Subotica deveta stanica turneje izložbe posvećene delu Dušana Karpatskog

U Gradskoj biblioteci u Subotici otvorena je izložba „Evropa je delo prevodilaca- Dušan Karpatski i naši pisci“, koja je deveta stanica na njenoj balkanskoj turneji koja je otpočela u Pragu, a biće završena u Beogradu.

Prevodi oko 200 dela najvećih srpskih pisaca, nastajali tokom 60 godina karijere, kao i bogata prepiska sa najznačajnijim savremenicima svog doba, predstavljeni su na izložbi „Evropa je delo prevodilaca – Dušan Karpatski i naši pisci“ koja je otvorena u Gradskoj biblioteci u Subotici, u saradnji sa ambasadom Češke Republike i Udruženjem građana „Lastavica“ iz Praga, odakle je i njen autor, Andreja Stojković.

Izvor: RTV

„Ovo je izložba o jednom pojedincu, o tome koliko se može postići za 60 godina pregalačkog rada, prevodeći dela Ive Andrića, Meše Selimovića, Miroslava Krleže, Vuka Stefanovića Karadžića, Petra Kočića, Isidore Sekulić…..o jednoj generaciji između dva rata kojoj je pripadao i Vaclav Havel, čiji je savetnik bio Dušan Karpatski“, rekao je, između ostalog, Andreja Stojković, autor izložbe „Evropa je delo prevodilaca – Dušan Karpatski i naši pisci“.

Češki istoričar književnosti i filolog Dušan Karpatski diplomirao je češki i srpskohrvatski jezik na Filološkom fakultetu u Pragu, te se čitav život bavio književnošću i prevođenjem naših pisaca. Pored toga, Česima i Slovacima, približio je i našu kuhinju: njegov „Jugoslovenski kuvar“ doživeo je tri izdanja, sa više od 100.000 prodatih primeraka.

„Vrlo je slična sudbina Dušana Karpatskog i gospodina Stojana Vujičića iz Budimpešte koji je bio svetionik i, zapravo, neka vrsta centralne ličnosti srpske književnosti i kulture u Mađarskoj. Isto to možemo da kažemo za Dušana Karpatskog kada je u pitanju srpska književnost i kultura u Češkoj“, istakao je Dragan Rokvić, direktor Gradske biblioteke u Subotici.

Izvor: RTV

Izložba „Evropa je delo prevodilaca- Dušan Karpatski i naši pisci“, autora Andreja Stojkovića, otpočela je 2019. godine u Pragu, a Gradska biblioteka u Subotici, u kojoj će biti otvorena do sredine juna, njena je deveta stanica na balkanskoj turneji koja će biti završena u Beogradu.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: