Subotica i Bajmok se oprostili od legendarnog karikaturiste Milenka Kosanovića

Milenko Kosanović, vrsni karikaturisata i illustrator, dobitnik najvećeg domaćeg priznanja za novinsku karikaturu “Zlatni Pjer”, sahranjen je danas na groblju u Bajmoku, na Rati. Komemoracija povodom njegove smrti održana je u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici.

Milenko Kosanović je preminuo proteklog vikenda, posle kraće bolesti, u 72. godini života. Bio je član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije sa statusom “Istaknuti umetnik”. Dobitnik je Nagrade za životno delo. Kao profesionalni karikaturista -ilustrator sarađivao je u mnogim listovima i časopisima u bivšoj Jugoslaviji, kao i pojedinim inostranim izdanjima. U penziju je otišao iz redakcije “Subotičkih novina”, sa kojima je sarađivao do poslednjeg dana. U tom nedeljniku ističu da je Kosanović ostavio neizbrisiv trag u novinarskom i društvenom životu grada.

“Osim njegovih karikatura, koje se prepričavaju, koje se prenose, mnogi kažu da je on zapravo štitio, u neku ruku, obraz naše novinarske profesije, jer svaka njegova karikatura, ponekad je bila jača i od mnogih naših tekstova”, ističe Nada Harminc, zamenica glavnog i odgovornog urednika “Subotičkih novina.”

Milenko Kosanović je dobitnik najvećeg domaćeg priznanja za novinsku karikaturu “Zlatni Pjer” koju dodeljuju Večernje novosti, a za svoj rad nagrađivan je i u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je i priznanja Počasni građanin Subotice, koje mu je uručeno 2014. godine.

RTVKOMENTARI

  1. Lili kaže:

    Divan čovek! Sve što je bio on, zivece kroz njegova dela, kroz ono što je stvorio rukom i perom. Neka pociva u miru.

OSTAVITE KOMENTAR