Stantić: Predsednik HNV-a da podnese ostavku

Većnik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Tomislav Stantić zatražio je danas od predsednika tog tela Slavena Bačića da podnese ostavku zbog ćutanja o slučaju predsednika omladine HNV-a Marija Vrselje, koga su mediji doveli u vezu sa neonacističkim organizacijama.Stantić je na konferenciji za novinare ispred HNV-a rekao da je „apsolutno nedopustivo“ jednomesečno ćutanje rukovodstva HNV-a o slučaju Vrselja i dodao da je osam većnika danas predalo zahtev za sazivanje vanredne sednice tog nacionalnog saveta Hrvata u Srbiji.

vrselja-filozofski-nacionalni-stroj-jpg_660x330

On je precizirao da će na toj sednici biti pokrenuta inicijativa za opoziv predsednika HNV-a Slavena Bačića i predsednika Izvršnog odbora tog tela Darka Sarića Lukendića.

Stantić je negodovao i zbog nedoličnog ponašanja Vrselje na proslavama koje je organizovao, kao i zbog polaganja venaca u Blajburgu, kada je rekao da je venac položio „u ime svih vojvođanskih Hrvata“.

 

„Fašizam nije političko, nego civilizacijsko pitanje. Sigurno je da većina Hrvata u Srbiji i Vojvodini ne podržava ništa što ima bilo kakve veze sa fašizmom i ustaštvom. To ne možemo trenutno da raspravimo unutar zajednice i zato to činimo u javnom prostoru“, rekao je Stantić.

Dodao je da je konferencija za novinare održana na otvorenom, jer im nije dozvoljeno da je održe u prostorijama HNV-a.

Stantić je naveo i da je Bačić odbio njegov zahtev da slučaj Vrselja uvrsti u dnevni red sednice HNV-a.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) objavio je nedavno članak, a Radio-televizija Vojvodine (RTV) je emitovala dokumentarni film o Mariju Vrselji, iz kojih se vidi da je on u prošlosti posećivao neonacističke i profašističke tribine u Novom Sadu, a na fotografijama se može uočiti da je na odeći nosio i neonacističke simbole.

Mediji su objavili i da je Vrselja položio vence na Blajburgu, da je sarađivao sa proustaškim strankama iz Hrvatske i da je u Sremskoj Mitrovici organizovao zabave na kojima se slušala ustaška muzika, uz istu takvu ikonografiju.

Mario Vrselja je negirao da je bio pristalica neonacizma i fašizma.

 

BetaKOMENTARI

  1. ae kaže:

    saric lukendic gde god je bio to je svojom nesposobnoscu unistio.

OSTAVITE KOMENTAR