Stari Šarac

Da li vam se ide u pravi bircuz ? Da li još tako nešto postoji ?  Ovde ne mislim na novije kafančine koje svojom muzikom i gostima spadaju u polusvet te se stoga mogu okititi romantičnim imenom birc. Ovde je reč o kafanama kakve su nekad bile u svakom kraju.

Zamenili su ih kafići (zagrebački žargon za kafe), koji imaju istu svrhu ali su suviše različiti u svom poimanju estetike pa ih se neretko gledalo kao dve različite stvari.

Skok iz kafana u kafiće polovinom osamdesetih, počistio je ove prve sa istorijske scene.

U kafane je dolazilo malo žena, pa se stoga moglo doći i u radničkom odelu, gumenim čizmama ili čupav i mastan. Enterijeri su pak bili ogledalo svojih gostiju. Debele konobarice, limene pepeljare, škiljava svetlost, odsustvo ventilacije…Novotarije su teško prodirale u te institucije. Džuboksi sedamdesetih, fliperi ranih osamdesetih i lamperija – to je to.

Što je najgore, socijalistički društveni odnosi u ugostiteljstvu, doveli su do toga da su i bolji restorani sve više ličili na kafane.

Danas je ostalo svega nekoliko klasičnih bircuza. Među njima je i onaj najstariji : Stari Šarac u Aleksandrovu. Kažu da je ta kafana na tom mestu već 130 godina. Alal vera! Ako se zadesite u Šandoru, obiđite ovu istorijsku znamenitost.

Kolor TV  i  JukeboxKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Šandorska idila

 2. boki kaže:

  naravno, Aleksandrovo, bez čvorkove bare ne ide

 3. dasHHa kaže:

  Na veliku zalost i jos vecu sramotu Subotica je ostala bez svoje Gradske kafane!Izbacite uljeza:

  -Budapest

  -Vienna

  -Berlin

  -Subotica

 4. krass 1 kaže:

  Lepo. Da li bi se moglo ovako nastaviti, pa opisati sve kafane tog tipa u Subotici.     Gde su se nalazile, kako su izgledale, u kakvom su stanju sada, da li jos rade, ili ako ne – sta se desilo sa njima . . . ?

 5. krass 1 kaže:

  I po cemu je koja od njih bila poznata. Da li po kartanju, mozda muzici, ili mozda …   tucama?

 6. pravi bunjevac kaže:

  Od starih kafana u subotici treba izdvojiti Bacvanku koja se isto nalazi u Sandoru, iz razloga sto su mnogi jugoslovenski slavni pevaci pevali u njoj. Pa cak i danas Miroslav Ilic dodje par puta godisnje. Bila je to jako popularna kafana tih sezdesetih i sedamdesetih cak postoji i knjiga napisana mislim da se zove “Pogled iz Bacvanke” nepoznati autor.

 7. Boardwalk Empire kaže:

  U ime podrske textu o starim i jos uvek postojecim klasicnim bircuzima…sve nas podsecam na legendarni -LB (Laci bar) …na raskrsnici ulica C.Lazara i M.Obilica…pozz.svima!!!!

 8. Cure del Amore! kaže:

  A kafana kod Goluba!!!!!!!!!!!…..ehhhh!!!!!

 9. Zax kaže:

  Nekadasnja kafana “Vis” u centru grada(kod Muzicke skole),kafana “kod Maje”(kraj madjarskog konzulata-radi i danas),”Lokomotiva”kraj Majsanskog mosta(jos uvek radi),preko puta iste “Pipac” ..

 10. Rakijo majko kaže:

  Da li mozda ima jos nekoga medju zivima koji je popio rakiju za 1 Dinar “Kod tetka Maje” (hajde da to nazovemo bife) a bio je smesten u dvoristu Jadrana ispod stepenista koje je vodilo u objekat.

 11. Rađe da ostanem anoniman kaže:

  Za divno čudo, ja sam jedan. Hvala bogu još živ

OSTAVITE KOMENTAR