Tim od troje studenata Građevinskog fakulteta na čelu sa mentorom profesorom Milanom Kekanovićem uspeo je da napravi modernu repliku nekoliko hiljada godina stare rimske pečene opeke, za šta je i dobio nagradu Univerziteta u Novom Sadu. Kako kažu, opeka ima izuzetno dobru termoizolaciju što je čini energetski efikasnom, pa bi mogla da nađe upotrebu i u savremenom građevinarstvu.
Troje studenata: Milica Nedić, Ibolja Torma i Oliver Molnar sa jedne strane i njihov profesor Milan Kekanović kao mentor sa druge strane, odlučili su da u modernim uslovima naprave rimsku opeku. Pouzdani recept za tehnologiju staru nekoliko hiljada godina nije bilo moguće naći, pa je započelo eksperimentisanje. Na osnovu analize opeke iz Sirmijuma znali su da je neizostavni sastojak konjska balega, a onda je trebalo naći pravu meru i napraviti rekonstrukciju.
Uzorak rimske opeke koji je poslužio kao osnova projekta mnogo je većih dimenzija u odnosu na današnju opeku i on je i danas savršeno očuvan. Trebalo je pronaći način izrade koji odoleva vremenu, a savremena tehnologija tako nešto ne bi mogla da proizvede, pojašnjava profesor Kekanović.
Dobijena opeka ima izvanredne rezultate kada je energetska efikasnost u pitanju, njena termoizolacija je odlična, pa bi mogla da nađe upotrebu i u savremenom društvu. Kada se u obzir uzme da subotički Prečistač godišnje proizvede preko 5.00 tona komposta koji bi mogao da bude zamena za prvobitni sastojak – fekalije kopitara, proizvodnja moderne pečene opeke je moguća.
Istraživački rad rekonstruisanja tehnologije izrade rimske pečene opeke velikog formata nagrađen je na konkursu Univerziteta u Novom Sadu.
RTV Subotica