Subotica i planovi za vreme rata

U razvoju grada Subotice tokom dvadesetog veka, najveći zastoji nastajali su tokom ratnih godina – Prvog svetskog rata, Drugog svetskog rata i građanskog rata devedesetih.

Šta bi bilo da smo propustili neki od tih ratova, spada u domen teorija „šta bi bilo kad bi bilo“, međutim uvid u arhivsku građu i projekte koji su bili spremni ali su ih omele ratne godine, daje vrlo vidljivu sliku o tome kako su neke gradske tačke mogle da izgledaju, jer su za njih već postojali planovi.

palic 1942

Dok su frontovi još bili daleko i dok se verovalo da se rat neće voditi do potpunog uništenja, mnogi su rezonovali da kraj neprijateljstava može biti sličan onom prethodnom, 1918. godine.

Za vreme mađarske uprave u Subotici, prve dve ratne godine je ostvareno nekoliko investicija a još toliko je ostalo na papiru mada su već bile izdate dozvole za gradnju.

Iako samo nacrti, ove slike nam govore u kom pravcu su se kretali trendovi u arhitekturi. Uticaj Moderne i škole Bauhaus, u potpunosti je osvojio arhitekte mlađe i srednje generacije. Neki od njih (Dulić, Hofman, Molcer, De Negri…), već su pre rata realizovali određene projekte u maniru moderne arhitekture, a svoj pečat ostaviće i posle rata, kada im bude povereno da učestvuju u izgradnji novih kuća i blokova.

 

Tridesete:

subotica 30ih

Četrdesete:

subotica 30s

Pedesete:

subotica 50ih

Planovi iz vremena rata

Godine 1957. u Štrosmajerovoj ulici izgrađena je zgrada neformalnog imena „Dahlija“. Ovu trospratnicu sa prepoznatljivim mozaicima na fasadi, izgradila je Gradska štamparija za članove svog kolektiva. Do tada su se na tom mestu  nalazile prostorije fudbalskog kluba Spartak.

Još za vreme rata, taj plac je zapao za oko investitora pa je napravljen projekat moderne zgrade sa prizemljem i tri sprata.

strosmajerova plan

Prazan plac na raskrsnici ulica koje danas nose imena Đure Đakovića i Vase Stajića, rezervisan je za dom ratnih invalida.

szabadka 1942

Sokolski dom, tih godina preimenovan u Levente otthon, dobio je bioskopsku salu i centralne stepenice

levente otthon

Rat je već uzimao svoje žrtve kada se počelo tražiti mesto za spomen kosturnicu. Na tom mestu je danas spomenik žrtvama fašizma a prvi konkurs za izgled tog mesta otvoren je još za vreme rata.

Jedan o predloga:

spomen kosturnica

Bilo je planova i za doterivanje okoline gradskog stadiona. Iza istočne tribine i pomoćnih terena, predviđen je olimpijski bazen. Projekat sadrži i skakaonicu mada se u dokumentaciji navodi da za nju u ovom momentu nema novčanih sredstava.

stadion 1942

bazen

bazen 1942

Priča o bazenu ovim nije završena. Po svedočenju starijih, posle rata pa možda sve do izgradnje Policijske stanice br 2 kada je zatrpan, bazen olimpijskih proporcija je postojao na prostoru iza severne tribine i bio je u funkciji. Da li je sagrađen za vreme rata ili kasnije, ostaje da se istraži.

Dakle, nastaviće se…

 

Lansky

 KOMENTARI

 1. DGY kaže:

  Prostorije fudbalskog kluba SPARTAK postoje duboko u pozadini i ocuvane su kao stanovi. Kao radinik Gradske STAMPARIJE kasnije Panonija secam se svih stanara koji su dolazili iz Zagreba, Beograda, Novog Sada – sada se to izmenilo po mojem saznanju samo dve porodice – stanara imaju veze sa bivsim stamparima.
  Pre izgradnje spratnice duboko se ulazilo kroz urednu bastu – dolazilo se do pros- torija Kluba. Izgradnjom spratnice prostorije FK premestene su u ulicu Brace Radic do bivse Jugo-Kozhe i to na uglu sa leve strane. Direktor je bio predsednik celog sportskog drustva – iz tih razloga je povezanost Spartaka i GZP stamparije. DGY

 2. Aleksa kaže:

  Bazen iza severne tribine je postojao dugo nakon rata,medjutim u njemu nikada nije bilo vode, dece iz okoline su u njemu igrali fudbal. Kada je zatrpan nije mi poznato,ali zbog Stanice saobracajne milicije sigurno nije, jer se na njegovom mestu jos uvek nalazi prazan prostor.

 3. Bivsi kaže:

  Postovana redakcijo, mozete li napraviti pricu o objektima koji su nekad krasili grad, a vise ih nema poput objekta koji je postojao na mestu Dafinine zgrade ili poput objekata koji su sruseni u ulici Branislava Nusica i na cijem mestu se danas nalaze moderne visespratnice?

  Smatram da bi to bilo zanimljivo mladjoj generaciji, poput mene, koja ne zna sta se nalazilo na tim mestima.

  Pozdrav!

 4. Lansky kaže:

  Za proteklih šest godina u rubriku STARI GRAD stalo je 426 priča uz obilje slika i komentara koji su dopunili temu a ponekad bili i interesantniji od osnovnog teksta. To su priče o ulicama, ljudima, događajima, fenomenima…sve na temu „Suboticizma“. Sve to stoji u arhivi STARI GRAD i uvek se može pregledati. Lektira je sad već velika, ima tu priča o sitnicama ali i o urbanističkim planovima, rušenjima, građenju i planiranju.
  Za prvu ruku evo linkova gde se vide neke zgrade koje su nestale a ako pretražiš arhivu naći ćeš još dosta toga što te zanima.

  https://www.gradsubotica.co.rs/srusenoskrivenozaboravljeno-1-deo/

  https://www.gradsubotica.co.rs/sruseno-skrivenozaboravljeno-2-deo/

  https://www.gradsubotica.co.rs/sruseno-skrivenozaboravljeno3-deo/

  Arhiva STARI GRAD

 5. Bivsi kaže:

  Zahvaljujem!

OSTAVITE KOMENTAR

20 + = 24

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: