Subotica: Besplatni udžbenici za romsku decu

Skoro milion dinara iz subotičkog gradskog budžeta obezbeđeno je za nabavku besplatnih udžbenika za decu iz romske nacionalne zajednice sa ciljem da se spreči njihovo napuštanje školovanja. Ove godine su na taj način obezbeđeni udžbenici za više od 120 učenika, a podeljeni su danas predstavnicima šest subotičkih osnovnih škola.

Osnovna škola „Đuro Salaj“ jedna je od šest osnovnih škola u Subotici čiji učenici iz romske zajednice, njih 29, mogu da računaju na podršku u vidu besplatnih udžbenika.

Izvor: RTV

„Na taj način zaista pružamo mogućnost svoj deci da imaju osnovne udžbenike koji su neophodni u toku nastave“- kaže direktorka škole Mimica Andrić.

Nabavka udžbenika za 123 učenika usmerena je na sprečavanje napuštanja školovanja, što je ranije bio trend od šestog razreda pa na dalje.

„Eto, sada imaju prilike, kao i svake godine što im dajemo šansu, da uče. Obrazovanje je najvažnije za nas, da se deca obrazuju“- naglašava koordninatorka za romska pitanja Grada Subotice Klaudija Kurina.

Sredstva za ove namene, bezmalo milion dinara, obezbeđena su u gradskom budžetu i u skladu su sa lokalnim akcionim planom unapređenja položaja Roma.

„Ovim smo se opredelili kao lokalna samouprava da radimo na unapređenju položaja romske zajednice u našem gradu i to u svim segmentima – u oblasti obrazovanja, kao što je današnja aktivnost, u oblasti stanovanja, u oblasti zapošljavanja i u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite“- ističe predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma Ilija Đukanović.

„Smatramo da je to pravi put za osnaživanje i integraciju Roma u našu društvenu zajednicu“- dodaje članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje Milanka Kostić.

Pored dece iz škole „Đuro Salaj“, udžbenici su u sklopu ovog programa obezbeđeni i za njihove vršnjake iz škola „Sečenji Ištvan“, „Matko Vuković“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Hunjadi Janoš“ iz Čantavira i „Vuk Karadžić“ iz Bajmoka.

 

RTVKOMENTARI

  1. Muhamet berisha kaže:

    Svaka cas!

  2. ZIS kaže:

    Mogu biti i za ostalu decu ili barem po višestruko nižoj ceni preko fondacije Alek Kavčić da direktori nisu korumpirana ološ a nastavno osoblje da izvinte na izrazu pizde kukavičke koje ćute i ne suprostavljaju se pljački roditelja preko dece
    neki iz straha a neki se dobro omaste od guranja udžbenika kleta i ostalih

OSTAVITE KOMENTAR