Subotica –usputna stanica za azil u EU

Sve više azilanata boravi u Subotici, niko ne zna kako su do nje došli, ali se zna njihov cilj – domoći se Evropske unije, izjavio je vršilac funkcije predsednika Prekršajnog suda u Subotici Ljubo Simić.

 

Sve više azilanata se nalazi u samom gradu, ne u prelasku ili pokušaju prelaska državne granice, nego su zatečeni da borave na području Subotice, odnosno republike Srbije, a uopšte se ne zna kako su i na koji način stigli do Subotice rekao je Simić.

 

Jedino je nesporna njihova namera da odavde produže u neku evropsku zemlju, što svako od njih nedvosmisleno izjavljuje, a mi to utvrđujemo u postupku, uz pomoć sudskih tumača, tako da nikakvih dvojbi nema kakve su njihove namere rekao je on.

 

Simić dodaje da u poslednje dve do tri godine se nije susreo ni sa jednim slučajem, odnosno zahtevom na sudu, za traženje azila u Srbiji.

azilanti-ilustracija

Indikativno je da niko od njih nije ovde u sudskom postupku zatražio azil, pa bar u tom pravcu da se spasu u sudskom postupku  rekao je Simić.

 

Prema njegovim podacima, tokom prva četiri meseca Prekršajnom sudu je predato 340 predmeta koji se odnose na granične prekršaje, od kojih se 218 vodi protiv stranih državljana.To predstavlja povećanje u odnosu na isti period prošle godine, kada je pred ovim sudom bilo 289 predmeta vezanih za granične prekršaje.

 

Zbog blizine granice, Subotica predstavlja tranzitni centar za državljane zemalja bliskog i dalekog istoka, koji nameravaju da zatraže azil u nekoj od zemalja Evropske unije.

Nisu retki policijski izveštaji srpske i mađarske policije o hapšenju osoba za koje se sumnja da su ilegalno prebacivali državljane Avganistana, Pakistana, Sirije i drugih zemalja preko srpsko-mađarske granice.KOMENTARI

  1. Kertvaros kaže:

    Ako EU donese i stavi na snagu zakon kojim se Srbija proglasava za tzv. "Sigurnu zemlju" onda nema potrebe da trazioci azila nastave dalje na zapad vec ostaju u Srbiji, a ako kojim slucajem i predju granicu onda ih vracaju u poslednju sigurnu zemlju iz koje su dosli a to je u ovom slucaju Srbija. Proglasavanje jedne drzave za sigurnu zemlju je uvek mac sa dve ostrice. U ovom slucaju mac ima samo jednu ostricu jer se EU elegantno izvlaci iz problema nezeljene migracije. To je migraciona  politika otprilike kao kada se deca kartaju "Crnog Petra" –  izgubio je igru onaj kome je Crni Petar ostao u ruci.

  2. gospodin kaže:

    nemam zaista problem da zivim pored hrvata, bunjevaca ili afganistanaca. imamo mi mesta za sve 🙂

  3. Polako stižu kaže:

    To su čitaoci "The New York Times"-a došli da probaju vino Zvomko Bogdana, posle napisa u tom listu o destinacijama koje morate posetiti.

OSTAVITE KOMENTAR