Šta menja odluka Ustavnog suda u pogrebnoj delatnosti?

Nakon što je Ustavni sud Srbije doneo odluku da nekoliko stavova iz Odluke o sahranjivanju i grobljima nisu u skladu sa zakonom,  iz lokalne samouprave poručuju da se ovim ništa ne menja, već će se na ništavne članove direktno primenjivati zakon. S druge strane, privatni pogrebnici kažu da će ovih dana ponovo početi da rade organizaciju sahrane, na koju, po Odluci iz 2016. godine nisu imali pravo.

Ustavni sud je ocenio da su dva člana Odluke nezakonita, i to deo gde se govori o „drugim radnjama koje se smatraju sahranjivanjem”. To su radnje vezane za prenos posmrtnih ostataka unutar groblja, čuvanje posmrtnih ostataka u rashladnom uređaju, kao i priprema prostorije za izlaganje gde se porodica tokom unapred određenog vremena oprašta od pokojnika, organizacija pogrebne svečanosti, kao i organizacija povorke i ceremonijala kod mesta sahranjivanja. Jedan od inicijatora žalbe prema Ustavnom sudu, vlasnik pogrebnog preduzeća „Funero“ Jožef Miškolci, kaže da je zadovoljan ishodom kojim se brišu članovi koji su za njih bili sporni od prvog dana i dodaje da će ponovo početi da rade organizaciju sahrana, odnosno ono što oni nazivaju „ceremonijal“.

Kako Ustavni sud nije stavio van snage celu Odluku, na dva poništena člana primenjivaće se direktno Zakon o komunalnim delatnostima, objašnjavaju u lokalnoj samoupravi. Poručuju da neće biti problema u  pogrebnoj delatnosti u Subotici, a da će novu odluku doneti tek kada dobiju pojašnjenje u nadležnom ministarstvu.

Inače, ovo je drugi put da se Ustavni sud Srbije bavi zakonitošću odluka koje se tiču pogrebne delatnosti u Subotici. Prvi put je to bilo upravo 2016. kada je naloženo da Odluku iz 1998. godine usaglasi sa novim Zakonom o komunalnim delatnostima. Tada je doneta Odluka o sahranjivanju i grobljima, ali uz veliko protivljenje privatnika.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Punisher kaže:

  Bravo gdine Miskolci!
  Samo cepajte politicare!

 2. avet kaže:

  Još davno-davno, dok se nije pojavio Funero, sahrane su očajno i bedno izgledale.
  Sahranu su obavljali radnici gradskog pogrebnog preduzeća, neočešljani, neobrijani, neki i polupijani, prljavi i u pocepanim plavim mantilima, sa izlomljenim lopatama za zemlju, jadno da jadnije ni ne može biti.
  Funero je bio prvi koji je pokazao svima ostalima kako treba da izgleda jedan dostojanstven ceremonijal sahrane pokojnika.
  Uredno obučeni, ošišani, obrijani činovnici i radnici ovog preduzeća, FUNERA, na rukama svečane rukavice, u redovnim svečanim odećama prikladnim za ovu priliku, uveli su VISOK nivo i nov kvalitet, nov standard sahranjivanja.
  I dan danas, kada neko sa strane dođe na sahranu koju organizuje Funero, ostaje otvorenih usta, pa to bili gosti iz Beograda ili Budimpešte, kažu, SVAKA ČAST ZA JEDNOSTAVNU I DOSTOJANSTVENU SAHRANU.

 3. Pitam Ja Vas kaže:

  Ovdje se jasno da vidjeti kakvoća pogrebnih usluga koje su u Subotici na visokoj razini te kojima mogu pozavidjeti mnogi srbijanski gradovi.
  poduzeće koje se pominje u textu ima svoju visokokvalificiranu i stručnu momčad koja uigrano i bez ijedne greške za novac koji dobiju urade daleko više pri pogrebu i organiziranju istoga.

 4. Katolik kaže:

  To preduzeće je korumpiralo katoličke popove pa ih onda forsiraju, inače nisu ništa ni bolji ni lošiji od JKP Pogrebno

OSTAVITE KOMENTAR