Što nije dao grad, nadomestila pokrajina

Usluga otvorene zaštite biće nastavljena nesmetano ove godine zahvaljujući Vladi Vojvodine koja je u "poslednjem minutu" prošle godine obezbedila 5,5 miliona dinara koliko je nedostajalo da se usluga tuđe nege i pomoći nastavi u gradskim i prigradskim mesnim zajednicama u Subotici.

 

Direktoru Gerontološkog centra u Subotici, dr Nenadu Ivaniševiću je svečano uručeno rešenje od Vlade Vojvodine za službu “Pomoći i nege u kući”.

 

ivanisevic– Da bi se usluga realizovala potrebno je 47 miliona dinara, a grad nam je u budžetu obezbedio 41 milion dinara što nije bilo dovoljno. Bili smo u situaciji da vidimo koji klub da zatvorimo, a mi nikome ne možemo da uskratimo pomoć, zato smo se 31. decembra 2013. godine obratili osnivaču Vladi Vojvodine koji je obezbedio 5,5 miliona dinara što su nedostajali. Tako da očekujemo da se ove godine otvore i klubovi u Starom žedniku i Tavankutu, a svih 6500 članova gerontoloških klubova će imati prilku i dalje da ostvaruju tuđu negu i pomoć – kaže direktor Gerontološkog centra, dr Nenad Ivanišević.

 

Služba pomoć i nege je počela u prigradskim mesnim zajednicama 2006. godine kada je grad Subotica a na osnovu dugoročne strategije razvoja socijalne zaštite uvideo potrebu izjednačavanja položaja starijih sugrađana u smislu usluga socijalne zaštite koje se pružaju bez obzira da li žive u gradu ili na selu.

 

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku Tomislav Bogunović kaže da će ubuduće socijalne ustanove da se finasiraju preko projekata. Očekuje se raspisivanje konkursa u februaru za nevladin sektor i socijalne ustanove. Bogunović ističe da je pokrajina za socijaklnu zaštitu izdvojila 1,2 milijarde dinara i da je Gerontološki centar u Subotici jedan od najboljih.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR