Staro Narodno pozorište

U neko naredno vreme građanima Subotice će biti predstavljeno novo rešenje enterijera Narodnog pozorišta, koje radi profesor Radivoje Dinulović sa Fakulteta tehničkih nauka. Svoj deo posla oko enterijera zaštićenog dela zgrade uradio je Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture čije rešenje je predstavljeno na ovom portalu.

 

Vidi: Enterijer Narodnog pozorišta

 

Polemike oko rekonstrukcije istog postoje od kada je do te ideje došlo. Različiti stavovi ZA i PROTIV su se prožimali putem svih medija da bi se na kraju došlo do situacije kakvu trenutno imamo. Status kvo, stanje koje ne odgovara ni jednom građaninu Subotice.

U međuvremenu možda će nekome biti zanimljive malo starije slike nekadašnjeg pozorišta koje je većim delom srušeno 2007. godine. Sve slike je uradio Ivica Vojnic…

Raspored prostorija

U stvarnosti

Beogradska pivnica, Vento, Plus, Kanzas, Hambi…

Gradska pivnica

Pred rušenjeKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Kad se udruže DS-SVM i SRS (SNS) dobiješ upravo OVO

 2. klara kaže:

  Vec sam pomalo zaboravila kako izgleda

 3. dragan kaže:

  aaaa, kakav je to smek starog grada bio?

 4. hogarka kaže:

  Neosnovano,ali mnogi su zeljni vlasti….
  Samozivost,bahatost,bezobrazluk.

 5. fandjo kaže:

  Prvi post je totalna BUDALAŠTINA. Napisan je iz neobaveštenosti ili zle namere… sramota za sve vas koji su podržali tu glupost!!!


  Zarad istine treba znati da su se ZA RUŠENJE pozorišta zalagali isključivo odbornici vladajuće SVM, a naročito mali piunčić, tada na funciji gradonačelnika, Geza Kučera. On je, nesrećnik, samo izvršavao nalog onih koji su ga tako nesposobnog i smotanog postavili na mesto gradonačelnika. Danas bi se reklo – urbanistička mafija!
   
  Mora se istaći da su verbalno protiv rušenja bili Liberalno-demokratska stranka, G17 plus i Demokratski savez Hrvata, koji su isticali da nije potrebno graditi novu zgradu, već da postojeću treba rekonstruisati, ali je njihovo protivljenje bilo mlitavo i mlako. Jedino je G17+ malo zamazivao oči građanima prikupljajući peticiju protiv rušenja (prikupljeno je i predato svega oko 5000 potpisa)!!!
   
  ISKRENO su PROTIV rušenja bili svi građani subotice (ali njih niko ništa ne pita), tadašnji gradski arhitekta (koji je zbog toga ostao bez posla), stručnjaci, arhitekti i udruženje Protego, pa čak i UNESKO, ali šta su oni jadni mogli učiniti protiv primitivizma zadojenog mišlju o lakom profitu (u igri je 30 miliona Evra, bato)…
   
  Čekala se sednica gradske Skupštine i ODLUKA odbornika. Pre glasanja je predloženo (od onih koji su se protivili rušenju) da se o ovoj odluci glasa POIMENIČNO i JAVNO, ali to nije prihvaćeno… Džukele nisu imale hrabrosti da javno kažu šta misle…
   
  RUŠI, NEK SE PUŠI!
  ZA RUŠENJE pozorišta u interesu zločinačkog udruženja tzv. urbanističke mafije glasala je skupštinska VEĆINA koju su činili: odbornici SVM, odbornici DS sa svojim satelitima, pojedini odbornici koji su se predstavljali kao „Građanski blok“ (Balažević i Parać) i „Čankovi“ odbornici iz LSV.
   
  PROTIV je bila manjina koju su upravo činili SRS (SNS) i pojedini odbornici „Građanskog bloka“ (Mirko Bajić)…
   
  Rušenje pozorišta započelo je 04. juna 2007. godine, a glavni rušitelj je bio  „Panongrad“ … koga je očigledno sustigla Božja kazna…
   

 6. Grafičar kaže:

  Porodično smo odlazili u pozorište, gledali smo predstave i na SH jeziku, više na madjarskom, opere se sećam, bilo je i predstava opereta, kao i mnogo gostovanja. Mene u budućnosti interesuje raspored sedišta, koji nije bio originalan niposle prvog požara – a izgleda neće ni biti. Stariji znaju za PARTER, BALKON i GALERIJU. Čak je parter po sredini bio prolazan sve do bunkera gde je svirao orkestar. Iz najstarijih vremena do požara i posle požara u pozorištu imam raspored sedišta, koji se menjao. Ta skica sa više rešenja mislim da je nema ni u muzeju, možda Zavod za zaštitu… IMA. Naravno u arhivi DIETRICH sve je ovo sačuvano. Meni jedino ostaje da uporedim kada sve bude gotovo. Dali bliža budućnost ili nešto kasnije – ali čekam do svoje 88 godine. ALUGY HIRTID.

 7. ottilia kaže:

  Da li možda neko od vas ima fotografije enterijera i foajea starog pozorišta ?

OSTAVITE KOMENTAR

7 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 9 ?
Please leave these two fields as-is: