Šta nam znači Istorijski arhiv Subotice

Nekada veoma popularna televizijska emisija „Subotica moj grad“ i rubrika STARI GRAD na portalu gradsubotica.co.rs, podršku i izvore saznanja o prošlosti Subotice, neretko su pronalazili u Istorijskom arhivu Subotice.

Saradnju ova dva elektronska medija sa Arhivom, izneo je kao pozitivne primere u svom referatu novinar Smiljan Njagul na Međunarodnoj konferenciji arhivista, na temu Arhivi u medijima.

Skup u Novom Sadu koji je organizovao Istorijski arhiv Vojvodine, okupio je predstavnike „sedme sile“ i arhiviste iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

U mnogim radovima i projektima, Istorijski arhiv je tihi partner, te je stoga za mnoge još nepoznanica šta se u Arhivu čuva. On nije groblje papira već mesto gde svaki od starih dokumenata čeka da bude pronađen i kao deo prošlosti bude u službi sadašnjosti.

Novinar Radio Subotice Smiljan Njagul govorio je o dobroj komunikaciji sa Istorijskim arhivom Subotice tokom svog rada na Super TV, o knjigama i časopisu Ex Pannonia u izdanju ove institucije.

Posebno se osvrnuo na internet sajt www.gradsubotica.co.rs :

„Jedna od popularnih rubrika je STARI GRAD. Tu posetioci sajta mogu videti stare slike i gradske priče koje su uvek  povod za interesantne i inspirativne komentare građana. Na sajtu se često otvaraju rasprave o najvažnijim urbanističkim, socijalnim, estetskim, etičkim i ekološkim problemima u gradu. Ove rasprave sa velikim zanimanjem prate i gradski oci, tako da se ponovo ispostavlja da arhiv i te kako može da utiče na moderne tokove života u Subotici.“- rekao je Njagul u svom jučerašnjem izlaganju.KOMENTARI

 1. Kekec kaže:

  Istorija zna biti dosadna izuzev kad je Lansky sroči. Prilagodio ju je modernom dobu u kome se ne čitaju dugački, suvoparni tekstovi sa bezbroj istorijskih činjenica i datuma. Štivo treba biti lagano i pitko ali treba imati i težinu.

  Muzej, biblioteka i druge institucije kulture su nažalost veoma pasivne i ne učestvuju u javnom životu grada. Nespremnost da se menjaju i prilagode donosi im to da su skrajnuti a njihov uticaj na javnost i društvo zanemarljivo. Za mlade je to dosadno i bezveze.  

 2. memory kaže:

  Kad god vidim emisiju Who do you think you are? na hitoriju, poželim da tako nešto bude moguće i kod nas…

  Tako da, napred arhiva, napred digitalizacija starih dokumenata, slika, podataka, svega što je ostalo iz davnina i moguće je digitalizovati!

 3. Nataly kaže:

  Emisija “Subotica moj grad”, rubrika STARI GRAD, Istorijski arhiv, časopis Ex Pannonia, Lansky … zajedničkim snagama skidaju prašinu sa već pomalo zaboravljene istorije Subotice, sa starih slika, sa naših uspomena…. Dosadne teme prikazati na interesantniji način… 

 4. marin kaže:

  steta jedino sto je slabo citano to sto lansky pise. ima potencijal ali dzaba kad nema publike

OSTAVITE KOMENTAR