Student iz Subotice ponovo osuđen na zatvor

Slučaj Igora Šljapića, studenta Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu koji je zbog vređanja policijskog službenika bio ekspresno osuđen i poslat na izdržavanje kazne zatvora od 30 dana, a potom i oslobođen, dobio je novi obrt.

Sudija Prekršajnog suda u Beogradu Goran Milutinović opet je osudio Šljapića na zatvorsku kaznu od 30 dana pravdajući to materijalnom štetom koju je grad Beograd pretrpeo tokom prošlonedeljnih demonstracija.

Prekršajni sud je, kao i prethodnog puta, našao da je Šljapić napravio prekršaj time što je 11. jula vređao službenika Uprave kriminalističke policije Vladimira Lauševića tokom protesta koji se održavao ispred Doma Narodne skupštine.

Prema Lauševićevom svedočenju, na osnovu kojeg je sud doneo odluku, on je 11. jula oko 21.30, dok je u civilu radio na obezbeđenju Narodne skupštine, video okrivljenog Šljapića kako u blizini službenog ulaza u zgradu skupštine stoji i „smeta slobodnom prolasku policijskih službenika i drugih zvaničnih lica“.

Nakon što ga je par puta upozorio da se skloni, a ovaj to odbio, Laušević mu je, prema sopstvenom svedočenju, zatražio ličnu kartu.

„Skloni se, ništa ne radim. J*** ti mater smrade, vrati mi ličnu kartu, moraš da mi kažeš zašto me privodiš, ništa nisam uradio“, navodno je Šljapić rekao policajcu tokom privođenja.

Okrivljeni je negirao da je to rekao policijskom službeniku, ali je sudija poverovao policajcu, ceneći njegov iskaz kao „logičan, uverljiv i nepristrasan“.

Obrazlažući zbog čega se odlučio na zatvorsku kaznu, iako je na raspolaganju imao i blažu, novčanu kaznu, sudija Milutinović je kao otežavajuću okolnost naveo to što je Šljapić učestvovao „na neprijavljenom javnom okupljanju koje se pretvorilo u rušilačke demonstracije u kojima je povređeno 103 policajaca, naneta velika materijalna šteta u iznosu od 3.572.000 dinara samo Sekretarijatu za javni prevoz, a ostali sekretarijati i preduzeća čiji je osnivač Grad Beograd su pretrpeli ukupnu štetu u iznosu većem od 40 miliona dinara, po podacima Gradske uprave za grad Beograd“.

Braniteljka Igora Šljapića, advokatica Jasmina Belić, istakla je za Danas da je u toku priprema žalbe na ovakvu presudu.

– Mi ćemo se truditi da i ovu presudu oborimo. Nadamo se da će sud u višoj instanci, kao i prethodnog puta, ponovo biti na strani prava i pravde“, navela je Belić.

Igor Šljapić bio je jedan od jedanaest osoba koje su bile uhapšene i prekršajno osuđene na kaznu zatvora zbog učešća u prošlonedeljnim demonstracijama u Beogradu.

Na njemu je bio primenjen član 308. Zakona o prekršajima, na osnovu kojeg je poslat na izdržavanje zatvorske kazne i pre nego što je osuda postala pravosnažna. Ipak, nakon što je Apelacioni prekršajni sud ukinuo prvostepenu presudu i vratio je na ponovno odlučivanje, Šljapić je pušten da se brani sa slobode.

 

DanasKOMENTARI

 1. Petar G. kaže:

  Kadija te tuži, kadija ti sudi…

 2. Gluposti kaže:

  Samo 11 osuđeno?? Pa za onakav nered i štetu bi osudio njih 1111 … Ali na dobrovoljan rad, da sredimo gradove…

 3. Dr. Kadžija kaže:

  @Gluposti

  Jedan sa malo više šunke i sira…

 4. Avokado kaže:

  30dana X 7000din minimalna cena odštete za vreme provedeno u pritvoru
  Gde bi te pare zaradio za mesec dana?
  U svemu lošem, ima dobro
  A dobro je to da su nam istražni organi sve SNS retardi preko veze
  Odradiće ofrlje istragu i svaki normalniji advokat pobiti njihov istraživački nerad.
  Loše je to što sve odštete idu od poreskih obveznika. Nije dosta što nisu za posao koji rade, što ne snose nikakve posledice, nego još im platu dajemo a odštete otplaćujemo.

 5. Djenka kaže:

  Hapsi milicijo celicna pesnico!!! Na njivu bi ja ovog studenta,kakva crna elektrotehnika…

 6. Istinom protiv lazi kaže:

  bar ce se naplatiti lazno sudjenje i to dobro …

 7. (ba)laban kaže:

  Ovakav sistem se ruši silom. Najverovatnije je u pitanju savesnost građana zbog aktuelnog momenta pandemije, ali budite ubeđeni ZLOTVORI da svako ko je digao ruku na narod nije prošao nekažnjeno. Svi ćete naći svoje mesto pred “streljačkim vodom”, a vas botove poput Djenke, Gluposti…. ćemo juriti po ulici.

 8. Tako treba kaže:

  Šta je koji antrax radio na rušilačkim demonstracijama? Eto, izborio se za plaćeno 30 dana sa hranom i smeštajem a to “mi” zaposleni građani plaćamo. Društveno koristan rad, na 240 sati, recimo u Covid bolnici, taman da se opet može družiti sa pajtosima od protesta! Imalo bi bolji efekat za svakog huligana sa protesta a ako neće, 6 meseci ćorke. Svaki zatvor ima radnu ekonomiju! Arbeit macht frei!

 9. Istinom protiv lazi kaže:

  Tata ti je finansijer Vucica onda mozes ubiti dete kolima na pesackon i dobijes nanogicu, ako vredjas poslusnike Vucica dobijes tri meseca zatvora. To je pravda u Srbiji i protov toga se ljudi bore.

 10. eto vam cohones kaže:

  @(ba)laban….Ma koga ces ti juriti po ulici kokosaru nijedan..ha.. ha.. ha???

 11. Imri. kaže:

  @ Tako treba : Vidim da su ti nacisti postali uzor…

 12. (ba)laban kaže:

  @eto vam cohones

  Ne brini, bićeš pronađen. Posle ćemo pričati o kokošarenju.

 13. Pera kaže:

  Ovaj ba(talmudovac) je toliko priglup da mu ni agitprop sa sve cenzurom na njegovom/vašem “mediju” ne pomaže koliko god se napinjali.

 14. Pilicarsko kokosarski vojnik i politicar kaže:

  @ eto vam cohones
  18. 07. 2020. u 18:05

  @(ba)laban….Ma koga ces ti juriti po ulici kokosaru nijedan..ha.. ha.. ha???

  Mozda kokosi?

OSTAVITE KOMENTAR