Subotica – jazz metropola

Jazz se u Subotici svira već 80 godina, ali tek od nedavno možemo da tvrdimo da se tu i institucionalizovao. Džez odsek u muzičkoj školi i čak dva festivala, naš grad čine malom džez metropolom. Tako su na sceni JAZZIK festivala, mogle da se predstave i domaće snage. Druge večeri u "Jadranu", to su bili The Birdland project, mlade nade iz subotičke muzičke škole, zatim Pavle Zvekić, devetogodišnji dečak, prava atrakcija večeri, izvođač "beatbox-a" (veština pravljenja bas zvukova pomoću vazduha iz pluća i usta, ponekad i kao pomoć koriste ruke) i na koncu Badawi & Juhas duo. Genijalni Jaser Badawi je stomatolog u očevoj klinici ali i samouki klarinetista vanrednog talenta i glasa identičnog Frenku Sinatri. Njega i Juhas Rafela (Sombor), subotička publika zna sa ranijih klupskih nastupa, gde su izgradili svoju reputaciju.

Slika

Već je neko rekao da je pop muzika bara, rok je jezero a džez okean. Sa dalekih obala tog okeana, stigla je zvezda večeri – Hamleto Stamato i njegov sekstet. Predstavnici jazza brazilskog stila, sa primesama sambe i bosa nove, definitivno su ove noći preneli magiju Kopokabane i učinili da se večeras osetimo delom velikog sveta.

Slika

Za kraj je na sceni nastupio Voya Bee i Beefunk (Bgd) i podsetio nas na svoj nastup pre deset godina, na jednom subotičkom jazz festivalu, koji je na neki način bio zametak ovom današnjem. Te 2001. godine, grupa entuzijasta je uspela da organizuje spektakl čija je kruna bio nastup Big benda RTSa i najvećih imena domaćeg džeza – Bore Rokovića i Duška Gojkovića. Neki od njih će devet godina kasnije, pojačani bračnim parom Bumford, uspeti da etabliraju u našem gradu prolećni festival na kom im je pošlo za rukom da predstave spektar stilova i tako još jednom džez afirmišu kod najšire publike.

Pre 10 leta :
Slika

Slika

16. april 2011. godine
SlikaKOMENTARI

  1. djomla kaže:

    "Poštovani prijatelji velika mi je čast da otvorim ovaj festival, i da kažem samo nekoliko reči: Jako je važno što je Subotica dobila ovaj festival. Napokon imamo pravu muziku u našem gradu." Bata Kovač

OSTAVITE KOMENTAR

+ 62 = 64

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: