom da kažeš?

 15. Munemjea kaže:

  A ulaz robe nema hahah kada bi im procesljali papire nasli bi da svaka tezga ima po jedne patike no name marke ili majce!hahahah

 16. prozivcanin kaže:

  hteo sam da kazem da ne dolaze samo na buvljak po hranu i garderobu vec da dolaze i za sve ostale stvari…pa ajde mi reci dal je realno da je hrana jedino zbog cega dolaze i prelaze stotine kilometara?
  hoces da kazes da zdravstvene usluge su kod njih jeftinije?da im osiguranje sve pokriva?da im je sisanje 150din?
  kao sto svi nasi gastabajteri dolaze na godisnji pa idu pravac kod zubara i ostalih lekara tako i madjari koriste sve moguce usluge koje su kod nas visestruko povoljnije.
  nadam se da ti je sad malo jasnije a ako nije to je zato sto si glup

 17. Lenin kaže:

  @avet „Lenine, jer se sećaš kako smo dobro i jeftino jeli u Mađarskoj???“
  Ah,kako da ne?Treći put(3 dana) pokušavam da odgovorim,iako sam ulogovan,nešto ili neko mi ne da!?Nema veze,ionako mi se čini da je nekom dosadilo što neki(čak i ja) pišu komentare sasvim van tematike članka,pa su lepo obrisali što ne pripada toj stranici.Bravo!

OSTAVITE KOMENTAR