Subotica dobija Arhuski centar

U petak će se u Subotici otvoriti Arhus centar, koji će biti smešten u zgradi Otvorenog univerziteta. Osnovni cilj osnivanja Regionalnog Arhus centra u Subotici je
uspostavljanje saradnje između građana i lokalnih samouprava koje su među glavnim nosiocima obaveza konvencije, kao i zalaganje za implementaciju Arhuske konvencije u Srbiji na pokrajinskom nivou, počev od Severnobačkog i Severnobanatskog okruga sa tendencijom
obuhvatanja celokupne teritorije Vojvodine. Prisutnima će se obratiti dr Oliver Dulić, ministar životne sredine i
prostornog planiranja, predstavnici Misije OEBS-a u Srbiji, dr Slobodan Puzović, sekretar Pokrajinskog sekretarijata za životnu sredinu i održivi razvoj i Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice. Nakon predstavljanja rada Regionalnih Arhus centara Kragujevca i Subotice, pristupiće se potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Grada Subotice i Otvorenog univerziteta o podršci osnivanju Regionalnog Arhus centra
Subotica.

Slika

Šta je Arhus konvencija?
Arhuska konvencija je konvencija o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine. Arhuska konvencija je usvojena 25. juna 1998. godine na četvrtoj Konferenciji "Životna sredina za Evropu" u gradu Arhusu (Danska). Cilj usvajanja Arhuske konvencije je zaštita prava svakog pojedinca, sadašnjih i budućih generacija na život u životnoj sredini adekvatnoj njegovom zdravlju i blagostanju.
Arhuska konvencija je međunarodno-pravni instrument za zaštitu životne sredine koja sadrži 3 grupe pravila koja se odnose na:
– prava građana na dostupnost informacijama
– prava građana da učestvuju u donošenju odluka o životnoj sredini
– pristup pravosuđu u slučaju da su prethodna dva prava narušena (pravna zaštita).

Narodna skupština Republike Srbije je usvojila Zakon o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine (ratifikovala Arhusku konvenciju) 12. maja 2009. godine.

Odredbama člana 74. Ustava Republike Srbije, definisano je da svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju, da je svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran za zaštitu životne sredine, kao i to da je svako dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu.
Prvi Arhuski centar u Srbiji otvoren je u Kragujevcu, a drugi će biti u Subotici.KOMENTARI

  1. deki85 kaže:

    Nadam se da ovo nije na teret budzeta nase drzave. Ako jeste, 10ka za inventivnost u smisljanju kvaziposlova na teret drzave, opstine itd…. Bolje da se malo pozabave sa industrijom, kriminalom, korupcijom. Zapravo najbolje po ovaj nas narod bi bilo da politicari zabodu u kafanu i da odatle ne izlaze danima. Manje stete ce napraviti.

  2. miso.uzelac kaže:

    Čitam o planovima izgradnje Palića, baš lepo i treba.
    A da li se iko pita gde silna otpadna voda sa Palića odlazi.Ako ne znate kazaću Vam.Sva neprečišćena otpadna voda iz turističkog i stambenog dela Palića se uliva u " specijalni rezervat prirode Ludaš" za koji Država pruzela obavezu po, međunarodoj konvenciji i domaćim zakonima,da će voditi brigu o očuvanju tog bisera zaštićene prirode.Istina je da umesto bisera imamo mrtvu baru sa 2.600.000 m3 mulja /više nego vode).Ribe su takorći nestale,ptičije vrste prpolovljene.
    Pod hitno treba zaustaviti dalje zagađenje Ludaškog jezera, njegovo čišćenje i dovođenje u stanje koje zaslužuje.Svaki budući investitor na Paliću treba da uplati doprinos za spas Ludaša, a JP Vodovod i kanalizacija da sredstva koja naplaćuje od građana Palića za odvođenje i prečišžavanje otpadnih voda izdvaja na poseban račun, jer prečistač ni ne postoji.

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 4 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: