Stari Šarac

Da li vam se ide u pravi bircuz ? Da li još tako nešto postoji ?  Ovde ne mislim na novije kafančine koje svojom muzikom i gostima spadaju u polusvet te se stoga mogu okititi romantičnim imenom birc. Ovde je reč o kafanama kakve su nekad bile u svakom kraju.

Zamenili su ih kafići (zagrebački žargon za kafe), koji imaju istu svrhu ali su suviše različiti u svom poimanju estetike pa ih se neretko gledalo kao dve različite stvari.

Skok iz kafana u kafiće polovinom osamdesetih, počistio je ove prve sa istorijske scene.

U kafane je dolazilo malo žena, pa se stoga moglo doći i u radničkom odelu, gumenim čizmama ili čupav i mastan. Enterijeri su pak bili ogledalo svojih gostiju. Debele konobarice, limene pepeljare, škiljava svetlost, odsustvo ventilacije…Novotarije su teško prodirale u te institucije. Džuboksi sedamdesetih, fliperi ranih osamdesetih i lamperija – to je to.

Što je najgore, socijalistički društveni odnosi u ugostiteljstvu, doveli su do toga da su i bolji restorani sve više ličili na kafane.

Danas je ostalo svega nekoliko klasičnih bircuza. Među njima je i onaj najstariji : Stari Šarac u Aleksandrovu. Kažu da je ta kafana na tom mestu već 130 godina. Alal vera! Ako se zadesite u Šandoru, obiđite ovu istorijsku znamenitost.

Kolor TV  i  JukeboxKOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Šandorska idila

 2. boki kaže:

  naravno, Aleksandrovo, bez čvorkove bare ne ide

 3. dasHHa kaže:

  Na veliku zalost i jos vecu sramotu Subotica je ostala bez svoje Gradske kafane!Izbacite uljeza:

  -Budapest

  -Vienna

  -Berlin

  -Subotica

 4. krass 1 kaže:

  Lepo. Da li bi se moglo ovako nastaviti, pa opisati sve kafane tog tipa u Subotici.     Gde su se nalazile, kako su izgledale, u kakvom su stanju sada, da li jos rade, ili ako ne – sta se desilo sa njima . . . ?

 5. krass 1 kaže:

  I po cemu je koja od njih bila poznata. Da li po kartanju, mozda muzici, ili mozda …   tucama?

 6. pravi bunjevac kaže:

  Od starih kafana u subotici treba izdvojiti Bacvanku koja se isto nalazi u Sandoru, iz razloga sto su mnogi jugoslovenski slavni pevaci pevali u njoj. Pa cak i danas Miroslav Ilic dodje par puta godisnje. Bila je to jako popularna kafana tih sezdesetih i sedamdesetih cak postoji i knjiga napisana mislim da se zove “Pogled iz Bacvanke” nepoznati autor.

 7. Boardwalk Empire kaže:

  U ime podrske textu o starim i jos uvek postojecim klasicnim bircuzima…sve nas podsecam na legendarni -LB (Laci bar) …na raskrsnici ulica C.Lazara i M.Obilica…pozz.svima!!!!

 8. Cure del Amore! kaže:

  A kafana kod Goluba!!!!!!!!!!!…..ehhhh!!!!!

 9. Zax kaže:

  Nekadasnja kafana “Vis” u centru grada(kod Muzicke skole),kafana “kod Maje”(kraj madjarskog konzulata-radi i danas),”Lokomotiva”kraj Majsanskog mosta(jos uvek radi),preko puta iste “Pipac” ..

 10. Rakijo majko kaže:

  Da li mozda ima jos nekoga medju zivima koji je popio rakiju za 1 Dinar “Kod tetka Maje” (hajde da to nazovemo bife) a bio je smesten u dvoristu Jadrana ispod stepenista koje je vodilo u objekat.

 11. Rađe da ostanem anoniman kaže:

  Za divno čudo, ja sam jedan. Hvala bogu još živ

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: