Stanica 1941.

Peroni subotičke železničke stanice i laiku odaju da je reč o staroj zgradi, iz vremena kada je to bila mnogo važnija ustanova nego što je to danas. Unutrašnjost je, međutim, vremenom  trpela određene promene, prilagođavajući se komforu putnika i zaposlenih,  odnosno nekim savremenijim standardima.

Pokušavajući da stvari složimo u nekakvu vremensku liniju, dosta toga ćemo otkriti na „koti 1941“. Upravo ta ratna godina bila je značajna za ovu stanicu. Nakon okupacije u aprilu 1941. godine, jedan od prvih poduhvata nove uprave bilo je renoviranje železničke stanice.  Razmere radova su bile tolike da bi ih danas slobodno nazvali „đeneralka“. Planove je napravio inženjer gradnje Baltazar Dulić iz željezničkog odeljenja, posle rata jedan od najaktivnijih subotičkih graditelja.

Radovi su obuhvatili spoljašnjost zgrade, enterijer, raspored prostorija, proširenje ulaza na perone a od tada  potiče i narandžasti vodotoranj u ulici Jovana Mikića i česma sa kamenom vazom kod carinarnice.

stari taxi

Pre…

stanica 2

…i posle

stanica 1

Kao uspomena na to vreme ostao je enterijer u auli gde se danas nalazi toalet i garderoba (koja ne radi već godinama).

stanica subotica nacrt

Ako do sada ovaj deo stanice nije predstavljao neku zanimljivost, u svetlu ovih saznanja on ipak ima vrednost.  Početak modernog dizjniranja enterijera možda nije sasvim uspešno nakalemljen uz stare perone od kovanog gvožđa, ali pokušajmo da sa ove vremenske distance shvatimo žudnju za novim i modernim, čega je tada bilo vrlo malo. Pola veka kasnije izgrađena je autobuska stanica a njeni detalji kao da su nagovešteni još tada, na crtežima Baltazara Dulića.

 

Šezdesetih:

stanica 6Danas:

aula

Lansky

 KOMENTARI

  1. STeve kaže:

    Jesi stvarno otisao na zeleznicku stanicu i slikao je za ovu priliku, ili si skinuo neku sliku sa neta? Bizarno, ali me to zaista zanima 😉

  2. Lansky kaže:

    Fotografiju sam napravio ovih dana, međutim nisam uspeo da uhvatim celu desnu stranu sale a da u kadru bude i plafon. Ako neko ima bolju sliku neka mi pošalje pa da je zamenim.
    Nisam našao stare slike glavnog hola, gde se nalaze blagajne. Taj deo i velika čekaonica su renovirane polovinom osamdesetih.

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: