Subotica dobija novi omladinski centar

U Subotici je u planu formiranje novog omladinskog centra koji će u jednom prostoru okupiti sve aktere, donosno organizacije namenjene mladima, najavljuju iz novosadskog Omladinskog centra „OPENS“.

 

oml.-centar-Subotica-01.06

 

Omladinski centar „OPENS“ u Novom Sadu osnovan je u cilju osnaživanja mladih i osoba koje rade sa njima, kao i u cilju jačanja omladinskih organizacija i organizacija za mlade. Iz ovog omladinskog centra navode da je ideja da se ovakav model rada prekopira i na druge lokalne zajednice, te će tako Subotica, uz Sombor, Niš i Mionicu dobiti identičan omladinski centar.

 

„Istraživanja su pokazala da u Subotici, ali i drugim gradovima nedostaju prostori za mlade, baš zbog toga smo i krenuli u proces formiranja jednog ovakvog centra. To će biti prostor u kom će mladi imati glavnu reč. Tamo će se okupljati i inicirati aktivnosti koje ih interesuju. Sa druge strane, organizacije koje rade sa mladima imaće prostor u kom će realizovati svoje aktivnosti. Centar je nešto što spaja, odnosno što okuplja sve aktere – mlade i one koji rade sa njima“, objašnjava Nemanja Obradović, koordinator Omladinskog centra „Opens“.

 

Značaj osnivanja jednog ovakvog centra prepoznat je od strane Grada koji je i partner Omladinskom centru „Opens“.

„U pitanju je veliki projekat, jer se istovremeno radi na osnivanju ovakvih centara u čak 4 grada i opštine. Prema trenutnim procenama, biće potrebno oko 100 miliona dinara za formiranje ovih centara. Međutim, mi već uveliko sa partnerima radimo na realizaciji projekta. Subotička lokana samouprava odabrala je prostor u Ulici Hanibala Lučića (MZ Novo selo) u kom će biti formiran centar. U narednih 30 dana biće izrađeno idejno rešenje, a potom idemo u Vladu na pregovore kako bismo obezbedili sredstva za uspostavljanje centara u Subotici, Nišu, Somboru i Mionici „, navodi sagovornik.

Po najavama, Omladinski centar u Subotici sa radom bi mogao početi do kraja naredne godine.

„Očekujem da u prostor možemo ući sredinom ili krajem iduće godine, a do tada se bavimo izradom idejnog rešenja i građevinskim radovima. Takođe, radi se na izradi onih mehanizama u omladinskoj politici koji moraju da postoje, a to je Lokalni akcioni plan za mlade, Lokalni savet za mlade i slično. U Subotici postoji jak civilni sektor, a mladi koji budu dolazili u ovaj centar imaće priliku da rade na ličnom i socijalnom razvoju“, zaključuje Obradović.

 

naslovi.netKOMENTARI

 1. Poslednji čas kaže:

  Zar smo mi nesposobni u Subotici?Trebaju nam Novosađani,koji pokraše sve iz pokrajine?!

 2. Vojvodjanin kaže:

  Nismo nesposobni, cak stavise mi smo pametniji i lipsi od njih samo eto mi se ne pitamo, sve se radi bez nas, nase je samo da placamo takse i sve ostale gluposti. Zato su nam na grbacu stavili kriminalce iz uvoza. To je sudbina jedne kolonije.

 3. Anonimni kaže:

  Koji je po redu ovo „omladinski centar“ ?
  – Fokus pa Danilo Kis > godinama menjali naziv
  – KZM i autobuska u vise oblika

  ili jos bolje:
  https://gradsubotica.co.rs/?s=omladinski+centar+
  pa da vidis kolko ih ima …

OSTAVITE KOMENTAR

10 + = 15

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: