Stanari zgrade na Prozivci tvrde da ne mogu ništa upravniku

Stanari zgrade u Subotici tvrde da ne mogu ništa upravniku, postavio lični video-nadzor, lažira reizbor…

– On se ponaša kao da smo mi ovde svi podstanari. On je vlasnik zgrade, a mi živimo kod njega – počinju priču stanari zgrade na Beogradskom putu broj 71 u Subotici, tvrdeći da njihov komšija šest godina upravlja ovom stambenom zajednicom bez licence.

Kako objašnjavaju vlasnici stanova u ovoj zgradi koji su želeli da ostanu anonimni, muke su počele 2016. godine kada je njihov komšija, takođe vlasnik stana u ovoj zgradi, stupio na funkciju upravnika zgrade.

Jedna od njegovih prvih odluka, kažu, bila je da se podigne cena etaža koji je u to vreme iznosio 600 dinara, dok ga danas plaćaju za 1.000 dinara više.

– Podigao je etaž pod izgovorom da će se praviti krov i da će se krečiti. Znači da će se sanirati svi problemi koje imamo u zgradi – priča vlasnica jednog stana u ovoj zgradi.

Međutim, do toga nikada nije došlo, kažu stanari. Zgrada do danas nije okrečena niti je saniran krov koji prokišnjava, što najviše pogađa stanove komšija koje žive u potkrovlju.

– Kada pada kiša, voda teče. Stavljam lonce, šerpe nosim, lavore, voda ulazi čak i u mali i veliki lift. Crni su zidovi, vlaga i buđ se nakuplja. Prošle godine smo krečili i ove godine ponovo – kaže komšija iz potkrovlja.

Stanari navode da se plaćanjem etaža mesečno prikupi suma blizu 130.000 dinara, ali na šta se novac troši, ne znaju, jer tvrde da im upravnik zgrade nikada nije predočio kako raspolaže ovim novcem.

– Mi smo svakog meseca imali na oglasnoj tabli istaknuto, primera radi, ako je danas 5. april, šta se u martu radilo, tačno gde je isplaćeno od tog novca. Otkako je on došao na tu funkciju, mi od tog do današnjeg dana nikad nismo videli gde je mesečno otišao neki račun, da li je plaćena spremačica, ništa od toga nismo videli – ističe vlasnica stana u zgradi.

Ono što su videli, navode sagovornici Danasa, jeste da su povremeno farbani liftovi koje je upravnik zajedno sa još nekoliko stanara uredio, ali tvrde da je novac sa zajedničkog računa skidao kao da je posao uradila profesionalna firma. Takođe, primetili su da su postavljene i tri nove kamere na zgradu.

Kako objašnjava jedan od vlasnika stana, zgrada je već imala tri zajedničke kamere kojima su mogli da pristupe svi stanari. Međutim, dve koje snimaju ulaz i izlaz zgrade upravnik je ugasio i ostala je samo jedna koja snima podrum.

Novim kamerama, pak, ne mogu da pristupe, već su one, kako navode stanari, upravnikove privatne.

– Jedna kamera se nalazi na izlaznoj terasi prvog sprata koja snima javnu površinu, dakle ulicu. Išao sam u policiju za to, kažu tužbu da podnesemo – priča vlasnik stana u zgradi, dodajući da su nove kamere postavljenje bez saglasnosti stanara.

– Prati to na telefonu, na laptopu, ne znam gde ti snimci završavaju. Ima dve privatne kamere na ulazu, jedna snima vrata ko ulazi u zgradu, a druga snima ko izlazi iz zgrade, ali to može samo on da vidi, niko od nas – dodaje on.

Stanari navode da su bez njihove saglasnosti postavljeni i novi reflektori na zgradu, kao i da upravnik poseduje ključeve od zajedničke prostorije u podnožju zgrade koja je vremenom adaptirana za život, a za koju sumnjaju da koristi za svoje potrebe.

– Viđali smo migrante koji izlaze iz podruma. Ne znam da li je on to izdavao migrantima za neki smeštaj dok ne pređu granicu, jer viđali smo ih ujutro. Kad sam išao na posao oko pet ujutro, izlazim iz zgrade i vidim migrante sa rancima – kaže vlasnik stana u zgradi.

– On je dovodio sudskog procenitelja da vidi koliko to košta, jer je želeo da proda i da prisvoji taj novac. To je procenjeno na nekih 11.000 evra i on je to hteo verovatno da proda i da prisvoji. Nikoga od stanara nije pitao, niti tražio saglasnost da bi doveo nekog iz suda – tvrdi vlasnica stana.

Sagovornici kažu da upravnik nikada nije držao sednice Skupštine stambene zajednice, da sa njim ne mogu da ostvare normalnu komunikaciju niti da računaju na saradnju.

Kao primere navode da kada se nekome od stanara desi kvar u kuhinji ili kupatilu, ne mogu da dobiju ključ od zajedničkih prostorija da bi majstori zavrnuli ventile, a kada je jednoj komšinici izgreban auto na parkingu i izbušene gume, upravnik nije želeo da prosledi snimak sa privanih kamera policiji.

– Kad su pokušavale komšije da ga opomenu i za krov i za bilo šta, jednostavno on je rekao da njega komšije ne zanimaju, da njega zgrada ne zanima, ali on hoće svoj mesečni novac. On je sebi odredio platu. Koliko on zvanično uzima, to niko ne zna, jer to nikad niko nije video, niko nikad nije ni potpisao, znači ni jedan račun nismo videli, ni jednu odluku nismo potpisali – podvlači vlasnica stana.

– On sve radi na svoju ruku. Nemamo pristup nikakav. Ja sam bio u opštini, podneo sam nekoliko prijava, videćemo šta će da se dogodi. Verovatno ništa – dodaje vlasnik stana.

Da bi samovoljnom upravljanju stali na kraj, stanari su u septembru prošle godine prikupili potpise za smenu upravnika koje su predali u opštini, tražeći da im se dodeli profesionalni upravnik zgrade.

Iz opštine su dobili odgovor da će u roku od mesec dana dobiti novog upravnika, ali kako se vremenom ništa nije dešavalo, odlučili su da provere.

Tada je usledio šok, kažu stanari, jer im je u opštini predočeno da je stari upravnik reizabran na ovu fukciju potpisima 54 od 72 vlasnika stana u zgradi, pri čemu su se, kako tvrde rezignirani stanari, među potpisnicima nalazile preminule osobe, vlasnici koji su prodali stan i više ne žive u zgradi, kao i trenutni vlasnici stanova koji su potpisali za njegovu smenu, sve sa njihovim brojevima ličnih karata.

– Službenica je videla i kaže „Možete da mi objasnite kako su neka lica i za smenu i za njega?“ To joj je bilo sumnjivo i tako smo došli do ovoga – pokazuje fotokopiju dokumenta vlasnik stana u zgradi, za koji navodi da je upravnik predao kao odluku stanara za njegov reizbor.

– Ima tu sedam-osam njih koji su prodali stanove, četvoro preminulih, a ima i lica koja su potpisala za smenu, a sad su tu. Još i broj ličnih karata – prebira po dokumentu vlasnik stana.

On dodaje da su o ovome odmah obaveštene komšije, koje su kazale da nisu dale svoj potpis niti broj lične karte upravniku zgrade. Takođe, kaže da se zbog ovoga obratio i policiji, koja ga je uputila na inspektora za privredni kriminal.

– Ovde je najveća poenta kako on ima ličnu kartu preminulog čoveka? Poslednja osoba koja mu je na spisku preminula je u oktobru 2018. godine. To mu je poslednja osoba, a prva osoba je preminula 2007. godine, negde pred kraj. Odakle mu lična karta i tu se postavlja pitanje da li on to koristi za nešto drugo – pita se vlasnica stana.

Tako je stari upravnik zgrade ponovo izabran na ovu fukciju, ali se stanari nadaju da će ova priča uskoro dobiti drugačiji epilog.

Naime, njih više od 50 ponovo je prikupilo potpise za smenu upravnika, koje su 1. aprila predali u opštinu.

Dodeljen im je i novi profesionalni upravnik zgrade koji bi na funkciju trebalo da stupi u subotu, za kada je zakazana sednica Skupštine stambene zajednice u ulazu zgrade.

– To verovatno neće ići lako. Neće on hteti da preda ključeve, tako da to će ići malo teže – kaže vlasnik stana u zgradi.

– Papir kad se postavi kao obaveštenje da će sutra biti sastanak, on to pokida – ističe vlasnica stana.

Da upravnik neće lako prepustiti funkciju, pokazuje i to što je sinoć, kako dodaje vlasnica stana, prikupljao potpise od stanara u zgradi kako bi ponovo bio izabran na ovu funkciju i tako smenio novog profesionalnog upravnika koji treba da preuzme zgradu sutra.

Lažna predstavljanja, donacija firmi

Pomenuti stanari tvrde da se upravnik zgrade neretko lažno predstavlja na društvenim mrežama, a kako se svojevremeno bavio golubarstvom, kažu da je sa zajedničkog računa uplatio donaciju blizu 40.000 dinara svojoj firmi.

– To je sa zajedničkog računa. Nismo dali saglasnost za to, nego smo putem interneta saznali. Postoji dokument na internetu, kad ukucate, dobijete tačno Beogradski put, kad je registrovana firma i piše donacija tačno koji iznos i da smo donirali zgrada 71 – kaže vlasnica stana u ovoj zgradi.

Bez kontakta sa upravnikom zgrade

Niko od stanara koji su se žalili na upravnika nema njegov broj telefona jer, kako navode, kada su ga zatražili, upravnik bi im odgovorio da je to „privatna stvar“. Takođe, kontakt upravnika nije ni istaknut na oglasnoj tabli zgrade, gde inače treba da stoji broj telefona onog koji upravlja stambenom zajednicom.

U celoj zgradi, broj od upravnika ima samo jedan komšija koji je odbio stanarima da prosledi njegov kontakt.

 

BLICKOMENTARI

 1. Taca kaže:

  Ovaj upravnik i zgrada kao naša zemlja i preCednik

 2. Mare kaže:

  Kakvi smo mi to ljudi postali. Jedan covek da zajebava njih 130 i niko mu nista ne moze? Covek godinama radi to sto radi i nema pravde za njega. Niko od stanara da podigne glas, da se pobuni, da ga prijavi i slicno. Ako su se i bunili i ako je i bilo prijava a opet se nista nije resilo, pa uzmite stvar u svoju ruku i izbacite ga naglavacke iz zgrade. Zar je moguce da mu se bas nista ne moze i da je on jaci od svih? I sto nam svima tracite vreme vasom nesposobnoscu da resite jedan takav problem. Ili ga resavajte ili cutite i trpite.

 3. zoran kaže:

  Ja ne razumem stanare. U mojoj zgradi smo smenili profesionalnog Upravnika potpisom proste većine stanara bez ikakvih problema. Izabrali smo privatnu firmu za upravljanje zgrade, otvorili racun u banci a predhodno raskinuli ugovor sa Direkcijom koja nam je uzimala 15% na svaku uslugu. Sada smo povećali etaz,krenulo se u realizaciju tekućih problema zgrade uz maksimalno angažovanje nove Upravnice. Hocu napomenuti da ti stanari mogu smeniti Upravnika jako prosto,ako naravno ima volje i sloge medju njima samima.

 4. Dobrilo kaže:

  Kod mene u zgradi ( takođe Bgd put ) iako imamo profesionalnog upravnika uz redovno održavanja, koje se plaća svaki mesec, naplaćuje se i usluga otključavanje vrata na teretnom liftu od strane firme koja održava lift hiljadu dinara. Dakle ako želite da se selite ili vam stiže novi komad nameštaja potrebno je za uslugu odvrtanja šrafa platiti 1000 din. , što je čist lopovluk.

 5. Srećko kaže:

  Bar nemojte sramotu pisati. I treba da vam uzme sve. Ako je ovo istina što pišete, vama treba staratelj. Čovek vam uzima pare, trpa u džepove, a vi plačete ali mu dajete.

 6. Mirko kaže:

  Dragi gradjani.Za lažiranje potpisa možete da tužite čoveka,prekinite da mu plaćate etaž i kad dodje do spora ići će na sudski proces i onda ga strpate u zatvor lepo.Koristite glavu pobogu.

 7. Dobrilo kaže:

  @Srećko

  Kada živite u zgradi sa stotinak ljudi onda ne zavisi gotovo ništa od vas što se tiče zajedničkih troškova i održavanja a dogovor sa komšijama o bilo kom pitanju deluje kao nemoguća misija…

 8. Upravnijk tudjih novcanika kaže:

  Tacno sam znao da ce se ovakve stvari jednog dana dogadjati. Kada u jednoj u sustini ruralnoj zemlji i sa isto takvim stanovnistvom, pocinju kao mladi majmuni da imitiraju sve i svasta sto su negde u zapadnom svetu culi i videli ali nista od toga nisu shvatili. Upravljati jednim gradjevinskim objektom moze samo onaj koji je vlasnik tog objekta ili neko ko je dobio punompc zajednickih vlasnika objekta sa jasnim i konkretnim zadacima koje kao upravnik ima da izvrsava u korist onih koji su mu dali odgovarajucu punomoc. Punomoc se moze u svako doba raskinuti odnosno povuci bez bilo kakvog obrazlozenja. Vlasnici objekta angazuju upravnika za vrsenje odredjene usluge i nista vise. Sve sto izlazi van tog okvira je neispunjavanje ugovorenih obaveza i pretstavlja cisti kriminal. Srbija nije pravna drzava i sasvim je logicno onda da u jednoj takvoj drzavi nema nikakvog reda i zakona. Drzava u kojoj caruje obicna anarhija i bezvlasce. Takva drzava ne treba nikome a pogotovu ne EU.

 9. Jovo kaže:

  Nije taj Jos dobio batina!

 10. Ohgb kaže:

  Da je prava država vratio bi pokradene pare do sad. Da je pravi narod bio bi vezan u podrumu.

 11. Sale kaže:

  Kod nas u zgradi etaz za dvosoban stan 3000din…

 12. Sneska kaže:

  A zašto mu plaćate pobogu?!
  Komedija

 13. avet kaže:

  Zainteresovao me je slučaj, pa sam uvidom u podatke o registrovanim stambenim jedinicama i njihovim upravnicima zaključio da je po meni ovaj slučaj završena priča.
  Po rešenju br 360-1-112/2022 od 11.04.2022. godine po evidenciji stambenih jedinica, ova zgrada sada već ima novog upravnika, onaj pređašnji je verovatno smenjen.
  U svakom slučaju, ovakav tekst nije na odmet da služi kao opomena drugim stambenim zajednicama da vide kakvih sve ljudi ima na ovom svetu i na cega su pojedinci sve spremni, da bi parazitirali na grbači drugih.

  https://katastar.rgz.gov.rs/StambeneZajednice/Pregled/Zp4L

  Ako nisam u pravu, izvinjavam se.

 14. Zoran kaže:

  Etaz služi za tekuće održavanje zgrade gde je podeljen na deo održavanja i deo investicija. Vreme komunizma je daleko iza nas tako da su sami stanari vlasnici zgrade i kao takvu sami plaćaju održavanje iste. Ne razumem stanare kojima je veliki etaz od 1300 dinara ili manje jer svaka opravka košta i plaća se iz tih sredstava.Niko vam neće platiti troškove održavanja sem vas samih.

 15. avet kaže:

  U rubrici „Одлуке регистратора“ se lepo može sve ovo videti po datumu objave, broju predmeta i vrsti odluke.

 16. ZIS kaže:

  što bi ono rekli
  Ovce služe za šišanje

 17. Nolte kaže:

  @avet-kao i podaci o bivšem „upravniku“

 18. Slobodan kaže:

  Dajte meni nesku sumu pa cu vam resiti i taj problem. Doci cu za koji dan do zgrade.. Kad ste vec sami nesposobni

 19. Nikola kaže:

  Skupite se i ugazite ga. Kraj.

 20. Stanar kaže:

  Na vidnom mestu u svakom ulazu treba da pišu prava i obaveze upravnika, odatle sve kreće.

 21. Bata kaže:

  Svi ovi sto pišu, zaboravili su, nema vise Alaj-Begovih vremena. Prošla lepa vremena kada ste kupovali (dobijali poklon od drzave) stanove za10 maraka. Sada imate magarca(stan) koga treba i hraniti(odrzavat) da ne ugine! Želite da se vozite liftom a ne da idete cipelcugom, da Vam ne prokisnjava, da zajedničke prostorije budu čiste, e to uvaženi gospodo košta, mora da se plati. Za sve nabrojano , mesečni trošak za prosecan stan, u Vašoj zgradi, ne moze biti manje od 1800-2000 dinara. Sve ovo pod uslovom da svi stanri uredno i na vreme izmiruju svoje obaveze. U suprotnom neka Vam je Svevisnji u pomoći!

 22. Hektor kaže:

  @Bata
  Promasio si temu Bato, ovde tema nije velicina troskova etaza, vec bahatost upravnika zgrade.

 23. Vlad Tepes kaže:

  Odlicno, trpite i dalje.
  Covek, ili necovek je genije ( jeste destruktivni, ali ipak genije).
  Ne trpite vise…

 24. Hmm kaže:

  Taj mora da je u nekoj dobroj politickoj stranci,i ima dobru poledjinu (necu da govorim koja stranka je u pitanju,to vecina zna)

 25. Dule kaže:

  I sa ovim novim ce te se usreciti

 26. Jova kaže:

  Koristio covek licne karte preminulih ljudi iz 2007-2018 , postavlja se pitanje sta radi drzava , kada neko premine koliko svi znamo licne karte se ponistavaju , jer kako bi dobili umrlicu i dobili poziv za ostavinsku raspravu
  Ovo je tesko krivicno delo

OSTAVITE KOMENTAR

24 + = 26

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: