Stanovnike Zorke muči nedostatak kanalizacije

Nedostatak vodovodne i kanalizacione mreže najveći su problemi stanovnika MZ „Zorka“. U proteklom periodu dva kilometra ulica su povezana na vodovod, a u planu je izrada projektne dokumentacije za još osam hiljada metara. Kanalizaciju će ovi građani dobiti tek kada kolektori dva i sedam budu završeni.

Šandor Fodor u ulici Proleterskih brigada živi od  1989. godine, a iako ima sreće da mu je ulica asfaltirana, problemi još uvek postoje. Njegovo naselje nema gradsku vodu, ni kanalizaciju. Kanalizacija im je, kaže, ipak potrebnija, jer imaju bunare. Voda u njima je dobrog kvaliteta, ali kako svi imaju septičke jame, boje se da će podzemne vode uskoro biti zagađene.

Živeti bez vodovoda i kanalizacije u 21.veku je veliki problem, objašnjava Adam Pletl iz rukovodstva Mesne zajednice. Vodu još nekako i mogu da reše kupovinom flaširane, dok su im što se tiče kanalizacije ruke vezane.

Od 35 kilometara ulica ovog naselja, samo osam  je povezano na vodovod, od čega su dva kilometra napravljena u poslednjih nekoliko godina.

MZ „Zorka“ ima ukupno 68 ulica, od kojih je 47  neasfaltirano, 8 je asfaltirano u potpunosti, a 13 delimično. Sutjeska ulica u dužini 1200 metara napravljena je pre dve godine, zahvaljujući sredstvima dobijenim na konkursu. U planu je rekonstrukcija Platonove i asfaltiranje drugog dela Balzakove ulice. Male ulice u kojima većinom nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi, posipaju se tucanikom, jer nisu frekventne, pa se time problem delom prevazilazi.

Kako iz Mesne zajednice poručuju, trude se da imaju spremnu projektnu dokumentaciju, kako bi mogli aplicirati na konkurse za neke od infrastrukturnih investicija.

TV Subotica

 KOMENTARI

 1. Adrijana kaže:

  21.vek …i mi bi u EU BEZ KANALIZACIJE

 2. Bivši kaže:

  Prošitite Zorkinu!

 3. Laki kaže:

  Ko gradi kuću u divljem naselju, kako hoće i gde mu se ćefne, on ne može da očekuje kanalizaciju i drugo. Grad samo podstiče divlja naselja tako što širi infrastrukturu po nekim šorovima izvan grada. Posle se pitate otkud divlje deponije i slični problemi.

 4. Bački kaže:

  Laki a gde je tvoja kuća i da li je legalna?

 5. janko kaže:

  Nek raspišu samodoprinos, pa nek grade. Nikad nisu platili za kanalizaciju, zašto bi im ostali građani Subotice plaćali kanalizaciju?

 6. Drndrn kaže:

  Promenite naziv mz. Zorke nema više fabrike zorka…

 7. zorka kaže:

  Ma laze cim zine ,nista nerade.Samo se nesto hvale ,naprave jedan deo ulice i misle da su vredni.

OSTAVITE KOMENTAR