Subotica donira školski pribor na srpskom jeziku za Vukovar

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sastao se juče sa predsednikom Zajedničkog veća opština iz Vukovara Srđanom Jeremićem u Gradskoj kući i istakao da su jezik i pismo, uz očuvanje kulture, tradicije i vere, elementarni preduslovi za očuvanje nacionalnog identiteta srpskog naroda, za decu koja se školuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Hrvatskoj.

Laban je podsetio da Sporazum o saradnji Subotice i Zajedničkog veća opština (ZVO) iz Vukovara potpisan u februaru 2020. godine, predstavlja vid podrške tog grada aktivnostima ZVO u oblastima obrazovanja, kulture, vere, medija, informisanja, sporta, ljudskih prava i privrede.

On je dodao da se cilj Sporazuma ogleda u dugoročnoj prijateljskoj saradnji ZVO i Subotice kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti i da subotička lokalna samouprava danas realizuje upravo jednu od njih.

“Za srpske nacionalne interese i unapređenje položaja svih Srba koji žive van granica naše zemlje – kako bi u punom kapacitetu mogli da ostvaruju svoja ljudska i nacionalna prava i jačaju institucije – kao i za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, snažno se bori predsednik Srbije Aleksandar Vučić pružajući podršku i pomoć svojim sunarodnicima koji žive van matične države”, naglasio je Laban.

On je dodao da i lokalna samouprava nastavlja tu njegovu borbu i želi da pokažemo da pored države, i lokalne samouprave iz matične zemlje brinu o Srbima sa druge strane granice.

“Verujem da će ova praksa da se nastavi i u narednom periodu jer imamo razumevanja i volje za saradnjom sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj”, naglasio je Laban, i najavio pomoć od 500 paketa namenjenih deci koja se školuju na srpskom jeziku.

Uz izražavanje zadovoljstva što je, kako je rekao, imao čast da se sastane sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, osvedočenim prijateljem Srba koji žive izvan granica Republike Srbije, Jeremić je rekao da je poznato koliko je teško očuvati svoj nacionalni identitet ukoliko živite izvan granica svoje matične zemlje, a koliko je to posebno teško Srbima koji žive u Hrvatskoj.

“Zajedničko veće Srba, koje zatupa interese Srba koji žive na prostoru Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije potpisalo je Sporazum o saradnji sa gradom Suboticom i danas smo u prilici da učinimo prvi korak u smislu saradnje za nas značajnog poduhvata – donacije 500 paketa školskog pribora za učenike sa prostora istočne Hrvatske koji nastavu slušaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu”, kazao je Jeremić.

On je dodao da Srbi na istoku Hrvatske predstavljaju jednu homogenu sredinu koja je još uvek u stanju da očuva svoj nacionalni identitet.

“Na tom putu koji je težak, složen i kompleksan potrebna nam je, naravno, pomoć matične države. U gradu Subotici našli smo i partnera i saveznika na tom putu”, rekao je Jeremić, saopšteno je iz gradske uprave Subotice.

 

RTV

 

 KOMENTARI

 1. croat kaže:

  Cuvaj se Danajaca i kad darove nose!

 2. croat kaže:

  “gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom, osvedočenim prijateljem Srba koji žive izvan granica Republike Srbije”
  “kao i za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, snažno se bori predsednik Srbije Aleksandar Vučić pružajući podršku i pomoć svojim sunarodnicima koji žive van matične države”
  Na ove dve kljucne recenice ne znam da li da se smejem il placem. Kome su namenjene ovakve debilne parole? Kome ovo godi , ko u ovo istinski veruje?

 3. Istorija (ni) je uciteljica zivota. kaže:

  @ Za srpske nacionalne interese i unapređenje položaja svih Srba koji žive van granica naše zemlje – kako bi u punom kapacitetu mogli da ostvaruju svoja ljudska i nacionalna prava i jačaju institucije – kao i za očuvanje mira i stabilnosti u regionu,

  Adolf Hitler je skoro istom recima, ali identicnim smislom, objasnjavao i opravdavao napad na Poljsku odnosno Cehoslovacku. S tim sto on nije rekao “svih Srba” nego “svih Nemaca” i to je jedina razlika. Znamo kako je zapocelo i znamo kako se zavrsilo.

 4. Pera kaže:

  @Istorija (ni) je… baš kao i vaš poglavnik Ante.

 5. NN kaže:

  Moždaje poruka da se svi SRBI iselepa će ih Srbija pomagati !?

 6. Školarac kaže:

  Zar u Hrvatskoj postoje škole na srpskom jeziku i ćirilici? I to plaća Hrvatska??

OSTAVITE KOMENTAR