Šta nakon vakcinacije

Ne postoji posebna priprema za vakcinaciju protiv kovida-19, ali je važno voditi računa o ishrani, posebno u periodu od 3 nedelje između dve vakcinacije i najmanje još 7 dana nakon primanja druge doze vakcine, ističu stručnjaci.

Kada je u pitanju vakcina protiv korona virusa, bez obzira od kog je proizvođača, neophodno je primiti 2 doze cepiva u razmaku od oko tri nedelje kako bi se stvorio imunitet. Nakon primanja prve doze odgovor organizma je nikakav ili blag, ali nakon druge doze vakcine može doći do burne reakcije u smislu porasta telesne temperature, ističe epidemiolog u ZZJZ dr Nebojša Bohucki.

Alkohol umanjuje odbrambene snage organizma, pa je posebno važno izbegavati alkohol u periodu između dve vakcine i neko vreme nakon vakcinacije, ističu stručnjaci. Može da se dogodi da osoba bude vakcinisana, ali da ne stvori odgovarajući imunološki odgovor, odnosno antitela. Stručnjaci objašnjavaju da tada osoba kao da nije primila vakcinu i može da oboli od infekcije kovid-19. Zbog toga je jako važna raznovrsna ihrana bogata voćem i povrćem tokom 3 nedelje razmaka između dve doze vakcine i najmanje još 7 dana nakon primanja druge doze, jer se tada smatra da će biti zadovoljavajući nivo antitela u našem organizmu.

Masovna vakcinacija protiv infekcije kovid-19 u našem gradu sprovodi se u Novoj opštini od 20. januara, a do juče je Sinofarmovu vakcinu protiv kovida primilo 4722 naša sugrađana.

RTV Yu ecoKOMENTARI

  1. U pamet se ljudi kaže:

    Najvaznije je da vakcinisani i dalje nose maske i pridrzavaju se svih higijenskih normi za sprecavanje zaraze, kako ne bi zarazili i one koji jos nisu vakcinisani. Vakcinisana osoba nece oboleti od korone niti imati simptome bolesti, ali moze i dalje da siri virus i ugrozava sve oko sebe.

  2. vakcinisani kaže:

    Šta nakon vakcinacije!?Ubiti se što si to napravio.

OSTAVITE KOMENTAR

4 + = 7