Stare matične knjige tema 12. “Subotičkog arhivskog dana”

Subotica je domaćin Međunarodne konferencije na kojoj učestvuju arhivisti iz Mađarske, Hrvatske i Srbije, a stare matične knjige njihova su zajednička tema.

Matične knjige, crkvene i državne, vredna su arhivska građa. Upravo njima, bila je posvećena Međunarodna konferencija 12. “Subotički arhivski dan” koja je održana u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici.

“Matične knjige su kod nas, u prethodnoj deceniji, najfrekventnija arhivska građa. One su tema ovog skupa i zbog toga što je u planu proces vraćanja crkvenih knjiga njihovim pravim vlasnicima, odnosno crkvenim opštinama. Uz to, aktuelne su i zbog toga što je proces digitalizacije započet i kod nas i kod drugih arhiva”, objašnjava Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiva Subotica.

Docent dr Boris Stojkovski, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, jedan od od 14 izlagača koji su izneli rezultate svojih istraživanja, a u njegovom fokusu bile su matične knjige evropskih univerziteta kao izvor za kulturnu i društvenu istoriju srednjovekovne Južne Ugarske, odnosno današnje Vojvodine.

“Tu se može naći puno interesantnih podataka jer biografije takozvanih običnih ljudi u srednjem veku je gotovo nemoguće rekonstruisati, dakle to je jedan period za koji imamo srazmerno malo izvora, a ovi podaci daju zanimljive informacije. Mnogi od njih su nastavili svoje studije u Italiji, u Beču, u Pragu, Krakovu, dakle onovremenim vrlo značajnim centrima centralnoistočne i zapadne Evrope”, kaže doc. dr Boris Stojkovski, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Na Međunarodnoj konferenciji 12. “Subotički arhivski dan” učestvovali su stručnjaci iz ove oblasti iz Mađarske, Hrvatske i Srbije, koji su izneli do sada nepoznate podatke prikupljene iz starih, crkvenih i državnih, matičnih knjiga koji otkrivaju značajne podatke iz prošlosti Vojvodine.

 

RTVKOMENTARI

  1. Seneca kaže:

    Stare…a i ove nove biće za 100 godina tačno 100 godina stare.

  2. Publius Cornelius Tacitus kaže:

    Ne samo da ce danasnje maticne knjige za 100 godina postati stare, nego ce i ovo vreme u kome mi danas zivimo, za nekoga biti – “Stara dobra vremena”.

OSTAVITE KOMENTAR