Subotica: Besplatna pravna pomoć za socijalno ugrožene

U osnovnom sudu u Subotici socijalno ugroženi građani već sa 15 godina mogu da dobiju besplatnu pravnu pomoć. Od 1. Oktobra ta kategorija stanovništva, zahvaljujući zakonu koji reguliše besplatnu pravnu pomoć, ima pravo i na advokata, čije usluge će platiti država. Svakog petka, u Osnovnom sudu u Subotici, od 8 do 12 časova, pripravnici pružaju socijalno ugroženim građanima besplatnu pravnu pomoć.

“Pre svega pišu se tužbe za oblast porodičnog prva, i to su tužbe za razvod braka, sporazumni predlozi za razvod braka i tužbe vezano za vršenje roditeljskog prava i za izdržavanje”, rekao je Danijel Kovač, portparol Osnovnog suda u Subotici. Naš sagovornik podseća na to da svaka stranka ima pravo da se u sudskom postupku služi svojim jezikom. To što ne zna svaki pripravnik recimo mađarski, nije prepreka, objašnjava Kovač.

Građani sa kojima smo razgovarali nisu upoznati sa besplatnom pravnom pomoći u Osnovnom sudu, ali su saglasni da je takva pomoć u današnje vreme dobrodošla. U oktobru je stupio na snagu Zakon koji socijalno ugroženim građanima obezbeđuje besplatnu pravnu pomoć od advokata ili pravnika u lokalnim samoupravama.

“Klijentu je to besplatno, ali pružaocu usluga po zakonu nije. Oni će dobijati nadoknadu, delom od Republike, delom od Lokalne samouprave po tarifi koja će se regulisati posebnim propisom”, rekao je advokat Đerđ Bucko.

Vlada Srbije je odredila cenovnik za advokate. Najviša tarifa, koja se može isplatiti u krivičnim postupcima je 130 hiljada dinara.

RTV

 KOMENTARI

  1. ludom radovanje kaže:

    Samo niste napisali ko spada u socijalno ugrožene osobe?

  2. Sofronije kaže:

    svi

OSTAVITE KOMENTAR