Subotica i Palić sve posećeniji

Zgrade koje su sagrađene u stilu secesije u centru Subotice i okolina Palićkog jezera, uvek su privlačili turiste. Prema najnovijim statističkim podacima, u prvih šest meseci ove godine povećao se broj posetilaca u Subotici i Paliću. U Subotici je zabeležen porast od oko 25 posto, a na Paliću porast od 5.6 posto. Broj noćenja u Subotici je povećan za četvrtinu, na Paliću je zapaženo malo smanjenje, ali ukupno je zabeleženo 72 hiljade noćenja u Subotici i Paliću. Broj posetilaca je dostigao 40 hiljada, od kojih su 15 hiljada bili inostrani turisti. Prema informacijama dobijenih od Turističkog saveza Subotice, najuočljiviji je porast broja inostranih turista.

volley beach

– Turizam u Subotici je u porastu poslednjih 3-4 godine: težak posao i aktivno učešće na turističkim sajmovima je urodilo plodom. Pored toga, obraćamo pažnju i na promovisanje Subotice u medijima u zemlji i u regionu. Od velike pomoći su nam i inostrani blogeri koji su već posetili ovaj grad a koji su opčinjeni lepotama građevina. Prema povratnim informacijama, ovi turisti bili su veoma zadovoljni i to su izrazili u svojim zapisima, doprinoseći time propagiranju grada – izjavila je za „Mađar so” Ivana Anđelković, direktorica Turističkog saveza Subotice.

Turisti koji dolaze u Suboticu i na Palić mogu da biraju između raznovrsnog smeštaja, svako može da nađe ono što najviše odgovara njihovom novčaniku, jer postoje brojni hoteli, kuće za goste i privatni smeštaji. Turisti koji dolaze u Suboticu najčešće noće u hotelima, a gosti Palića više preferiraju vile.

U subotičkim hotelima noćenje košta između 3 i 8 hiljada dinara. U centru grada,tu su hoteli Galerija, Patrija, Best Western Glorija i PBG Hotel. Na Somborskom putu, nalazi se Royal Crown Vila u kojoj noćenje sa doručkom košta 4 hiljade dinara, a u gostinskoj kući Gat koja je u blizini, ista usluga košta 1800 dinara. Noćenje u subotičkim hostelima košta u proseku od 1000-1200 dinara.

U hotelima i vilama na obali Palićkog jezera cene su slične, a na ponekim mestima mogu se iznajmiti i apartmani.

U Hotelu Prezident, noćenje košta 4500 dinara, u Hotelu Palić Resort 5000 dinara. U palićkim vilama ista usluga košta između 1700 i 6 000 dinara. Mladi mogu naći jeftiniji smeštaj, na primer u domovima. Naravno uvek postoje i alternativne mogućnosti. U inostranstvu je već rasprostranjen Koučsurfing (CouchSurfing), koji najviše koristi populacija između 18 i 30 godina. Sa bilo koje tačke sveta se možemo uključiti u traženje smeštaja na internetu, zahvaljujući kome možemo prespavati nekoliko noći na nečijem kauču, a u zamenu i mi možemo ponuditi naš kauč na portalu. Ukoliko to ne možemo učiniti, možemo pomoći savetima one koji posećuju naš grad. Mada se na prvi pogled ova metoda ne čini suviše sigurnom, na stranici možemo ispričati naš dojam o domaćinu. Postovi se ne mogu brisati, tako da se tačno može videti ko je pouzdan a ko nije.

Na sajtu Turističkog saveza Subotice (www.visitsubotica.rs) možemo se informisati o brojnim mogućnostima smeštaja, o zanimljivostima koje se tiču Subotice i Palića. U Subotici jedna android-aplikacija,dostupna na četiri jezika, može mnogo da pomogne posetiocima. Aplikacija VisitSubotica se može besplatno skinuti sa Google Play-a.

Magyar SzoKOMENTARI

  1. Agi kaže:

    A sem smeštaja šta još može da se nađe na Paliću?

  2. goran kaže:

    ima pametnih ljudi i znaju da ako u vodi ima riba,galebova rode zaba i mikroorganizma onda voda zivi .a razlog da je izpisano da „voda se ne preporucije za kupanje“ to znaci da ako se voda preporucuje za kupanje ,onda treba ekipa spasioca gliser i usluga pre pomoci , ima 3 standa i jedan bazen , to je najmanje 10-12 spasioca u 2 smene . bolje jedna tabla da je voda losa nego placati spasioce zar ne ?

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 15 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: